De kracht van woorden

De kracht van woorden

Vandaag zag ik een indrukwekkend filmpje van een jonge vrouw. Zij vertelde hoeveel invloed de woorden van een hulpverlener op haar leven hebben gehad. Gelukkig hebben deze woorden haar krachtig en strijdbaar gemaakt. Toch is het belangrijk dat we ons bewust zijn van de kracht van woorden.

De jonge vrouw was depressief en wist pas kort dat ze autistisch was. Door de woorden van haar psychiater kreeg ze het idee dat ze nooit iets zou kunnen bereiken. Deze woorden hadden grote invloed op haar leven. Door mensen in haar omgeving die wel in haar geloofden, kwam ze er achter dat ze meer kon dan ze zelf dacht. Kortgezegd: haar missie is te laten zien dat je veel kunt bereiken, ook als je autisme hebt. Daarnaast wil ze uitdragen dat mensen zich ervan bewust moeten zijn wat de invloed van woorden kan zijn. Wees je ervan bewust wat je tegen een ander zegt. Jouw woorden kunnen een ander breken, vooral als iemand kwetsbaar is. Ik weet zelf dat er woorden zijn die heel lang geleden tegen mij zijn gezegd en die nog steeds naar boven komen als ik wat minder goed in mijn vel zit. Ik herinner mij die woorden en het moment alsof het gisteren was. Gelukkig beïnvloeden ze mijn leven niet (meer) maar het gevoel is o zo herkenbaar.

Een mokerslag

In mijn praktijk en ook in het contact met mensen om mij heen hoor ik vaak voorbeelden. Een andere situatie en niet zo heftig als het verhaal van deze jonge vrouw maar toch word ik regelmatig geraakt door de verhalen. Bijvoorbeeld woorden van leidinggevenden tegen hun medewerkers. Lompe woorden die soms zelfs gebracht worden als feedback. De woorden kunnen binnenkomen als een mokerslag. Doordat de leidinggevende een andere positie heeft dan de medewerker, houden veel medewerkers hun mond. Naderhand weten ze vaak heel goed wat ze hadden willen zeggen. Op het moment zelf voelen veel mensen zich echter overdonderd. Er ontstaat vaak een spanning in het contact met degene die de woorden heeft gezegd, wat meestal geen positief effect heeft op de samenwerking. Het wordt daardoor ook moeilijker om open te zijn tegen je leidinggevende want voordat je het weet krijg je weer van die fijne ‘feedback’.

Spoken in je hoofd

Misschien herken je dit in je eigen leven. Dit soort harde woorden blijven spoken in je hoofd. In een volgend contact zijn de woorden niet vergeten. Ze hangen als een soort grijze wolk om je heen en zorgen er soms voor dat je gaat twijfelen aan jezelf. Het is belangrijk dat de grijze wolk wordt opgelost. Het beste is natuurlijk om je gevoel bespreekbaar te maken bij de ander. Lukt dat niet, blijf er dan niet zelf mee zitten maar zoek iemand die je kan helpen om de woorden een andere lading te geven. Want je hebt er alleen maar last van als dit soort zware woorden in je lijf gaan zitten. Je belemmert je zelf en het leven is te kort om er niet van te genieten. Woorden die iemand eens tegen mij zei helpen mij om hier op een andere, positieve manier naar te kijken: “Mensen die veel kritiek hebben op een ander, hebben vaak kritiek op zichzelf. Ze projecteren dit meestal op een ander”.

Woorden kunnen pijn doen

En het zou fijn zijn als iedereen de regels van feedback nog een keer door zou lezen. En voordat je iets tegen een ander zegt, of dat nu tegen een medewerker, een collega, een vriend of vriendin of misschien tegen je partner is. Denk een paar tellen na voordat je er iets uitgooit. Door emotie kan dit soms moeilijk zijn maar realiseer je dat de woorden die je tegen een ander zegt, iemand anders ontzettend pijn kunnen doen. Het kan helpen als je even nadenkt wat de woorden me jezelf zouden doen. En de toon waarop je iets zegt maakt ook een heel verschil. Praat niet de hele tijd door maar laat ook de ander aan het woord. Kijk ook eens wat je ziet bij de ander. Wees zorgzaam voor elkaar, het maakt de wereld zo veel mooier.

Filmpje

Ter inspiratie het filmpje van deze jonge vrouw. Respect voor haar openheid en mooie woorden.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.