Doe eens lekker niets!

Doe eens lekker niets!

Regelmatig spreek ik mensen die even niet meer weten hoe ze verder moeten. Het werk groeit hen boven het hoofd. Ze slapen slecht en zijn ’s ochtends vroeg wakker. Ze hebben geen rust en ze blijven maar malen. Moeten, moeten, moeten. Ze worden er moe(deloos) van.

En toch gaan veel mensen te lang door. Ze vragen het uiterste van zichzelf totdat het echt niet meer gaat. De mailbox op je werk ontploft bijna en uit elk mailtje dat je leest, komt werk dat eigenlijk vandaag nog af moet. Met alle boodschappenbriefjes en post-its die je hebt geschreven om iets zeker niet te vergeten, kun je een hele muur behangen. De stapel strijkwas thuis die elke keer een beetje groter wordt. Hoe moet je daar nog doorheen komen?

Niet lullen maar poetsen

Te lang te veel van jezelf vragen is ergens door ontstaan. Misschien heb je van huis uit meegekregen dat je gewoon moet aanpakken. Braaf zijn. Niet zeuren. Goed je best doen. Onder het motto ‘niet lullen maar poetsen’ zijn velen van kind af aan ‘gedrild’. Als je ouders het ‘goede voorbeeld’ geven dan weet je niet anders dan dat (te) hard werken de norm is. En als je dat al je hele leven hebt gedaan, dan leer je dat niet een twee drie af. Je hebt er lang genoeg in geoefend om dit tot in de puntjes te perfectioneren. Hard werken is geen probleem en een tijdje onder hogere druk werken levert ook geen problemen op. Als je altijd over je grenzen heen gaat en je altijd het uiterste van jezelf eist is de kans groot dat je opbrandt.

Een lekkend melkpak

En dan komt de dag dat je weet: tot zo ver en niet verder. Dit is echt de druppel! Of het nu het melkpak is dat is gaan lekken in de koelkast (overkwam mij dit weekend), je er bij het ontbijt achter komt dat er geen brood meer in de vriezer ligt of dat je voor de zoveelste keer een afspraak bent vergeten (oeps, sorry kapper). Het maakt niet uit wat het is. Je weet zelf heel goed wanneer de grens is bereikt en het tijd is voor actie.

Mijn accu opladen

Uit eigen ervaring weet ik dat het ontzettend moeilijk is om gewoon op een doordeweekse dag te gaan zitten en een boek te lezen op de bank. Ik heb dan het gevoel dat ik aan het spijbelen ben. Ik weet dat ik zo’n spijbelmiddag af en toe nodig heb en ik kan er steeds beter van genieten. Mijn accu is daarna weer opgeladen en ik ben productiever dan daarvoor.

Het moet anders!

Herkennen en vooral erkennen dat het niet goed gaat is de eerste stap. Even stil staan bij wat je voelt in je lijf kan vaak al helpen. Voel je je opgejaagd, kun je niet stil zitten op je stoel. Ben je onrustig om je hoofd maar blijft malen. Vaak zijn dat belangrijke signalen die laten zien dat het anders moet. Begin met kleine stapjes. Door een aantal kleine stapjes te zetten, kun je er voor zorgen dat er verandering komt.

Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd

Het kan helpen om eerst te beginnen met praktische zaken. Werkzaamheden wat beter organiseren maakt al een groot verschil. Kasten opruimen en spullen weggooien ruimt niet alleen je huis op maar zorgt ook voor een opgeruimd gevoel. Hang thuis een weekkalender op waar je de afspraken op zet. Je hoeft dan niet alles te onthouden. Kies een vast moment in de week om de strijkwas te doen. De hoeveelheid blijft overzichtelijk en je begint er eerder aan dan dat je een grote hoeveelheid strijkwas ineens moet doen. De strijkplank wordt op die manier geen accessoire in de woonkamer zoals pas iemand tegen mij zei.

Meer rust

En hetzelfde geldt voor je werk. Ik heb ervaren dat als ik ’s ochtends direct aan de slag ga met al mijn mailberichten, mijn energie al vroeg op de ochtend volledig is opgebruikt. Het helpt mij om mijn mail te scannen op berichten waar ik direct iets mee wil gaan doen. Daarna pak ik een taak op die ik voor dat moment heb gepland. Dat lukt niet altijd omdat er toch vaak zaken zijn die om voorrang vragen of wat meer tijd kosten maar deze structuur zorgt er wel voor dat ik meer rust heb om met taken aan de slag te gaan en af te maken waaraan ik prioriteit wil geven. Het geeft veel rust als je aan het werk kunt gaan met een specifieke taak. Als je bezig kunt blijven met een taak dan hoef je niet elke keer opnieuw te beginnen. Je kunt je beter concentreren en de werkzaamheden zijn sneller af dan wanneer je allerlei klusjes tussendoor probeert te doen.

Je leeft maar een keer

Zelf heb ik drukke weken achter de rug. Er zijn van die dagen dat ik me te weinig rust gun en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan het werk ben. Ook ik moet soms van mezelf heel erg veel omdat het ‘moeten’ ook bij mij erg diep is ingebakken. Gelukkig heb ik geleerd dat ik niet alles tegelijk kan. Als ik de hele dag heb gewerkt dan mag ik ’s avonds genieten van een boek bij de houtkachel. En ik weet dat het echt niet zo erg is als ik morgen de bedden afhaal in plaats van vandaag. Weten waar mijn gevoel van onrust vandaan komt en tevreden zijn met wat ik wel heb gedaan zorgt er voor dat ik makkelijker keuzes kan maken in wat ik wel en wat ik niet doe. Ik kan ontzettend genieten van een middagje shoppen met mijn zoon en samen een broodje eten in de stad. Daar word ik pas echt blij van en daar gaat het om. Doe eens lekker niets, ga eens lekker lanterfanten. Doe waar je zin in hebt. We leven maar een keer en laten we er dan ook wat meer van genieten. En die stofzuiger, die kan best iets langer in de kast blijven staan.

Leren lanterfanten?

Wil je leren lanterfanten? Neem dan eens contact met mij op. Ik denk graag met je mee. Bel mij op 06-83 60 45 14 of mail mij d.steenbruggen@coachunique.nl

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.