Een hele lieve fee

Een hele lieve fee

Toch maar even thuis aan de slag want het schoonmaken van het huis, was door werk en de voorbereidingen voor de workshops die ik deze week gaf wel een beetje achterop geraakt. Dus ging ik al op tijd met de stofzuiger en de emmer met sop door het huis voor het ‘achterstallige onderhoud’. Ook nog even fris beddengoed op het bed, de was opvouwen, wat administratie doorgeworsteld (zucht) en voordat ik er erg in had was het al weer middag.

Wie doet het dan?

‘Wat heb jij vandaag gedaan?’ vroeg onze zoon toen hij thuiskwam van school. De blik die ik kreeg bij ‘het huis schoonmaken en…’ was niet heel erg geïnteresseerd dus daar liet ik het maar bij. Schoonmaken hoort erbij, al is niet echt mijn hobby. Maar als ik het niet doe, wie doet het dan vroeg ik me vaak af. En de geur van een fris gedweilde vloer wint het meestal wel van ‘nu geen zin’.

Moeder zorgt voor alles

Tijdens de workshops die ik deze week gaf spraken we over de balans tussen werk en privé en hoe lastig dat soms kan zijn. Ook de vanzelfsprekendheid dat veel moeders er wel voor zorgen dat alles in huis geregeld is, kwam voorbij. Op een bijna onzichtbare manier liggen er bij de meeste gezinnen elke dag weer schone handdoeken in de badkamer, zijn de bedden opgemaakt, is het lievelingsshirt van hun puberdochter gewassen, ligt de favoriete jeans van zoonlief in de kast en hangen er gestreken blouses op de haakjes. Ik vertelde dat ik zelf met de neus op de feiten werd gedrukt toen onze zoon mij een keer onderweg naar school belde of ik zijn iPad wel had ingepakt. Oeps, dat was er toch maar mooi ingeslopen. En toen ik zei ‘als ik de stofzuiger in de gang zet dan stapt iedereen er gewoon overheen en doe ik het toch maar zelf’ was heel herkenbaar merkte ik uit de reacties.

Je zet de ander buiten spel

Altijd alles regelen, altijd werk van een ander uit handen nemen en voor iedereen klaar staan is vaak een patroon dat ook in hun werk vaak heel normaal is. Dat je daarmee een ander eigenlijk buiten spel zet en de kans ontneemt om iets te doen was voor de meeste deelnemers een eyeopener. Al vinden velen het niet zo erg om bij het schoonmaken buiten spel te staan.

Een lieve fee in huis

Bij het uitpakken van de vaatwasser vanochtend moest ik ineens denken aan wat een van de deelnemers na een workshop pas tegen me zei. Ze vond de voorbeelden die iedereen noemde zo herkenbaar. De combinatie van haar werk en de zorg voor haar gezin vindt ze soms best zwaar. Ze had het niet benoemd tijdens de workshop maar wilde toch iets met mij delen. ‘Toen we pas een keer ’s avonds aan tafel zaten te eten, zei mijn partner ‘jongens, er is hier in huis een hele lieve fee. Als je zegt dat iets op is, dan staat het de volgende dag ineens in de kast’. Ze moest er toen om glimlachen maar nu realiseerde ze zich dat ze de situatie eigenlijk zelf in stand houdt. En ook dat anderen achterover gaan leunen omdat zij altijd alles overneemt. Daar was ze best een beetje van geschrokken. ‘Ik ga het toch maar anders aanpakken’ zei ze vol vuur. En ik weet zeker dat dit haar gaat lukken.

Durf hulp te vragen!

Als je gewend bent om altijd alles zelf te doen of anderen werk uit handen te nemen, dan kan het lastig zijn om het anders te gaan doen. Je eigen blinde vlek zien, loslaten en vertrouwen op een ander, duidelijk zijn zodat de ander weet wat hij of zij van jou kan verwachten. Dat zijn dingen waar een beetje extra hulp soms echt wel bij nodig is omdat je het nooit hebt geleerd. Maar als je de stap durft te zetten om hulp te vragen dan zul je ontdekken dat je echt nog steeds een goede moeder, partner, vriendin of collega bent als je af en toe nee zegt. Dat je echt niet onaardig bent en dat het niet egoïstisch is als je grenzen trekt in wat je wel en niet doet. Maar je leven wordt zo veel fijner als je wel wat beter voor je zelf gaat zorgen. En daar kan ik je bij helpen want je kunt echt niet alles alleen.

Heb je er genoeg van om ook zo’n lieve fee te zijn?

Denk je nu: ik ben ook altijd maar aan het rennen en vliegen voor iedereen en ik kom aan mijn eigen werk niet toe. Ik ben eigenlijk ook wel zo’n lieve fee maar ik wil niet meer die lieve fee zijn die onzichtbaar alles regelt. Bel mij gerust om hier eens over te sparren. Of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek en bel mij op 06- 83 60 45 14.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.