Echt geen tijd voor de lunch!

Echt geen tijd voor de lunch!

Het sluipt er al heel snel in. Er is veel werk dus we werken tussen de middag gewoon even door. Boterhammetje achter het bureau. Snel even een kop koffie of thee en dan weer aan het werk. Een keer is dat niet zo erg en in drukke tijden is het soms nodig om prioriteiten te stellen. Het werk moet af en dat betekent allemaal even een tandje er bij.

‘Ik ga even lunchen’

In veel organisaties is het heel normaal dat de middagpauze er bij door glipt. Vaak gebeurt dit zonder dat we het merken en is het een soort vastgeroeste gewoonte.

Als alle collega’s in de middagpauze achter hun bureau blijven zitten om het werk af te maken, dan kan het soms heel moeilijk zijn om te zeggen: ‘ik ga even lunchen’. Als je dan na een half uur weer vrolijk achter je bureau schuift is de sfeer soms om te snijden. Natuurlijk kun je niet invullen wat een ander denkt maar je kunt bijna op je klompen aanvoelen dat de collega’s hier een bepaald idee bij hebben als het erg druk is.

Leer elkaar wat beter kennen

En dan gebeurt er iets raars. Het gevolg is dat jij de volgende (en de volgende en de volgende) dag ook achter je bureau je boterhammetje opeet. Want je laat je collega’s natuurlijk niet alleen het werk opknappen?

En juist even een pauze nemen en naar buiten gaan in de middagpauze kan wel net het verschil maken voor je gezondheid. Even een frisse neus halen helpt je om je hoofd leeg te maken. Een bijkomend voordeel van een gezamenlijke lunchwandeling: je kunt elkaar ook een beetje beter leren kennen door over iets anders te praten dan over je werk. Vraag eens wat door over het weekend. Vertel zelf eens wat je leuk vindt om te doen of laat je collega iets vertellen over zijn hobby. Je zult zien dat je na de pauze met een helder hoofd achter je bureau zit en minder last hebt van een middagdipje.

De gezondheid van je team

Maak je er een gewoonte van om samen een lunchwandeling te maken dan zul je merken dat je de wandeling gaat missen als je er even echt geen tijd voor hebt. En als het je lukt ook de collega’s mee te krijgen die hier ‘echt geen tijd voor hebben’ dan draag je samen op een positieve manier bij aan de gezondheid van je team. Want even een break midden op de dag is echt nodig om gezond te blijven. En als je samen gaat lunchwandelen, dan stimuleer je ook je collega’s om even een break te nemen.

En, neem jij morgen het initiatief voor de lunchwandeling?

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.