Afwassen in een teiltje

Afwassen in een teiltje

Samen afwassen op de camping. Best gezellig in de vakantie. Met een teiltje vol afwas de camping over. Stapeltje theedoeken, afwasmiddel en de afwaskwast mee. Maar thuis vind ik dat toch wat minder. Onze vaatwasser ging stuk en we moesten helaas even wachten voor er een monteur beschikbaar was. En dus afwassen in een teiltje.

Ik was er klaar mee

Maar na ruim drie weken afwassen met de hand was ik er wel klaar mee. De oranje plastic afwasbak in de gootsteen, het boenen op de pan van de aardappelen, de vette schalen die weigerden om echt goed schoon te worden en de druipende afwas op het aanrecht.

Niks meer aan te doen

De alleraardigste monteur had al snel de conclusie getrokken toen hij de vaatwasser op zijn computer uitlas. Een lekkende motor. Niks meer aan te doen. Met een reparatie die bijna net zo duur was als een nieuwe vaatwasser was de keus eenvoudig.

Het zoveelste apparaat dat afscheid nam

Na bijna 20 jaar trouwe dienst had de vaatwasser weinig schuld maar wij waren niet zo blij. Want dit was het zoveelste apparaat dat sinds de zomervakantie stuk ging of afscheid van ons nam. Naast een kapotte fietsaccu, een ontplofte magnetron, een uitgeputte staafmixer, een doorgebrande printplaat van de naaimachine, een vastgelopen grasmaaier, een computer die na bijna 15 jaar echt niet meer veilig was en een lekkende benzinepomp van de motor. Dit kon er ook nog wel bij.

We hadden geluk

‘De spullen waren toch al best wel oud?’ zei onze zoon. ‘Dan is het toch helemaal niet zo gek dat ze een keer stuk gaan’. Hij had natuurlijk best wel gelijk. Maar allemaal bijna op hetzelfde moment. Ik kon er niet om lachen. Gelukkig werd deze week onze nieuwe vaatwasser geleverd. Niet pas volgend jaar februari zoals eerst gedacht want we hadden geluk. Na een rondje bellen langs collega’s vond de verkoper van de elektrozaak in ons dorp toch de vaatwasser die we graag wilden hebben bij een andere elektrozaak in de buurt.

Waar zeur ik toch over?

Ik vond mezelf best wel een beetje verwend toen ik klaagde over ‘al dat afwassen met de hand’. ‘Zo’n vaatwasser is natuurlijk gewoon een luxeartikel. Afwassen met de hand kan toch ook? Waar zeur ik dan over? Een luxeprobleem’ zei ik tegen mezelf toen ik in de krant weer al die zorgelijke berichten over de torenhoge inflatie, energie-armoede en de ellende in de wereld las.

Niet klagen maar dragen

De zin ‘niet klagen maar dragen’ waarmee ik ben opgevoed zat me behoorlijk in de weg. Ik realiseerde me dat ik mezelf wijs zat te maken dat ik hier niet over mocht zeuren. Ik ben niet lui. Mijn dagen zijn altijd behoorlijk gevuld en ook ’s avonds ben ik best vaak aan het werk. Stil zitten is echt niet mijn sterkste kant. We hebben intensieve tijden achter de rug. Een poetsdame heb ik niet en er zijn ook geen kabouters die hier in huis komen helpen. Ik mag het mij dus best een beetje makkelijker maken.

Tijd om andere dingen te doen

Een vaatwasser is dus gewoon een huishoudelijk apparaat (volgens mij ook een stuk zuiniger dan al dat gepruts met de teiltjes heet water) en een apparaat dat mij tijd bespaart. Tijd waarin ik andere dingen kan doen. Of gewoon de tijd kan nemen voor mezelf. Naar buiten op de fiets, lekker op de bank een boekje lezen.

Jezelf meer tijd gunnen

Waar zou jij het voor jezelf wat makkelijker kunnen maken zodat je leven wat minder zwaar aanvoelt? Wat is jouw vastgeroeste patroon en wat kun jij veranderen zodat je jezelf wat meer tijd kunt gunnen om te doen waar jij blij van wordt?

Wat moet jij allemaal?

Werk je nog steeds op die trage laptop die elke keer weer vastloopt zodat je ellenlang naar zo’n zandlopertje zit te kijken? Doe jij uit gewoonte nog steeds je boodschappen op zaterdagochtend om elf uur (rijen voor de kassa, echtparen die ‘gezellig samen boodschappen doen’ en voortdurend staan te kletsen in de gangpaden)? ‘Moet’ jij van jezelf op je vrije dag de badkamer boenen en de vloeren dweilen als het net buiten prachtig weer is om een verfrissende herfstwandeling te maken?

Het kan anders!

Het kan ook anders en het helpt om even van een afstandje te gaan kijken wat je altijd doet, waar je last van hebt en hoe je het anders kunt doen. Denk je nu: hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Masterclass ‘Stop met al het moeten!’ op woensdagavond 12 oktober

Denk je nu: hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken! Meld je dan aan voor de masterclass ‘Stop met al het moeten!’ op woensdagavond 12 oktober bij CoachUnique. In deze masterclass ontdek je hoe je meer invloed kunt hebben op al jouw moeten en je krijgt tips om er voor te zorgen dat al jouw moeten minder je leven beheerst. Aanmelden kan via d.steenbruggen@coachunique.nl. Wacht niet te lang want er is beperkt plek. 

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.