Ben jij trots op jezelf?

Ben jij trots op jezelf?

Mijn vraag ‘welk compliment geef jij jezelf vandaag?’ maakte gisteren nogal wat los. Ik kreeg vooral de reactie ‘daar moet ik echt even over nadenken. Dat is best lastig’.

Ik ben niet zo van de complimenten voor mezelf

Ik ben ook niet zo van het complimenten geven aan mezelf dus ik vond het een mooi moment om er ook zelf even over na te denken. Want als ik anderen vraag dan kan ik natuurlijk niet achterblijven. ‘Trots en dankbaar’ kwam als eerste naar boven. Ik ben natuurlijk heel trots op mijn gezin en hoe we de dingen doen. En ik ben dankbaar voor alles wat we hebben. Want als ik kijk naar alle ellende en het verdriet in de wereld, dan is dat echt niet vanzelfsprekend.

Even in de spiegel gekeken

Maar dit gaat dus helemaal niet over mezelf bedacht ik mij. Ik heb mezelf dus ook even in de spiegel gekeken die ik anderen vaak voorhoudt. De ander voorop stellen, dat is ook soms mijn valkuil. Gelukkig val ik er steeds minder vaak in.

Trots op mezelf

Het compliment aan mezelf is dat ik trots ben op de manier waarop ik bouw aan CoachUnique, de manier waarop ik coach, mijn coachtrajecten en de resultaten die de vrouwen die ik coach daarmee bereiken. Maar ik ben ook trots op hoe ik als mens ben gegroeid. Voelde ik mij vroeger best vaak onzeker over de dingen die ik deed. En maakte ik mij druk om zaken waarvan ik achteraf dacht ‘het ging dus nergens over’. Of over wat anderen wel niet zouden vinden van…

Kennis delen en anderen helpen

Natuurlijk vind ik het best wel eens eng om een filmpje op te nemen om een workshop aan te kondigen en deze te plaatsen op mijn Facebookpagina. En ik vind het begin van een online masterclass nog steeds wel spannend. Maar mijn enthousiasme en plezier om mijn kennis te mogen delen en anderen te kunnen helpen wint het altijd van de oude angst dat ik iets niet zou kunnen.

Oude gedachten in de ogen kijken

Daarvoor was het nodig om de oude ideeën en gedachten die ik had over mezelf eerlijk in de ogen te kijken. Ik ging zien dat deze mij alleen maar belemmerden en dat ik daardoor niet deed wat ik zelf graag wil. Ik leerde hoe ik die oude gedachten om kon buigen en los kon laten. Dit zorgt voor minder druk en stress. Daardoor durf ik mijn eigen pad te volgen. Dit maakt mijn leven zo veel makkelijker.

Een schouderklopje voor jezelf

Er zit een hele wereld achter de reactie dat je het lastig vindt om jezelf een compliment te geven. Je bent het misschien niet gewend om tegen jezelf te zeggen ‘goed gedaan’. Als je van huis uit hebt meegekregen dat je bescheiden moet zijn, dat je niet met je neus vooraan moet staan. Wie ben jij dan om jezelf een schouderklopje te geven? Of dat je tegen jezelf durft te zeggen hoe goed je wel niet bent.

Ze kon er niet van slapen

‘Ik gaf een belangrijke presentatie en het ging even helemaal mis. Ik voelde me daar zo slecht over. Ik kon er niet van slapen en heb er de hele week over nagedacht.’ zei een cliënte deze week tegen mij. Die ene gedachte: ‘ik deed het niet goed’ belemmerde haar de hele week. En toen we dieper gingen kijken ontdekte ze dat deze gedachte haar niet alleen nu maar heel vaak in de weg zit en als een rode draad geweven is in alles wat ze doet. De volgende keer kan ze het moment herkennen waarop deze gedachte haar weer parten speelt. Ze weet wat ze kan doen om deze negatieve reactie om te buigen. En dat compliment aan zichzelf, dat komt dan vanzelf.

Jezelf omarmen

Terugkomend op het compliment aan jezelf. Ik kreeg een mooie reactie van een cliënte die ik een tijd terug heb mogen coachen: ‘Dat ik trots ben op mezelf en heb mezelf even omarmd’. Dat vond ik zo’n lieve reactie. Daar heb ik niets meer aan toe te voegen.

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken?

Denk je nu: dit gaat over mij. Hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken? Ik help je daar graag bij in een persoonlijk coachtraject. Wil je hier eens over doorpraten? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek. Volgende week heb ik daarvoor nog twee plekken vrij.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.