Elke keer dezelfde valkuil!

Elke keer dezelfde valkuil!

Je herkent het vast wel: je vindt het lastig om nee te zeggen als je vriendin vraagt of je vanmiddag op haar kinderen kunt passen dus zeg je ja waardoor je zelf niet naar de sportschool kunt. Je klapt dicht als die ene collega die behoorlijk scherp uit de hoek kan komen je voor de zoveelste keer strikt voor een extra klus en zit jij ’s avonds weer achter je laptop om je eigen werk af te maken. Je ruimt toch maar weer de rugzak en stinkende sportkleren op die je puber achter zich op de vloer van de bijkeuken heeft laten vallen toen hij thuiskwam van school want als jij het niet doet, wie doet het dan?

Misschien moet je er zelf wel om lachen

Je loopt vaak tegen dezelfde dingen aan of trapt weer in dezelfde valkuil. Achteraf weet je precies wat je had willen doen en wat je had willen zeggen. Maar op de een of andere manier lukt je dat dus steeds niet. Als je er van een afstandje naar kijkt moet je er zelf misschien wel om lachen. Want je kunt toch gewoon tegen je vriendin zeggen dat je geen tijd hebt om op haar kinderen te passen? Wat maakt dat je bang bent voor de reactie van die ‘scherpe’ collega? En jij bent toch niet de huishoudster van je gezin?

Makkelijker gezegd dan gedaan

De situaties zijn verschillend maar het thema is gelijk. Ergens zit er iets dat maakt dat je anders reageert dan je eigenlijk zou willen. Dit zit zo ingebakken in jezelf dat je dat zelf vaak niet eens weet hoe dat komt. Het ‘anders gaan doen’ is dus makkelijker gezegd dan gedaan. De vraag: ‘Hoe komt het toch dat ik elke keer tegen dezelfde dingen aanloop?’ komt daarom ook in veel coachtrajecten voorbij.

Jouw rode draad

Dat je het lastig vindt om je grenzen te bewaken. Dat je niet goed nee kunt zeggen of dat je je te verantwoordelijk voelt voor je werk of de klussen thuis. Dat komt ergens vandaan. De rode draad in jouw levensverhaal kan je hierop het antwoord geven. Kijken naar je levensverhaal helpt je om te ontdekken welke oude gewoontes en dingen die je in je jeugd hebt ‘geleerd’ je nu nog heel erg in de weg kunnen zitten en hoe je het in de toekomst anders kunt gaan doen.

Een grote glimlach

Ik denk nog vaak aan een dame die begeleide omdat ze op het randje liep van een burn-out. Door de combinatie van haar drukke baan en de zorg voor haar gezin liep ze helemaal vast. Ze had altijd het gevoel dat ze niet genoeg deed en dat wat ze deed, nooit goed genoeg was.Toen we spraken over haar tijd op school vertelde ze: ‘een keer kwam ik trots thuis met een heleboel achten en negens op mijn rapport. Maar het enige dat mijn vader zei was dat die zeven voor dat ene vak ook wel een acht had mogen zijn’. Toen pas zag ze waarom haar lat altijd zo hoog lag en ik word nog blij als ik denk aan de grote glimlach op haar gezicht.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij! Ik loop ook telkens tegen dit soort dingen aan en ik wil dat niet meer! Wil je hierover een keer met mij sparren? Stuur mij gerust een berichtje of bel mij op 06-83 60 45 14. Wil je direct een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvend gesprek? Bel mij dan op 06-83 60 45 14. In januari heb ik daarvoor nog een paar plekken vrij in mijn agenda.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.