Coaching zweverig?

Coaching zweverig?

Sommige mensen vinden coaching wat zweverig, ongrijpbaar of te abstract. Ook hoor ik vaak dat mensen coaching wat eng vinden. Ze zijn bang dat er in hun verleden wordt gegraven of denken dat een coach in hun hoofd kan kijken.

Recent werd coaching in de media behoorlijk afgebrand. Helaas is het beroep van coach niet beschermd dus iedereen die dat wil kan zich coach noemen. Wildgroei en een verkeerde voorstelling van wat coaching inhoudt is jammer want dat zorgt voor een vervormd beeld. Door inzicht te geven in mijn achtergrond en werkwijze, wil ik graag iets doen aan dit beeld.

Professionals

Net als ik zijn er in Nederland veel professionele coaches met een goede opleiding die in staat zijn mensen de begeleiding te bieden die zij nodig hebben. Coaching kan een goede aanvulling zijn op reguliere hulp. De vaak praktische insteek zorgt er voor dat mensen snel weer op weg geholpen kunnen worden en zelfs soms minder een beroep hoeven te doen op andere hulp.

Mijn pijlers

Ik vind het belangrijk dat je weet wat je doet en wat je vooral niet moet doen als je mensen wilt begeleiden. Reden voor mij om een gedegen opleiding te volgen aan een gerenommeerd opleidingsinstituut. Ik volgde mijn tweejarige opleiding aan het Europees Instituut de Baak in Driebergen. Een intensieve opleiding waar ik veel kennis en ervaring op heb gedaan en die mij een goede basis geeft om mensen te kunnen begeleiden. En zeker niet onbelangrijk: ook het bijhouden van kennis is nodig. Zo rond ik binnenkort mijn opleiding mental coach af. Een opleiding met nieuwe inzichten op mijn vakgebied. Dit in combinatie met de nodige levenservaring, gezond boerenverstand, mensenkennis, humor en creativiteit zijn de pijlers waarop mijn aanpak is gebaseerd. Om de kwaliteit te waarborgen, ben ik aangesloten bij NOBCO, de beroepsvereniging van coaches in Nederland.

Iedereen is uniek

De naam CoachUnique is ontstaan vanuit de gedachte dat iedereen uniek is. Mijn aanpak is dat ook. Ik combineer creativiteit met gezelligheid en humor. Ik ben resultaatgericht, wat betekent dat we werken aan het doel dat jij wilt bereiken. Coaching is voor mij niet iets van kaarsjes en geurstokjes. Bij mij vind je geen zachte muziek, klankschalen of yogamatjes op de grond. Wel vind ik het prachtig als er verse bloemen uit de tuin in mijn coachkeuken staan. Ik ben een verzamelaar van mooie, oude theekopjes en ik zorg dat er altijd een koekje bij de koffie of thee is. Ik wil dat mensen zich welkom voelen, dat ze het vertrouwen hebben om te werken aan hun persoonlijke verandering. ‘Zakelijk, met een zachte kant’ en ‘warm en betrokken’ zijn reacties die ik van de mensen die ik coach terugkrijg.

Altijd gericht op resultaat

Voor mij is coaching een heel gestructureerd proces dat altijd gericht is op het resultaat dat jij wilt bereiken. Weer balans en regie krijgen in je leven is het uitgangspunt. De invulling van de gesprekken pas ik natuurlijk aan op de coachvraag omdat iedereen anders is. Meestal komen de volgende stappen aan de orde:

 • wat wil je dat er anders wordt?
 • inzicht in je patronen
 • structuur aanbrengen
 • plan van aanpak en stappenplan
 • gereedschappen aanreiken
 • oefenen in de praktijk
 • borgen en vasthouden

UNIQUE

De uitgangspunten UNIQUE vormen de basis van elk coachtraject:

 • wees een Uitvinder en ga op onderzoek uit
 • ga Nadenken wat je wilt veranderen
 • wat Inspireert jou en welke Initiatieven ga je nemen?
 • zorg voor Quality time: je leeft maar een keer!
 • geef Uitvoering aan je plan en breng verandering tot stand
 • Ervaar en Evalueer. Oefen in de praktijk het nieuw geleerde

Kennismaken?

Voordat je start met een coachtraject is het belangrijk dat je weet of het klikt. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen of wil je gewoon een keer kennismaken? Graag nodig ik je uit voor een kop koffie of thee, natuurlijk met een koekje. Stuur mij een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14. Een e-mail sturen naar d.steenbruggen@coachunique.nl kan natuurlijk ook.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.