Een burn-out is geen aanstellerij

Een burn-out is geen aanstellerij

Het valt mij op dat ik van mensen die te maken hebben met burn-outklachten, regelmatig hoor dat ze het moeilijk vinden om echte hulp te krijgen. Ze hebben het gevoel dat ze er alleen voor staan. Soms ervaren ze onbegrip in hun omgeving. Dat zorgt er voor dat ze vaak ook niet durven te vragen om hulp. Nu is het zo dat mensen die te maken hebben met burn-outklachten er meestal ook heel goed in zijn om te verhullen dat het niet goed met hen gaat. Voor een buitenstaander is het dan ook lastig om hulp te bieden.

Echte hulp

Bij echte hulp gaat het vooral om begrip en een luisterend oor. De goedbedoelde adviezen als ‘ga er lekker een paar dagen tussenuit’, ‘dan moet je beter prioriteiten stellen’ of ‘laat toch de boel de boel’ helpen niet echt. Sterker nog, deze adviezen zorgen vaak alleen nog maar voor meer stress. Toegeven dat het niet meer gaat is al ontzettend moeilijk. Het is dan erg fijn als je je verhaal met iemand kunt delen en bij iemand terecht kunt die je probeert te begrijpen.

Wat kun jij doen?

Onbegrip ontstaat ook heel vaak door onwetendheid. Meer kennis over het ontstaan van een burn-out en de symptomen die wijzen op een burn-out kan een groot verschil maken. Mensen met een burn-out zien er meestal niet ziek uit. Als je weet waar je op moet letten, dan ontdek je eerder dat er echt iets aan de hand is. Slecht slapen, vermoeidheid, een kort lontje en lichamelijke klachten als pijn op de borst, hartkloppingen, hoofdpijn of duizeligheid kunnen wijzen op een burn-out. Ga het gesprek aan en probeer vooral te luisteren. Heeft iemand veel lichamelijke klachten of worden die klachten erger, dan is het belangrijk dat hij of zij professionele hulp zoekt, bijvoorbeeld door een afspraak te maken bij de huisarts. Door nader onderzoek kunnen eventuele lichamelijke aandoeningen worden uitgesloten.

Een burn-out is hard werken

Vaak ziet de omgeving wel dat het niet goed met iemand gaat maar soms schromen collega’s, familie en vrienden om dit bespreekbaar te maken. Door echter op tijd in actie te komen, kan veel leed worden bespaard. Want een burn-out is echt geen aanstellerij of een manier om een tijdje lekker thuis te zijn en niet te hoeven werken. Het overwinnen van een burn-out is hard werken en dat vraagt veel tijd. Uit onderzoek blijkt dat het gemiddeld acht maanden kan duren voordat iemand weer is hersteld van een burn-out. Hoe eerder de signalen van een burn-out worden herkend, hoe sneller actie kan worden ondernomen.

Stap uit je comfortzone

Hulp vragen is niet voor iedereen even makkelijk. Mensen die te maken hebben met burn-outklachten, hebben soms het gevoel dat ze falen. Ze proberen ten koste van alles alle ballen in de lucht te houden en het zelf op te lossen totdat het echt niet meer gaat. Soms is het echter nodig om uit je comfortzone te stappen door wel om hulp te vragen. Je kunt niet altijd alles alleen oplossen. Je zult ervaren dat heel veel mensen bereid zijn om te helpen. Mensen zijn niet helderziend. Soms zul je dus zelf hulp moeten vragen.

Zie je dat iemand in je omgeving vastloopt, ga het gesprek dan aan, ondanks dat je het misschien moeilijk vindt om het bespreekbaar te maken. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Hulp nodig?

Kun je zelf wel wat hulp gebruiken en weet je niet goed hoe je het aan moet pakken? Ik denk graag met je mee. Stuur een berichtje of bel mij op 06-83604514. Een e-mail sturen naar d.steenbruggen@coachunique.nl kan natuurlijk ook.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.