Blijven discussiëren over hoge werkdruk is echt flauwekul!

Blijven discussiëren over hoge werkdruk is echt flauwekul!

‘Oh nee. Werkdruk staat al weer op de agenda van het teamoverleg’. Je ziet de agenda en de moed zakt je nu al in je schoenen. Over een uur heb je overleg met je team en het enige waar je aan kunt denken is ‘Daar gaan we weer!’.

In kringetjes ronddraaien

Elke keer komt werkdruk in het team weer terug op de agenda. Het lijkt wel een boemerang. Je weet precies wat er gaat gebeuren. Je kunt voorspellen wie er over begint en wat er daarna allemaal voorbij komt. Afdeling X die weer met een onmogelijke opdracht is binnengevallen. Een deadline die niet te halen is voor afdeling Y. Collega Z die voor de zoveelste keer afspraken niet nakwam waardoor het team niet verder kon. De boel stagneert, het werk stapelt zich op en de frustratie stijgt. In het overleg draait iedereen in kringetjes rond maar niemand komt met concrete oplossingen.

Hoge werkdruk moet je aanpakken

Ik zal de laatste zijn die zal zeggen dat het bespreekbaar maken van werkdruk niet zinvol is. Want werkdruk zorgt er voor dat veel mensen in hun werk vastlopen omdat er te hoge eisen aan hen worden gesteld waaraan ze niet kunnen voldoen. Het is niet voor niets dat de landelijke overheid campagnes is gestart om aandacht te vragen voor hoge werkdruk. Werkdruk is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. Hoge werkdruk kan leiden tot stress en ziekteverzuim. Medewerkers die langdurig te maken hebben met te hoge werkdruk lopen het risico dat ze langdurig uitvallen of zelfs arbeidsongeschiktheid kunnen worden. Reden genoeg dus om werkdruk heel serieus te nemen.

Geen tijd verspillen aan de discussie

Even terug naar het bespreekbaar maken van werkdruk in dit werkoverleg. Een belangrijke vraag is of dit helpend is. Als je in je team al vaker hebt geprobeerd om het onderwerp in het team te bespreken met elke keer hetzelfde resultaat dan vraagt dit andere acties. Onaardig gezegd is het flauwekul om hier elke keer opnieuw tijd aan te verspillen.

Alle ballen in de lucht

Het gaat in dit geval al lang niet meer alleen over werkdruk. Natuurlijk moet je werkdruk in je team serieus nemen. En natuurlijk is het belangrijk dat dit wordt aangepakt. Ik weet uit ervaring hoe frustrerend het is als je elke keer je werk niet afkrijgt omdat er van alles uit het plafond komt vallen. Dat je als team altijd weer probeert om alle ballen in de lucht te houden vanuit een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en grote dienstbaarheid maar dat er niets verandert. Dit kan leiden tot uitval en verzuim en zo ver moet je het nooit laten komen.

Duidelijkheid is de sleutel

Wil je werkdruk aanpakken, dan vraagt dit eerst iets anders. De sleutel naar de oplossing is vooral duidelijkheid. Duidelijkheid over wat je als team wel of niet doet. Over taken en verantwoordelijkheden. Wat andere afdelingen en collega’s van je team kunnen verwachten. Over grenzen stellen en hoe je omgaat met afspraken. Binnen en buiten je team. En dat betekent soms dat je niet direct aan de ‘eis’ van een ander kunt voldoen. Dat vraagt kaders stellen en af en toe nee zeggen.

U vraagt wij draaien

In mijn werk heb ik wel eens gezegd dat ik het gevoel had dat ik bij Mc Donalds of een andere fastfoodketen werkte. Dus voorgesteld om een menukaart te maken met een afhaalbalie waar collega’s hun bestelling konden doen. Want daar kwam het heel vaak op neer. ‘U vraagt wij draaien’ was vaak de insteek. Alsof ze kwamen voor fastfood of een maaltijd die alleen nog even snel hoefde te worden opgewarmd. Collega’s zagen ons team niet als professionals die een goed product konden afleveren en daarvoor tijd nodig hadden om dit te kunnen doen. En als ze bij de ene collega niet kregen wat ze wilden, gingen ze gewoon naar een andere collega in het team. Shoppen tot je krijgt wat je hebben wilt. Dat bevordert de situatie ook niet echt.

Kom in actie als het gaat schuren

Veel teams presteren het beste als er wat druk op staat. Dit vraagt om creativiteit en levert mooie prestaties op waar je als team heel trots op kunt zijn. “Onder druk wordt alles vloeibaar” hoorde ik een manager vaker in ons team zeggen. Een gezonde hoeveelheid werkdruk is geen enkel probleem. Op het moment dat het te veel gaat schuren moet je in actie komen.

Bouw een goed fundament met je team

Werkdruk zal er altijd blijven. De enige manier om dit het hoofd te bieden is hoe je er als team mee omgaat. Daarmee maak je het verschil. Een leidinggevende heeft hierin een belangrijke rol. Een goede leidinggevende staat altijd voor en achter zijn of haar team. Je doet het samen en zoekt samen naar oplossingen om met plezier je werk te doen. Voordat je daar bent heb je nog heel wat werkoverleggen te gaan. Maar dan wel met een andere insteek waarin je bouwt aan je team door een goede basis te leggen. Want geen enkel huis is gebouwd zonder goed fundament. Zo bouw je samen aan een team waarin je van elkaar op aan kunt, er voor elkaar bent en op elkaar kunt vertrouwen. Dan werk je aan een winnend team en daar wordt iedereen beter van.

Hulp nodig bij het bouwen?

Werk je in een team waar je wel wat hulp kunt gebruiken? Maak dan vrijblijvend een afspraak via 06- 83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.