Echt contact: hoe maak jij het verschil?

Echt contact: hoe maak jij het verschil?

Pasgeleden was ik bij een hele grote bijeenkomst. Bij het begin van de bijeenkomst kregen we de opdracht om een vraag te stellen aan je buurman of buurvrouw die naast je zat. Het ijs was direct gebroken en dit leverde ontzettend leuke gesprekken op. Gesprekken die je normaal gesproken uit je zelf nooit zou voeren met iemand die in de schouwburg naast je zit. We kregen wel de tip dit niet te doen als je bijvoorbeeld in de trein naar Amsterdam zit.

Leuke gesprekken

Ik woon in een klein dorp en merk dat het hier gelukkig meestal nog wel een beetje anders is. Als we in de zomer door onze mooie Achterhoek fietsen, dan groeten we de mensen die we tegenkomen en de meeste mensen groeten terug. Vaak zijn het de toeristen die nors blijven kijken of heel verbaasd iets terug zeggen. Soms leidt dat tot een leuk gesprek. We wandelden deze week in het bos en raakten zo maar met iemand aan de praat. Gewoon een kort gesprekje over koetjes en kalfjes. We hadden even contact en daar werd ik blij van.

Een luisterend oor

Een tijdje geleden werd ik bij de supermarkt aangesproken door een oudere dame. We kwamen tegelijkertijd met de fiets bij de supermarkt aan en ze was heel erg aangedaan omdat ze net daarvoor bijna door een snel langs rijdende auto was aangereden. De automobilist had niets gemerkt en was al doorgereden. Gelukkig was ze niet door de auto geraakt en was ze alleen maar heel erg geschrokken. Het had heel erg mis kunnen gaan als ze was gevallen. Ze verontschuldigde zich dat ze me aansprak maar ze moest echt even bijkomen. Ik heb kort een praatje met haar gemaakt en ik merkte dat ze daardoor weer wat rustiger was. Het was maar een heel kort gesprekje en toch had ik het gevoel dat deze mevrouw blij was dat ze haar verhaal even kwijt kon. We kenden elkaar niet maar toch hadden we even contact door een luisterend oor te bieden.

Vriendschap

Hier moest ik aan denken toen ik pas met een vriendin in gesprek was. Ze vertelde dat ze het contact met een van haar vriendinnen soms heel lastig vindt. De laatste tijd zat ze zelf niet zo lekker in haar vel. Het viel haar steeds vaker op dat als ze met haar vriendin in gesprek was, het gesprek altijd weer over de ‘toestanden’ van haar vriendin ging. “Ik zou het zo fijn vinden als ik ook mijn verhaal eens kon doen maar het gaat altijd over haar” zei ze verdrietig. “Als ik vertel wat mij bezighoudt, komt ze altijd met haar gedoe en heb ik het gevoel dat ze helemaal niet naar mij luistert. We kennen elkaar al heel lang en ik vraag me steeds vaker af wat ik aan deze vriendschap heb“. Wat jammer dat daardoor langdurige vriendschappen verloren kunnen gaan.

Echt contact

Ik hoor dit van veel mensen om me heen en ervaar dat soms ook zelf. Als iemand aan je vraagt hoe het met je is, dan is het fijn om je verhaal te kunnen vertellen. Het valt me wel eens op hoe weinig echt contact er in zo’n gesprek soms is. Als je iets vertelt en je ziet dat de ander langs je heen kijkt (om te zien of er misschien een interessantere gesprekspartner is?), dan is het contact verbroken. Dit gebeurt waarschijnlijk heel onbewust maar degene die vertelt voelt zich dan vaak niet gehoord, misschien zelfs niet serieus genomen. Als dit vaak gebeurt dan denk je de volgende keer nog wel even extra na of je wel iets gaat vertellen.

Meer begrip voor de ander

We zijn vaak erg gehaast in het contact met een ander. We vragen wel hoe het met iemand gaat maar willen eigenlijk liever niet het hele verhaal horen. We nemen niet altijd de tijd om even echt te luisteren. Er zijn natuurlijk mensen die helemaal ‘leeglopen’. Toch zouden we elkaar beter kunnen begrijpen als we wel de tijd zouden nemen om eens echt te luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Zet een kop koffie of thee, koekje erbij en neem eens de tijd om echt met elkaar in gesprek te gaan. Je zult je er over verbazen hoe fijn het is om elkaar echt te leren kennen.

Maak de wereld een stukje mooier

Bij een training kreeg ik een boekje waarin onderstaand gedicht stond. Dit gedicht heeft me geraakt. Hoe vaak zijn we niet alleen maar met ons zelf bezig en vergeten we de ander? Even helemaal stil zijn en echt luisteren kan een groot verschil maken. Vaak gaat het maar om een klein gebaar om iemand blij te maken. Echte aandacht voor elkaar, het zou de wereld een stukje mooier maken.

gedicht luisteren

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.