Jij bent net zo belangrijk als een ander!

Jij bent net zo belangrijk als een ander!

“Ik moet mij er maar bij neerleggen dat ik dit nu niet kan. Er zijn anderen die het erger hebben dan ik”. Pratende met een vriend of vriendin of tijdens een coachgesprek komen deze woorden vaak voorbij.

Zo op het oog is dit natuurlijk waar. Je hoort soms over situaties waar je koude rillingen van krijgt. Je bent dan blij dat je dit niet overkomt en voelt jezelf even extra dankbaar voor wat je hebt. Als je echter met iets zit en het niet zelf op kunt lossen, dan kan dit behoorlijk aan je knagen. En dan is het fijn dat er iemand naar je luistert en met je mee denk hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Waardeer jezelf om wie je bent

In coachgesprekken merk ik vaak dat mensen hun eigen probleem kleiner maken dan het voor hen is. Ze schuiven het aan de kant; het mag er eigenlijk niet zijn. Natuurlijk zijn er altijd mensen die in een ergere situatie zitten dan jij. Dat wil echter niet zeggen dat jouw probleem minder belangrijk is. Sterker nog: waar blijf je zelf als je jezelf en jouw situatie minder belangrijk vindt dan de situatie van de ander? Jij bent net zo belangrijk als ieder ander. Je mag er zijn en waardeer je zelf om wie je bent! Elk probleem waar je mee worstelt, hoe klein of hoe groot het ook is, is belangrijk genoeg om niet weg te stoppen en serieus te nemen.

Doorbreek je patroon

Voor veel mensen is het een patroon geworden om zichzelf minder belangrijk te maken dan de ander. Of het nu gaat om situaties in het werk, privé of gezondheid, ze zijn gewend om altijd op dezelfde manier te reageren en de ander voorop te stellen. Vaak zit dit heel diep en komt dit voort uit wat iemand in zijn of haar opvoeding heeft meegekregen of heeft meegemaakt. Dit kan het extra moeilijk maken om hulp te vragen.

Als alles in je leven soepel verloopt dan is er meestal niets aan de hand. Loop je echter vast, dan kan er een moment komen dat je tegen dit ingesleten patroon aanloopt. Het kan heel verhelderend zijn om er achter te komen hoe een dit patroon is verweven in je leven. Wanneer je je hiervan bewust bent, dan kun je leren hoe je dit patroon kunt doorbreken.

Hulp vragen is dapper!

Soms is het nodig om hulp te vragen. Het is goed om te erkennen dat er een probleem is waar je zelf niet uit komt. Hulp vragen is dapper en zeker geen teken van zwakte. Je hoeft niet alles in je leven alleen op te lossen. Toegeven dat de problemen die jij ervaart, veel impact hebben op jouw leven en niet minder belangrijk zijn dan de problemen van een ander, is een grote stap. Je moet durven bij jezelf naar binnen te kijken maar je krijgt er veel voor terug. Je leert vriendelijker te zijn voor je zelf en gaat ontdekken dat jij minstens net zo belangrijk bent als de ander. Dit is vaak een hele openbaring. Het maakt iets los en het werkt heel bevrijdend om op een andere manier naar je situatie te kijken.

Ga jij jezelf voorop stellen?

Vind jij het moeilijk om jezelf voorop te stellen en zou je dit graag anders willen? Neem dan contact met mij op voor een gratis, telefonisch verkenningsgesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en duurt circa 30 minuten. Ik kijk graag samen met jou hoe je hierin stappen kunt gaan zetten.

Citaat Kierkegaard: de deur van het geluk gaat naar binnen open

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.