Een ander tempo

Een ander tempo

Door de coronacrisis kwam ons leven een beetje tot stilstand. Naar de supermarkt gaan was ineens een expeditie. Thuis werken en de hele dag op een scherm met elkaar in contact zijn via Skype, Teams of Google Hangouts. Je collega’s missen en alleen maar met elkaar bellen of online met elkaar in contact zijn. Niet bij vrienden op de koffie. Geen weekendje weg. Dat was voor iedereen echt even wennen. En vooral de persoonlijke contacten heb ik heel erg gemist.

Het verplichte ‘blijf thuis’ bracht ook iets goeds mee

We konden iets later opstaan en in ons eigen tempo aan de dag beginnen. Rustiger opstarten dan voorheen is best fijn. Want eerst liep de wekker om kwart voor zes af en begon de dag in een rap tempo. Ook nu stond de computer om acht uur aan om aan de slag te gaan en heb ik veel werk verzet. Het voelde allemaal zo anders. Meer rust in mijn hoofd, in mijn lijf.

Een frisse salade in plaats van een boterham achter de computer

Even genieten van de lunch in de tuin voelde eerst als een beetje spijbelen maar is heerlijk. Dit kost niet meer tijd maar voelt voor mij zo veel beter. Thuis werken zorgde ook voor minder ‘verstoringen’ tussendoor. Wat is het fijn om aan iets te beginnen en af te kunnen maken waar je mee bezig bent. Minder schakelen tussen werkzaamheden en vragen van anderen maakt me minder moe. Het geeft me meer voldoening als ik zie wat ik allemaal heb gedaan. Ik sluit mijn computer aan het eind van de dag de computer meestal met een blijver gevoel af.

Minder ‘moeten’ deed me goed

Omdat ik al snel zat was van alle praatprogramma’s over corona las ik wat vaker een boek. De enige uitjes waren een bezoekje aan de supermarkt en dat was niet eens leuk. Er waren minder verplichtingen. Minder moeten. Meer tijd en ruimte om even rustig te koken want zonder reistijd, geen scouting of muziekles was het niet zo belangrijk hoe laat het eten op tafel stond. Nu de maatregelen verder versoepeld worden, merk ik dat ik het een beetje lastig vind om te wennen aan de hectiek die weer om ons heen komt. We kunnen weer op reis en de kranten staan vol met vliegvakantie. De terrassen zijn weer open. In tuinen om ons heen zijn weer feestjes. Soms met harde muziek en hard gepraat. Het leven komt weer langzaam op gang. Ik begrijp heel goed dat iedereen er graag op uit wil. Zelf blijf ik toch nog zo veel mogelijk thuis. Het virus is niet weg en eigenlijk is er nog niet zo veel veranderd. Ik wil niet het risico lopen om een ander te besmetten of zelf besmet te raken.

Mij bekruipt af en toe het gevoel dat we straks weer van alles moeten

Dat we vergeten hoe we beter voor ons zelf kunnen zorgen door af en toe een stapje terug te doen. Is het nieuwe normaal straks niet een wereld waar we met zijn allen nog harder gaan werken? In welke ratrace komen we terecht? Dat we net als voor de coronacrisis nog meer gaan rennen en vliegen omdat we alles in moeten halen? Want de wereld stond de afgelopen maanden toch een beetje stil. Veel bedrijven hebben het economisch zwaar en het is goed dat veel sectoren weer opengaan. Maar wat bereiken we er mee als dit betekent dat mensen in de knel komen omdat ze niet weten hoe ze alle ballen in de lucht moeten houden? Dat ze vastlopen en met stressklachten thuis komen te zitten? Niet nog meer mensen met een burn-out erbij!

Hoe houden we het ‘andere tempo’ een beetje vast?

Mijn grote wens is dat we proberen iets te leren van de ‘intelligente lockdown’. Dat we manieren vinden om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Laten we ons leven niet meer volproppen met werken, feestjes, vakantie of nog even trainen voor de marathon omdat dat er echt bijhoort. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Een topsporter die grote prestaties wil leveren voor een wedstrijd, zorgt er voor dat hij goed eet, op een verantwoorde manier traint en voldoende rust neemt. Uit onderzoek blijkt ook dat je creatiever bent, productiever bent en beter kunt presteren als je regelmatig een rustmoment inbouwt. Dat houden we er in want daar kan toch niemand tegen zijn?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?

Heb jij het gevoel dat je het lastig vindt om te veel ballen in de lucht te houden en lukt het je niet om een goede balans te vinden tussen werk en privé? Maak een afspraak en onder het genot van een kop koffie of thee denk ik graag met je mee hoe je weer meer energie kunt krijgen en plezier in wat je doet. Bel naar 06-83 60 45 14 of stuur een WhatsAppbericht en ik bel je terug.

 

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.