Een lastige vlieg die om je hoofd zoemt

Een lastige vlieg die om je hoofd zoemt

Toen ik bij de supermarkt een karretje wilde pakken, kwamen twee jonge vrouwen elkaar tegemoet. Op de vraag ‘Hoe gaat het met je’ van de ene dame reageerde de andere vrouw met een snel ‘goed hoor’ en begon ze een heel verhaal. Ze stond te ratelen, bewoog heel druk met haar handen. Het is natuurlijk mijn invulling maar aan haar houding en de manier waarop ze sprak was duidelijk te zien dat wat ze vertelde, over iets heel anders ging dan ze eigenlijk zou willen vertellen.

Je maakt je zelf iets wijs

Nu is de parkeerplaats bij de supermarkt niet echt de plek voor een goed gesprek dus dat begrijp ik heel goed. Maar ik zie dit zo vaak. Snel over iets anders gaan praten als de vraag die de ander stelt te dichtbij komt. Doen alsof het fantastisch met je gaat. Het zijn allemaal manieren om het niet te hebben over waar het echt om gaat. Of om goed te praten dat je niet in actie komt. Maar de enige die je iets wijs maakt ben je zelf. En jij bent ook de enige die er last van heeft.

Ervaringen tijdens een gesprek

Ik merkte het ook afgelopen week weer tijdens een verkenningsgesprek. Na eindeloos wikken en wegen of ze wel een afspraak zou maken, zat ze dan eindelijk tegenover me aan een kop thee. Nadat we het even over het weer hadden gehad stelde ik haar wat vragen over wat ze me aan de telefoon had verteld. Ze vertelde over haar werk waar ze steeds vaker met buikpijn naar toe gaat, de samenwerking met collega’s die niet altijd lekker loopt. Redenen genoeg om in actie te komen.

Boven water halen wat er speelt

Als je me een beetje kent dan weet je dat de vragen die ik stel bedoeld zijn om boven water te halen wat er echt speelt zodat we kunnen kijken hoe je het op kunt lossen. Oprecht en vanuit de beste bedoelingen. Omdat ik weet dat dit je verder helpt. En ja, die vragen kunnen soms wat meer binnenkomen dan je misschien leuk vindt.

Ik werd om de tuin geleid

Dat was nu ook het geval. Ik merkte dat ze een omtrekkende beweging begon te maken. Ineens was het allemaal toch niet zo erg. ‘Andere mensen hebben het slechter dan ik’, ‘het valt allemaal wel mee’, ‘het ligt vast aan mij’. Nu heb ik er een neus voor als ik merk dat iemand mij in een coachsessie om de tuin probeert te leiden. Ik ben zelf ‘ervaringsdeskundige in de omtrekkende bewegingen’. Ik ken alle trucjes dus mij maak je dan niets wijs.

Een lastige vlieg om je hoofd

Ik vergelijk dit altijd met een lastige vlieg die de hele tijd om je hoofd zoemt. Het enige dat je dan denkt is: die vlieg moet gewoon weg! En mijn vragen waren voor haar als die lastige vlieg die ze liever kwijt dan rijk was. Maar het heeft weinig nut om er om heen te draaien. En dat liet ik ook nu niet gebeuren. Al snel begon ze te vertellen en ik zag haar ontspannen. We hadden het over de dingen waar ze last van had, wat ze anders wilde en hoe ze dit zou kunnen bereiken.

Het blijft broeien als je niets doet

Ik weet dat het niet fijn is om toe te geven dat het niet goed met je gaat. En het kan even heel erg pijn doen als je aan moet kijken waar je last van hebt. Maar als je dit niet doet, dan blijft het broeien. Als een veenbrand waarbij op een bepaald moment de vlammen zo hoog oplaaien dat de hele boel in de hens staat. Je wilt voorkomen dat je het brandweerkorps van de hele regio nodig hebt om de boel te blussen. Daarom geef ik het niet op om door te vragen. Alleen op die manier kun je oplossingen vinden om waar je mee zit op te lossen.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij en wil je hier eens over sparren? Bel me gerust op 06-83 60 45 14 of maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek.  Een berichtje sturen kan natuurlijk ook.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.