Investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Investeren in duurzame inzetbaarheid loont

Was duurzame inzetbaarheid een tijd terug nog vaak alleen nog maar een kreet en werd het soms gezien als een modegril. Tegenwoordig is werken aan duurzame inzetbaarheid niet meer weg te denken. En dat is ook niet zo vreemd. Want steeds meer bedrijven realiseren zich dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor de medewerker en goed en gezond werk. Niet alleen op de korte termijn maar ook voor de toekomst.

Met de handen in het haar

Want we werken met zijn alleen veel langer door en dat gaat alleen als we er voor zorgen dat iedereen op een prettige en gezonde manier zijn of haar werk kan doen. Ook wordt het voor bedrijven steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden. Ze zitten met hun handen in het haar als een medewerker uitvalt door ziekte. Het is niet zo eenvoudig om in een krappe arbeidsmarkt vervanging te regelen. En dan hebben we het nog niet eens over de kosten van inhuur en de verzuimkosten van zo’n € 250 per dag.

Duurzame inzetbaarheid helpt verder

In gesprekken met ondernemers merk ik dat duurzame inzetbaarheid vaak nog weinig concreet is. Soms krijg ik de reactie dat dit alleen maar geld en tijd kost en veel bedrijven weten ook niet goed hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Als ze er mee bezig zijn dan zijn de activiteiten meestal ad hoc en vooral gericht op bewegen en gezond leven. Ik vind het mooi dat als we daarover doorpraten, hun beeld verandert. En dat ze juist heel enthousiast worden als ze zien hoe een plan voor duurzame inzetbaarheid hen juist verder kan helpen.

Hart voor medewerkers

Investeren in duurzame inzetbaarheid kost inderdaad tijd en energie en is soms ook een financiële investering. Uit onderzoek blijkt echter dat investeren in duurzame inzetbaarheid alleen maar winst oplevert: in de vermindering van het ziekteverzuim, de verbetering van de productiviteit en draagt bij aan goed werkgeverschap. Want als je als werkgever hart hebt voor je medewerkers en hen een gezonde en prettige werkomgeving biedt, dan vertaalt zich dat terug in betrokken medewerkers die plezier hebben in hun werk. En ervaring leert dat medewerkers dan minder snel ziek worden.

Planmatige aanpak is nodig

Je kunt duurzame inzetbaarheid zo breed maken als je wilt maar het hoeft niet groots te zijn. Met kleine stappen kun je ook grote resultaten boeken. Als deze maar passen in het totale plan en aansluiten bij je bedrijf. Wil je werk maken van duurzame inzetbaarheid dan vraagt dit wel een planmatige aanpak. Een plan waarin aandacht is voor preventie en de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers helpt om goed vorm te kunnen geven aan duurzame inzetbaarheid. Het aanbieden van een abonnement voor de sportschool, voedingsadvies of een app waarin je het aantal stappen kunt bijhouden zijn goede initiatieven maar dus niet voldoende..

Zorg voor inzicht

Om duurzame inzetbaarheid concreet te maken heb je eerst inzicht nodig. Je steekt als het ware een thermometer in je bedrijf. Hoe staat het er voor met de verzuimcijfers? Is er veel kortdurend verzuim en wat weet je over de oorzaken van ziekteverzuim? Hoe gaat het met de productiviteit? Hoe zit het met de werkdruk? Welke signalen geven medewerkers formeel en informeel af. Ga het bedrijf in en luister. Ga in gesprek met medewerkers en ontdek hoe het echt met hen gaat.

Hulp nodig?

Gelukkig gaan steeds meer bedrijven hier actief mee bezig en kan ik hen helpen bij het concreet maken van hun plannen die passen bij het bedrijf en hun medewerkers. Wil jij aan de slag met duurzame inzetbaarheid binnen je bedrijf en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met mij op via 06-83 60 45 14 of stuur een Whatsappbericht en ik denk graag met je mee.