De menselijke maat terug

De menselijke maat terug

Als ik lees dat een miljoen mensen het risico loopt in een burn-out terecht te komen, dan is er echt iets aan de hand. Dat we daar met zijn allen echt iets aan moeten doen is helder. Uit economisch oogpunt, want ziekteverzuim kost bedrijven kapitalen. En vanuit de menskant. Want een burn-out is geen pretje en dat wens je echt niemand toe. Deze week is de  week van de werkstress. Mooi om te zien dat er zo veel aandacht wordt gegeven aan werkstress en op allerlei manieren wordt geprobeerd hier verandering in te brengen.

Werkstress is meer dan werkdruk

Toch heb ik ook altijd een beetje moeite met het woord ‘werkstress’. We moeten daar echt eens naar kijken. Voor mij dekt het niet de lading voor waar het echt om gaat. Want wat verstaan we nu onder werkstress? Ik denk bij ‘werkstress’ allereerst aan stress op het werk. Hoge werkdruk, gedoe binnen een team, te hoge eisen van een leidinggevende en de stress die je door al die factoren samen ervaart. Werkgerelateerde zaken dus.

Afvinken op je lijstje

Eenvoudig aan te pakken zou je denken. Even gecharcheerd: je maakt een plan om de werkdruk te verminderen, Je bespreekt werkdruk en werkstress in een functioneringsgesprek en zet samen mooie afspraken op papier. Als er gedoe is in het team dan gooi je er een teamontwikkelingstraject tegen aan en klaar ben je als manager. Appeltje eitje zou een van mijn vroegere leidinggevenden zeggen. Mooie plannen om als manager af te vinken op je to-dolijstje ‘acties om ziekteverzuim te voorkomen’. Het idee ziet er op het oog mooi uit maar werkt het ook? Mijn ervaring is dat dit alleen maar oppervlakkige oplossingen zijn.

Durf verder te kijken

In die ideale wereld heb je genoeg tijd om je werk te doen, is het gedoe in je team opgelost en ga je ’s avonds fluitend naar huis omdat je al je werk hebt afgekregen. Word je daar blij van? Ja, natuurlijk. Maar is dit voldoende om je goed te voelen en met plezier je werk te kunnen doen? Als je even verder durft te kijken, dan ontdek je dat je het probleem niet kunt oplossen door alleen de ‘werkstress’ aan te pakken. De menselijke maat moet terug in bedrijven.

Je rugzak met gedoe

Wat als het thuis even niet zo lekker gaat. Je op je tenen loopt om alle ballen in de lucht te houden. Bijvoorbeeld omdat je zorgen hebt om je kind. Je het thuiswerken bijna niet kunt combineren omdat de juf al weer ziek is en de hele klas thuis moet blijven. Of wanneer je mantelzorger bent voor je partner, je ouders of iemand anders die je na staat. Hoe houd je je zelf dan staande? Je gedoe thuis neem je als het ware overal mee naar toe in je rugzak. Die rugzak kun je niet ’s ochtends op je werk aan de kapstok hangen en ‘s avonds ongeopend weer mee naar huis nemen. We zouden het graag willen maar zo werkt het helaas niet.

Oprechte aandacht

En ook als je geen gedoe thuis hebt, ook dan is het fijn als je collega’s hebt die betrokken bij je zijn en je een leidinggevende die zijn of haar best doet om jou als mens te leren kennen. Hoe goed alles op je werk ook geregeld is. Je hebt ook behoefte aan aandacht voor jou als mens. Het gaat vaak om eenvoudige dingen. Je bij elkaar betrokken voelen, een luisterend oor en oprechte aandacht zijn vaak al voldoende.

De mens achter de medewerker

De afgelopen acht maanden zijn ons niet in de koude kleren gaan zitten. We missen perspectief. Het thuiswerken hakt er in en het ontbreken van contact doet ons meer dan we hadden gedacht. Hoe vaak droomden we op ons werk niet dat we even een hele dag ongestoord konden doorwerken. En kijk ons nu. Ik mis de grappen en grollen op de werkvloer. En geen zomervakantie. Niet kamperen in Kroatië zoals bedacht en even helemaal niets doen. Genieten van een andere omgeving en er lekker tussenuit. Er zijn ook grote en kleine onzekerheden. Voor nu en de lange termijn. Blijft je baan nog bestaan? Hoe en met wie kunnen we het sinterklaasfeest of Kerst vieren? Hoe gaat het met de vakantie volgend jaar? Even een kop thee drinken met je vriendinnen. Gezellig met vrienden uit eten. Een feestje of een gesprekje over het weekend bij de koffiemachine op je werk. We missen het zo. Daarom is het juist nu het essentieel om bij de aanpak van werkstress, ook aandacht te hebben voor de persoonlijke kant. Voor de mens achter de medewerker. Alleen zo zorgen we er samen voor dat we allemaal gezond en met plezier ons werk kunnen doen. En zeker niet onbelangrijk: door lager ziekteverzuim kunnen veel bedrijven blijven bestaan die het nu moeilijk hebben.

Samen een kop koffie drinken?

Durf jij het aan om de menselijke maat terug brengen in je bedrijf? Neem dan contact met mij op via 06 – 83 60 45 14 voor een (online) kop koffie en ik denk graag met je mee. Een WhatsAppbericht sturen kan natuurlijk ook.

Week van de werkstress

Meer weten over de week van de werkstress? Klik dan hier.

logo werkstress 2020

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.