Echt luisteren

Echt luisteren

Tijdens mijn coachopleiding werd het er behoorlijk ingestampt: luisteren. Het bekende LSD-principe (nee, niet van de drugs) konden we dromen. Luisteren, samenvatten, doorvragen. En dat echt met aandacht luisteren ontzettend moeilijk is, daar kwamen we vooral tijdens de trainingsweekenden achter.

Alleen maar luisteren

Ik herinner mij nog een opdracht die je in tweetallen moest doen. Je mocht slechts een vraag aan de ander stellen en daarna mocht je alleen maar luisteren. Ik weet het nog heel goed. Samen met een medestudent liepen we door het bos bij landgoed De Horst. Na de enige vraag die we mochten stellen moest de ander antwoord geven op de vraag en vooral blijven praten. Af en toe viel er een stilte. Dat was volgens mij nog lastiger dan te luisteren naar een waterval aan woorden. Tjonge, wat duurt een half uur dan lang. Het was een gevecht. Want op een bepaald moment werd mijn studiegenoot wat emotioneel door wat ze vertelde en ik mocht helemaal niets doen. alleen maar luisteren. We waren opgelucht dat we de oefening konden afsluiten. Nu kan ik zeggen dat ik vooral van dit soort oefeningen, heel veel heb geleerd.

Probeer het eens uit

Ik kan het iedereen aanraden om eens uit te proberen. Niets zeggen en alleen maar luisteren. Ervaren wat je opmerkt bij de ander. Wat je tussen de regels hoort in wat hij of zij vertelt. Je steekt er veel van op. Het is wel belangrijk om dit te doen op een moment dat het kan. De ander weet niet wat hem of haar overkomt en dat doet je eigen ervaring natuurlijk te niet.

Leren luisteren?

Wil je leren luisteren of heb je iemand nodig die naar jou luistert? Stuur mij een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14. Ik help je graag.

 

spreuk luisteren

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.