Jouw energievreters en energiegevers in beeld

Wat goed dat je aan de slag wilt met jouw energievreters en energiegevers. Want met mijn handige tips en het praktische schema hieronder, ga je ontdekken waar jouw energie wegloopt en hoe je andere keuzes kunt maken zodat je meer energie overhoudt voor je werk en je gezin.

Herken je dit?

Als je ‘s ochtends naar je werk gaat, heb je het gevoel dat je al een werkdag achter de rug hebt. Broodtrommels vullen, even de was in de machine, snel de hond uitlaten want iedereen is al de deur uit als jij naar je werk wilt. En op je werk heb je je eerste klus al te pakken op het moment dat je binnenkomt. Vanavond weer achter je laptop omdat je achterloopt met een klus. En ook ligt de strijkwas nog op je te wachten want je dochter zei vanmorgen al dat ze morgen echt heel graag haar nieuwe shirt aan wil.

Het werk loopt over je schoenen en thuis en op je werk loopt je steeds achter de feiten aan. Je voelt je moe, uitgeblust en heb nergens meer zin in. Uitgeput val je ‘s avonds in bed. Soms weet je niet eens waarom je zo moe bent en wat je die dag allemaal hebt gedaan. Je hebt een kort lontje en alles is je te veel. Als je zo doorgaat, gaat het niet goed.

Krijg je energie weer terug!

Hoe zou het voor je zijn als je weer grip hebt op je agenda. Dat je werk en de dingen thuis weer soepel verlopen en je weer met plezier naar je werk gaat en energie hebt om leuke dingen te doen? Kijk dan eens naar je energievreters en je energiegevers. Als je weet wat je energie kost en waar je energie van krijgt dan kun je beter keuzes maken om dingen anders te gaan doen.

Wat zijn jouw energievreters en energiegevers

Inzicht krijgen in je energievreters en je energiegevers is heel eenvoudig. Denk er niet te lang over na maar schrijf alles op wat je te binnen schiet. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf.

Teken op een papier twee kolommen met daarboven: mijn energievreters en mijn energiegevers. Stel jezelf de volgende vragen en noteer ze in de twee kolommen. De meeste dingen weet je diep van binnen al wel maar als het op papier staat wordt het concreter. Hieronder vind je ook een schema dat je kunt opslaan, uitprinten en invullen.

Mijn energievreters

  • Wat vind ik niet leuk om te doen?
  • Waar ben ik niet goed in?
  • Waar heb ik geen zin in?
  • Waarvan krijg ik stress?

Mijn energiegevers

  • Wat doe ik graag?
  • Wat vind ik leuk?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waardoor vergeet ik de tijd?

De twee kolommen hoeven niet gelijk te zijn. Schrijf op wat voor jou belangrijk is en wat jij anders wilt gaan doen. Kijk daarna eens welke energiegevers je belangrijk vindt en welke energievreters je kwijt wilt. Welke stappen wil je gaan zetten om hierin iets te veranderen? Welke energievreter pak je vandaag nog aan en welke energiegever komt daarvoor in de plaats?

Maak een mooi ‘dagboek’

Wil je hier actief mee aan de slag, koop dan een mooi schrift dat je ook kunt gebruiken om je ideeën en plannen in op te schrijven. Je kunt het ‘dagboek’ zo uitgebreid maken als je wilt. Houd de komende weken eens bij hoe je je voelde en schrijf bijvoorbeeld elke avond eens een ding op waar je die dag blij van werd. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Een wandeling in het bos, het lezen van een fijn boek, een kop thee met een vriendin of een uurtje sporten kan al ontspanning geven. Dit dagboek wordt uiteindelijk een mooi naslagwerk. Als je terugleest zul je verrast zijn wat er al is veranderd, gewoon door af en toe eens stil te staan bij wat je doet.

Gratis verkenningsgesprek

Heb je je energievreters en energiegevers in kaart gebracht en kun wel wat hulp bij gebruiken bij het zetten van stappen? Maak dan een afspraak voor een gratis online verkenningsgesprek via 06-83 60 45 14 of stuur mij een mail via de knop hieronder.

Ja, ik wil graag een afspraak maken

 

formulier energiegevers en energievreters