Burn-outpreventie in Tubantia

Burn-outpreventie in Tubantia

Deze week sprak ik journalist Marjolein Rietman van de Twentsche Courant Tubantia. We spraken over de toename van burn-outs door het vele thuiswerken, de combinatie van werk en privé tijdens de coronacrisis.

Gisteren stond het artikel in de krant. In het artikel Ondertussen in Berkelland belicht Tubantia activiteiten van mensen in Berkelland. Wat mooi dat ik in Tubantia mocht vertellen over burn-outs, burn-outpreventie en mijn zorg dat burn-outpreventie nog onderbelicht is. Fijn dat ik hier op deze manier aandacht heb kunnen vragen voor dit onderwerp. Want de komende tijd zal het aantal burn-outs alleen maar toenemen.

Even bijtanken

We hadden een leuk gesprek over het ontstaan van burn-outs door de coronacrisis. Voor veel mensen was het een enerverende tijd. En omdat de meeste vakanties anders zijn dan anders, komen velen niet echt aan uitrusten toe. Met het gevolg dat ze na de vakantie niet hebben ‘bijgetankt’. Hun accu is nog niet opgeladen en ze ‘moeten’ al weer aan het werk. Voor anderen is de vakantie en tijd van tot rust komen. Maar op het moment dat je zo moe bent en zo lang over je grenzen bent gegaan, kom je in de vakantie pas echt tot rust. En daar zijn je lichaam en je hoofd heel blij mee. Eindelijk even afschakelen. Eindelijk rust. En als dan de twee of drie weken weer voorbij zijn, is het lichaam er echt nog niet aan toe om weer volop aan de bak te gaan. Ook dan ligt een burn-out op de loer. Want als je dan weer gewoon aan het werk gaat, zijn je lichaam en je hoofd daar nog niet echt aan toe.

Houd een burn-out buiten de deur

Waarschijnlijk werken de komende tijd veel mensen weer vanuit huis omdat veel bedrijven de periode van thuiswerken hebben verlengd. Voor de coronacrisis hadden veel leidinggevenden nog wel eens twijfels over thuiswerken. Inmiddels is wel bewezen dat mensen die thuiswerken, echt wel aan hun uren komen en vaak veel effectiever zijn dan op een werkplek. Het is dus belangrijk dat je ook de komende tijd pauzes neemt in je werk. En goed je grenzen bewaakt. Neem regelmatig een rustpauze, pak een kop koffie of thee tussendoor en blijf niet de hele dag achter je computer zitten. Zorg dat je nek en schouders ontspannen zijn als je computerwerk doet want ook dat geeft klachten. En maak als het kan even een lunchwandeling. Alleen dan houd je jezelf gezond en houd je een burn-out buiten de deur.

Artikel in Tubantia lezen?

Nieuwsgierig naar het artikel? Het hele artikel vind je hier.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.