Een uitgeknepen tube

Een uitgeknepen tube

Toch knap van mezelf hoe ik het vanmorgen weer voor elkaar kreeg om de tube tandpasta tot op het laatste beetje leeg te krijgen.

Ik ga door

Het was weer een heel gedoe. Tandenborstel in de ene hand en de totaal uitgeknepen tube in de rechterhand. De dikke rand bovenaan zat zoals altijd in de weg wat het niet makkelijker maakte om het laatste restje tandpasta op mijn tandenborstel te krijgen. Maar toch lukte het weer. Want ik ga door tot er echt niks meer uit de tube komt.

Niemand anders kon het doen

Dat deed ook de dame die ik sinds kort coach. Niet met tubes tandpasta maar met zichzelf. Ze werd gevraagd om er een nieuw project bij te doen. Eerst twijfelde ze want het werk dat ze deed was al meer dan genoeg. ‘Eigenlijk was het al te veel. Ik zei toch ja want ik vond het een leuk project. En ik wilde mijn collega’s niet in de steek laten want er was niemand anders die het kon doen’.

Gemopper en chagrijnig

Dus begon ze ’s ochtends wat vroeger, werkte ze elke avond nog even een uurtje langer door. Ging de laptop op zondagavond nog even open om alvast de mail te checken. ‘Mijn partner mopperde dat ik steeds aan het werk was en dat ik zo vaak chagrijnig was. Daar werd ik geïrriteerd van. Want het werk moest wel af.’

Het wordt wel weer rustiger

Ze voelde wel dat ze ontzettend moe was. Maar dat deed ze af met ‘te laat naar bed’, ‘straks wordt het wel weer rustiger’. ’s Avonds lag ze lang te woelen, soms werd ze gillend wakker en stond ze al om vier uur naast haar bed omdat ze van alle stress niet meer kon slapen. Dat ze zo niet verder kon gaan merkte ze toen ze op een bepaald moment achter haar laptop zat en alle letters voor haar ogen begonnen te dansen.

Het gevoel dat ik faalde

Nu weet ze dat ze zichzelf daardoor helemaal ‘uitkneep’, net als de tube tandpasta. ‘De moeilijkste stap vond ik om naar mijn leidinggevende te gaan en me ziek te melden. Ik had echt het gevoel dat ik faalde. Maar ik wist dat ik geen andere keus had’.

Wat is het grootste probleem?

‘Wat is nu je eigenlijk grootste probleem?’ vroeg ik haar in de eerste sessie. Natuurlijk was haar eerste reactie de hoeveelheid werk, het gedoe met collega’s, vriendinnen die altijd lopen te klagen en vooral over zichzelf praten, haar partner die thuis nooit iets doet, haar pubers die alles achter zich laten slingeren.

Ze schrok

Toen ik vroeg ‘Is dat wel het grootste probleem en wat is jouw rol hier dan in?’ zag ik dat ze schrok. Want ze had gedacht dat we vooral zouden gaan kijken hoe ze de grote hoeveelheid werk van haar bord zou krijgen. Maar ze realiseerde zich dat het over haar ging. En dat was even schrikken.

Ze legde de oorzaak buiten haarzelf

In alles wat ze vertelde, klonk door dat ze geen nee durfde te zeggen, altijd goed haar best moet doen en vooral anderen tevreden moet stellen. Ze wrong zich in alle bochten om maar niet te falen. Ze legde de oorzaak van haar probleem ook vooral buiten zichzelf. En daarmee was ze de regie volledig kwijtgeraakt.

Altijd voor iedereen klaar staan

Ze dacht dat we vooral zouden gaan kijken hoe ze kon zorgen voor minder werk. Maar daar zat helemaal niet haar probleem. Uit alles wat ze vertelde klonk door dat ze altijd voor alles en iedereen klaar stond, dat ze bijna nooit nee durfde te zeggen en ze niet voor zichzelf opkwam als er te veel van haar werd gevraagd. Dat ze dit deed omdat ze bang was dat anderen haar niet meer aardig zouden vinden was een eye opener.

Dieper in het drijfzand

Natuurlijk had ze te veel werk. Maar door de manier waarop ze hiermee omging, kwam ze nog dieper in het drijfzand terecht. Ze was alleen nog maar bezig om de problemen van anderen op te lossen en leefde naar de waan van de dag. Geen wonder dat ze vastliep omdat ze zo moe was en niets meer uit haar handen kreeg.

Leren om andere keuzes te maken

Lastige situaties in kaart brengen, nee leren zeggen, je minder verantwoordelijk gaan voelen, kijken wat jij nodig hebt en zorgen voor een betere balans tussen je werk en privé, daar ligt de focus als je het anders wilt gaan doen. Je leert andere keuzes maken die je helpen om jezelf op de eerste plaats te zetten zodat je jezelf niet meer steeds voorbij loopt. En dan lost de vraag hoe je kunt zorgen voor minder werk zich vanzelf wel op.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij. Ik kan hier ook echt wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek. Of doe mee aan de training ‘Gun jezelf een fijner leven‘ op woensdagochtend 6 april. Dit is een unieke training waarin je in een ochtend stappen zult zetten die je zelf niet voor mogelijk had gehouden. Wil je er meer over weten? Stuur mij gerust een berichtje of bel mij op 06-83 60 45 14. Ben jij er bij op 6 april? Wees er snel bij want er is slechts plek voor vier deelnemers. Dus vol=vol.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.