Hulp vragen mag!

Hulp vragen mag!

“Ik heb het gevoel dat ik mezelf de hele tijd voorbij loop. ’s Avonds kan ik niet in slaap komen en ik word ’s morgens weer heel vroeg wakker. Ik ben al moe als de dag begint” vertelt Anna in ons eerste gesprek. De druk op haar werk neemt toe. Hulp vragen vindt ze heel moeilijk.

De laatste tijd kan Anna zich minder goed concentreren op haar werk. Ze neemt steeds vaker werk mee naar huis om het werk af te krijgen. Even bij een vriendin koffie drinken schiet er steeds vaker bij in. “Ik merk dat ik steeds minder zin heb om leuke dingen te doen. Ik zeg afspraken af en ben eigenlijk alleen nog maar bezig met eten, slapen en werken. Het moet echt anders maar ik weet niet goed hoe ik dit aan moet pakken”.

Te veel ballen in de lucht houden

Anna noemt zich een echte regeltante. Collega’s doen vaak een beroep op haar. In huis zit ze nooit stil want er zijn altijd wel klusjes die gedaan moeten worden. Ze brengt de kinderen naar de sportclubjes en haalt de boodschappen voor haar ouders die steeds meer hulp nodig hebben. Ze moet te veel ballen in de lucht houden en trekt dat niet meer.

Anna vertelt dat ze lang heeft gewacht om een afspraak te maken. “Voor een ander weet ik het altijd zo goed maar nu weet ik het zelf even niet meer. Ik vind het wel zwaar hier te zijn. Ik vind mezelf zo’n zwakkeling dat ik er niet alleen uit kom”.

Tijdens de gesprekken zag Anna in dat haar stap om hulp te zoeken juist getuigt van kracht. Daar was moed voor nodig. Ze kwam er achter waarom ze het zo moeilijk vindt om hulp te vragen. Ze leerde waar haar valkuilen lagen en vond een andere manier om met haar werk om te gaan en hoe ze de klussen in huis anders kan organiseren. Door in de praktijk te oefenen heeft ze geleerd hoe ze hulp kan vragen. Ze merkte dat het prettig is om met een ander samen te werken. Je helpt elkaar en staat er niet alleen voor als er even te veel op je bordje ligt.

Voor iemand als Anna was het een enorme stap om dit coachtraject aan te gaan. Als je gewend bent om altijd alles zelf te doen dan is het ontzettend moeilijk om toe te geven dat je het niet alleen kunt. Waarschijnlijk heb je van huis uit meegekregen dat je voor jezelf moet kunnen zorgen. Als je nooit hebt geleerd om hulp te vragen dan komt de zin ‘kun je mij helpen?’ vast niet in je woordenboek voor.

Hulp vragen is je kwetsbaarheid laten zien!

Hoe vaak heb jij hulp afgeslagen als je met een klus bezig was? En hoe vaak had je achteraf spijt omdat je best hulp had kunnen gebruiken? Je kunt echt leren om hulp te vragen. Hulp vragen betekent je kwetsbaarheid laten zien. Dit is niet eenvoudig en je bent niet de enige die dat moeilijk vindt. Door je zelf kwetsbaar op te stellen, kun je ook de ander beter leren kennen. Je contacten krijgen meer diepgang en je gaat ontdekken dat je daar echt een blijer mens van wordt. En of je het gelooft of niet: je komt er dan ook achter dat mensen in je omgeving het fijn vinden dat ze je kunnen helpen.

Vind jij het ook zo moeilijk om hulp te vragen en zou je dit graag anders willen? Neem dan contact met mij op voor een gratis, telefonisch verkenningsgesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en duurt circa 30 minuten. Ik kijk graag samen met jou hoe je hierin stappen kunt gaan zetten.

Het is voorjaar. Tijd om in bloei te komen.

crocussen in bloei

Anna is niet haar echte naam, dit in verband met de privacy.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.