Een cadeau dat je liever niet wilt hebben

Een cadeau dat je liever niet wilt hebben

Nee het gaat niet over Sinterklaas. Of over Kerst. Misschien gaat dit wel over je partner, je beste vriendin, je collega. Of over jezelf? Dan is het misschien een beetje eng om verder te lezen. Maar het gaat over een cadeau. Toch een beetje nieuwsgierig?

Een burn-out voor de deur

Ik val maar direct met de deur in huis. Binnenkort staat bij veel mensen een stevige burn-out voor de deur. Zo eentje die je al een tijdje aan ziet komen. Maar die je nog steeds buiten de deur hebt weten te houden. Omdat je ontzettend je best deed om anderen (en vooral jezelf) wijs te maken dat het heel goed met je gaat. En vooral door superhard te blijven werken. Want als je altijd maar bezig blijft, dan heb je weinig tijd om na te denken.

Een lege mailbox

Om jezelf gerust te stellen begin je elke dag wat vroeger om al je werk (en de klussen die je collega’s laten liggen) af te krijgen. Ook op je vrije dag beantwoord je wat berichtjes. ’s Avonds zet je vaak ook nog even de laptop aan. En op zondag check je alvast je mail zodat je maandagochtend met een lege mailbox kunt beginnen.

“Een beetje druk op het werk”

Dat je ‘s avonds ligt te woelen in je bed en ’s ochtends al om vijf uur wakker bent, dat negeer je voor het gemak maar even. Dat geldt ook voor het korte lontje als je zoon iets aan je vraagt. En als je ontploft als er bij het ontbijt een beker melk over de tafel gaat, dan doe je dat af als ‘beetje druk op het werk’. En dat je zo ontzettend moe bent en zere schouders hebt. Dat komt omdat het zo’n raar jaar is geweest en je de zomervakantie ontzettend hebt gemist. Daardoor kun je je ook niet zo goed concentreren. Logisch toch? Natuurlijk. Wat jij wilt.

Je spaarkaart is bijna vol

Ondanks dat je de deuren stevig hebt gebarricadeerd, begint het wel te knellen. Alle alarmbellen rinkelen. Je hoofd tolt soms na een vergadering. Je lijf roept ‘ho, stop’. Alles wijst er op dat het niet zo lekker loopt. Toegeven dat het niet zo goed met je gaat is geen optie. Je luistert er gewoon niet naar en je worstelt in je eentje door. Het is als zegeltjes plakken van de supermarkt. Nog even volhouden. Je spaarkaart voor dit prachtige cadeau is al bijna vol! En het zijn dit keer geen prachtige kristallen glazen of een pannenset.

Een cadeau voor jezelf

Veel mensen die een burn-out hebben gehad hoor ik vaak achteraf zeggen dat de burn-out hen veel heeft gebracht. Ze zien het als een cadeau waar ze veel van hebben geleerd. En tot op zekere hoogte ben ik het met hen eens. Want door de burn-out zijn ze andere keuzes gaan maken. Daardoor kijken ze nu echt anders tegen het leven aan. En ja, dat durf ik best een cadeau voor jezelf te noemen.

Het allerbelangrijkste in je leven

Ze hebben zichzelf de vraag gesteld of het werk waar ze altijd alles voor aan de kant hebben gezet wel het allerbelangrijkste in hun leven is. En meestal is het antwoord volmondig nee. Want ze zijn er achter gekomen dat ze hun eigen gezondheid, hun gezin en iedereen die hen dierbaar is te lang op de tweede plaats hebben gezet. Met alle gevolgen van dien. Want zij waren ook de ideale kandidaat voor een burn-out en waren driftig aan het zegeltjes plakken.

Andere keuzes

Het grootste cadeau aan zichzelf is dat ze andere keuzes zijn gaan maken. In het belang van zichzelf en degenen die hen lief zijn. Ze laten zich niet meer door alles gek maken en volgen steeds vaker echt hun eigen pad. Natuurlijk is werk belangrijk. En ook ik stap wel eens in de valkuil dat het wel een tandje te veel is. Maar alles wat je doet mag nooit ten koste gaan van jezelf, je gezondheid of je gezin.

Een veel mooier cadeau

Waarschijnlijk zit je helemaal niet op dit cadeau te wachten. En dat begrijp ik heel erg goed. Er is namelijk een veel mooier cadeau dat je jezelf zou moeten gunnen: tijd voor jezelf en goed voor jezelf zorgen zodat je geen burn-out krijgt. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Blijf leuke dingen doen. Zorg er voor dat je plezier hebt in je werk. Dat je kunt genieten van je gezin en het samen zijn met de mensen die je dierbaar zijn. En kom je er alleen niet uit? Zoek dan professionele hulp. Want alleen door blijven worstelen is echt geen goed idee als je burn-outklachten hebt.

Maak een afspraak

Ben je benieuwd hoe je dit aan kunt pakken? Voor jezelf of ken je iemand die hier wel wat hulp bij kan gebruiken? Maak een geheel vrijblijvende belafspraak via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee. Wil je reageren op dit blog? Stuur mij dan een berichtje. Ik ben benieuwd wat jij doet om jezelf gezond te houden. Wil je dit met mij delen?

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.