Anders kijken verrijkt je leven: over nougat

Anders kijken verrijkt je leven: over nougat

Vanmiddag zagen we in de winkel een heleboel lekkernijen uitgestald op een mooi ingerichte tafel. Heerlijke handgemaakte bonbons lagen naast mooi uitziende stukken nougat. Een feest voor het oog. Soms mag je jezelf verwennen met iets lekkers bij de thee aan het eind van de middag. Het was vandaag ook een beetje reden voor een feestje: we kwamen er onverwachts achter dat onze kat vandaag acht jaar was geworden.  En ja, bij een verjaardag hoort natuurlijk een traktatie.

Genieten

Ons oog viel op donkerbruine nougat met grote hazelnoten. Zou het nougat met chocolade zijn? Het water liep ons al in de mond. We dachten terug aan onze vakantie in Frankrijk afgelopen zomer: op de markt in de Provence stonden verschillende kraampjes waar ze nougat verkochten. De nougat was op de ene kraam nog mooier uitgestald dan op de andere. Natuurlijk mochten we proeven. Het smaakte hemels. We schrokken wel een beetje van de prijs maar konden de nougat niet weerstaan en namen een klein stukje mee. Teruggekomen op de camping genoten we van deze lekkernij. Elke keer namen we ’s middag een stukje bij de thee zodat we er lang van konden genieten.

Een gevoel van teleurstelling

Met deze herinnering in onze gedachten, keken we in de winkel nog even verder. We moesten kiezen tussen verschillende soorten: lichte stukken nougat met kersen en andere vruchten en de donkere nougat. Die zag er zo appetijtelijk uit, dat onze keus daarop viel. In de auto terug naar huis verheugden we ons al op een heerlijk stukje nougat. Bij het aansnijden bleek de nougat er toch wat anders uit te zien dan we hadden verwacht. Even kwam er een gevoel van teleurstelling. De nougat bleek geen nougat te zijn maar een soort vruchtenbrood met geconfijte sinaasappel, noten en zuidvruchten. Dit was toch wel een beetje anders dan de nougat op de vakantie.

Omdat we toch wilden weten wat we hadden gekocht, hebben we een stukje geproefd. Een beetje anders dan gedacht maar het was eigenlijk best lekker. De smaak van de sinaasappels was subtiel met een combinatie van oosterse specerijen. Niet te zoet met heerlijke, knapperige noten. Het was dus best een lekkernij.

Weer een ervaring rijker

Zo gaat het vaak: soms heb je vooraf al een bepaald idee over iets of een mening over iemand. Op het moment dat je ergens beter naar gaat kijken  of als je op een andere manier met iemand kennismaakt, dan blijkt het soms toch vaak iets anders te zijn dan je vooraf dacht. Meestal is het zelfs positiever dan je had verwacht. Als je maar de tijd neemt om verder te kijken of beter kennis te maken met een ander. Dat kan je leven zelfs verrijken. Het is dus niet altijd wat het lijkt; dat betekent niet dat hoe het in werkelijkheid is, slechter is. Sterker nog: meestal ben je hierdoor weer een ervaring rijker geworden.

Het oude loslaten

In coachgesprekken zie ik dat ook regelmatig. Mensen zitten vast in hun denken en vinden het moeilijk om hun situatie op een andere manier te bekijken. Ze vinden het lastig om dingen anders te doen dan ze altijd hebben gedaan. We kijken dan samen hoe het anders kan. Soms helpt het om een situatie uit te tekenen. Sommigen beginnen vaak wat lacherig aan de tekening en verontschuldigen zich voor hun tekentalent. Het gaat echter helemaal niet om de tekening. De tekening helpt om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Vaak zijn ze verbaasd wat ze hebben getekend en komt er een mooi gesprek op gang over de mogelijkheden die ze daardoor zien. Het oude loslaten en kijken naar nieuwe mogelijkheden geeft ruimte en meestal veel energie. Ik leer zelf ook van de ervaringen tijdens dit soort gesprekken en geniet ervan wat er in zo’n gesprek allemaal gebeurt.

Zoals Albert Einstein al schreef: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.