De allerliefste moeder van de hele wereld

De allerliefste moeder van de hele wereld

Loyaliteit is prachtig. Maar we kunnen er soms zo in doorslaan. In gesprekken gaat het hier vaak over. Vooral werkende moeders lopen nogal eens in hun eigen valkuil. Ze zetten zich voor meer dan 100% in voor hun werk. Ze doen alles om de beste en allerliefste moeder van de hele wereld te zijn, ze willen een leuke partner zijn, een zorgzame dochter die elke vrijdag voor de boodschappen van haar ouders zorgt en ze willen de vriendin zijn waar je altijd op kunt bouwen. En dat in maar 24 uur per dag.

Een paar minuten extra

Misschien word je al moe als je er aan denkt. Mij gaat dat in ieder geval niet lukken (en ik wil het eerlijk gezegd ook niet meer als het ten koste gaat van mijzelf). De vrouwen die ik in mijn praktijk spreek lukt dat ook niet meer. En ze hebben hulp nodig. Ze zijn meestal niet alleen maar heel erg moe. Ze voelen zich vaak helemaal opgebrand, uitgeblust en gejaagd. Alles is ze te veel. Lange tijd probeerden ze al die ballen in de lucht te houden.

Grenzen bewaken

Net als zoveel vrouwen vinden ze het lastig om hun grenzen te bewaken. Natuurlijk loop je niet weg als je collega iets vraagt op het moment dat je al met je jas aan staat om naar huis te gaan. ’s Avonds nog even je mail checken op je telefoon. Thuis de aantekeningen van een overleg uitwerken omdat je er op je werk toch niet aan toe komt. Even een paar minuten extra. Wat maakt dat nou uit? Vaak sluipen dit soort gewoontes er langzaam in. Ik weet zelf heel goed hoe dat gaat. En dat het geen goed idee is als je telefoon overal mee naar toegaat en je laptop altijd open op tafel staat, daar heb ik van geleerd.

Even bijtanken

Het werken vanuit huis maakt het nog eens extra lastig om de grens tussen werk en thuis te bewaken. Voor je het weet is ‘even tien minuutjes langer’ zo een half uur extra per dag. Tel dat uit naar een week, naar een maand…. Als het een tijdje extra druk is op je werk dan is het natuurlijk logisch dat je extra werkt. Maar neem je die uren op een ander moment ook op? Voor een middagje shoppen met je beste vriendin? Of een dagje voor jezelf. Gewoon om even bij te tanken.

Een bonkend hoofd

De ellende begint pas goed als je het op alle fronten begint te knellen en het je niet meer lukt om af te schakelen. Je komt steeds vaker met een bonkend hoofd thuis van je werk en hebt het gevoel dat je alleen nog maar bezig bent met eten, slapen en werken. Je denkt dat jij de enige bent die overal de boel draaiende moet houden en gaat nog harder werken. Dan zeg je met een smoesje de vriendinnenavond af en je hebt de sportschool ook al een tijdje niet meer van binnen gezien.

De allerliefste moeder

Dan lukt het dus niet meer om de allerliefste moeder of leukste partner van de wereld te zijn. Als je puber zegt dat je de was weer hebt verprutst en dat jouw eten niet te ‘nakken’ is (niet te eten dus), dan ontplof je bijna. Zoals een cliënte pas vertelde “ik kon wel janken toen ik vorige week thuiskwam van mijn werk en de melkfles nog tussen de ontbijtboel op tafel zag staan. Niemand had de moeite genomen om iets op te ruimen. En toen ik eten wilde koken stond ik voor een lege koelkast. Dat trek ik echt niet meer”.

Je schiet er zelf bij in

Een zelfde soort gesprek had ik afgelopen week. “Ik werk best veel en ik merk dat ik te weinig tijd overhoud voor mijn gezin” vertelde ze mij. Op de vraag of ze deze uren op opschrijft zei ze “nee, dat doe ik niet. Misschien ben ik wel wat te bescheiden” zei ze. Ik legde haar een vraag voor: “stel, er is volgende week een bijeenkomst op de school van je dochter. Daarvoor moet je een uur eerder naar huis. Wat doe je dan?”. Haar eerste reactie was dat ze twijfelde of dat überhaupt wel zou kunnen. Op mijn vraag of ze daar dan vrije uren voor op moest nemen, zei ze direct “ja, natuurlijk”. Ik wilde haar laten zien dat haar loyaliteit prachtig is maar dat het belangrijk is dat ze goed haar grenzen bewaakt. Doe je dat niet dan schiet je er zelf vaak bij in.

Goed voor jezelf zorgen

Wil je die allerliefste moeder en de leukste partner van de wereld zijn, dan moet je ook goed voor jezelf blijven zorgen. En daar help ik bij. In een verkenningsgesprek, tijdens een workshop of met mijn coachtraject waarin je in 90 dagen weer grip krijgt op je agenda. Op een praktische manier kijk ik mee hoe je het anders kunt gaan doen zodat je je weer energiek en vooral opgewekt kunt voelen. Als je goed voor jezelf zorgt dan laat je zien dat je ook lief bent voor jezelf. En dat is toch het allermooiste voorbeeld dat je je kinderen, je partner en iedereen die je dierbaar is kunt geven?

Een duwtje in de rug

Wil jij ook de allerliefste moeder van de wereld zijn, een leuke partner, een lieve vriendin en ook nog een goede werknemer? En lukt je dat niet echt? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend verkenningsgesprek via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.