Enthousiaste reacties artikel Vrouw in de regio

Enthousiaste reacties artikel Vrouw in de regio

In het afgelopen nummer van Vrouw in de regio stond ik met een uitgebreid artikel over mijzelf en CoachUnique. Daarop kreeg ik veel positieve reacties die me vaak raakten. De warme reacties ontroerden mij. Ook was het artikel regelmatig aanleiding om met elkaar in gesprek te komen. Ik vond het in eerste instantie lastig om zo open te zijn over mezelf maar heb gemerkt dat dit juist anderen kan helpen om niet meer in de schulp te kruipen maar zichzelf meer te laten zien. Om die reden wil ik de inhoud van dit artikel graag ook hier delen.

Hulp vragen mag!

Je hoeft niet altijd alles zelf op te lossen

Sinds iets meer dan een jaar heeft Diane Steenbruggen (50) haar eigen coachpraktijk CoachUnique. Zij combineert haar praktijk met haar werk als communicatieadviseur en interne coach bij een gemeente. Zij begeleidt mannen en vrouwen die worstelen met een slechte balans tussen werk en privé en daardoor vastlopen. Diane vertelt.

“De motivatie om mijn eigen coachpraktijk te starten en mensen te begeleiden die vastlopen, komt voort uit eigen ervaringen. Als ervaringsdeskundige kan ik mij goed inleven in hun situatie. Kiezen voor jezelf en toegeven dat het niet meer gaat, is een hele moeilijke stap. Dan is het belangrijk dat je bij iemand terecht kunt die naar je luistert, die je begrijpt en je helpt om weer verder te kunnen.

Een groot cadeau

Mijn eigen ervaringen hebben grote invloed gehad op waar ik nu sta. Vanuit mijn opvoeding heb ik meegekregen dat je voor jezelf moet kunnen zorgen en niet mag opgeven. ‘Al is de muur ook zeven meter hoog, je moet er door of overheen’, was een standaardzin van mijn moeder. Een zin die voortkwam uit een aantal verdrietige gebeurtenissen die in korte tijd ons gezin troffen. Een jaar nadat een broer van mijn moeder overleed, stierf mijn vader plotseling aan een hartinfarct. Hij was 41, ik was toen net acht jaar; mijn zusje was bijna een jaar. Het jaar daarop overleed mijn oma, de moeder van mijn moeder. Gebeurtenissen die tot op de dag van vandaag grote invloed hebben op wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Zo heb ik nooit goed geleerd om hulp te vragen en kan ik mij dus heel goed voorstellen hoe moeilijk dit kan zijn.

Toen ik zelf een aantal jaren geleden vastliep door te hoge werkdruk, mijn perfectionisme mij parten speelde en een virus er voor zorgde dat het lichamelijk niet meer ging, kwam ik de muur genadeloos tegen. Ik wist toen nog niet hoe belangrijk die periode zou zijn voor wat ik nu doe. Achteraf zie ik dit proces als een groot cadeau waar ik veel van heb geleerd maar op dat moment kon ik dat zelf helaas nog niet zo zien.

Van waarde zijn voor een ander

Mijn loopbaan had ik nooit echt gepland. Ik heb mij in de functies waarin ik werkte verder ontwikkeld en deed mijn werk met plezier. Toch wist ik dat er iets ontbrak, maar ik kon de vinger er niet op leggen. Pas toen ik bezig was met mijn coachopleiding vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Ik realiseerde mij dat ik veel energie haal uit het contact met anderen. Ondanks dat mensen mij altijd al wisten te vinden als ze een luisterend oor nodig hadden, was niet eerder tot mij doorgedrongen hoe belangrijk dit aspect in mijn leven is. Anderen verder helpen als ze het zelf even niet meer weten, past bij mij. Juist door mijn ervaringen, kan ik van waarde zijn voor een ander. Wat zou er dus mooier zijn dan begeleiden in mijn eigen coachpraktijk? Toen wij de oude Oad-remise achter ons huis konden kopen, kon ik mijn idee voor een eigen coachpraktijk met een gezellige coachkeuken realiseren. Naast individuele coaching organiseer ik daar nu kleinschalige coachworkshops, eventueel gecombineerd met samen koken of bakken.

De vraag achter de vraag

Meestal is de vraag waarmee mensen komen, niet dat wat echt speelt, maar zit er een diepere vraag onder. Daarom luister ik in een gesprek vooral naar wat ik tussen de regels door hoor en wat er niet gezegd wordt. Wat ik zie en ervaar tijdens het gesprek helpt mij om dat naar boven te krijgen.

Een mooi voorbeeld is een gesprek met een cliënte die ik al wat langer ken. Normaal gesproken was ze altijd opgewekt, spontaan en vol met humor. Nu zat ze tegenover mij als een zielig vogeltje. Door alles wat er op haar werk steeds gebeurde, was ze haar zelfvertrouwen kwijtgeraakt. Ze kreeg steeds minder plezier in haar werk en moest vechten om het allemaal voor elkaar te krijgen. Op mijn vraag of ze bij iemand terecht kon, begon ze te lachen. Omdat dit helemaal niet paste bij wat ze eerder in het gesprek vertelde, wist ik dat dit een moeilijk onderwerp was. Ik vroeg haar waarom ze altijd zelf alles op wilde lossen. Daarop kreeg ze tranen in haar ogen. Ze vertelde dat als kind niet mocht zeuren als er iets was. Als ze het moeilijk had, werd ze door haar moeder niet serieus genomen. Haar zorgen werden weggewuifd. Dit had ze zich nooit eerder gerealiseerd en mijn vraag maakte heel veel los.

Natuurlijk was het niet mijn bedoeling haar aan het huilen te maken maar op het moment dat ze zich dit realiseerde, had ze het patroon in haar leven ontdekt. Voor haar was ‘zelf doen’ een rode draad in haar leven geworden. Deze ontdekking zorgt er nu voor dat ze in lastige situaties herkent wat haar normale ‘gedrag’ is. Omdat ze dit weet kan ze de keus maken hoe ze met een situatie omgaat. Als ik terugdenk aan dit gesprek, krijg ik opnieuw kippenvel op mijn armen. Dan weet ik weer waar ik het voor doe. Inmiddels is ze heel actief bezig met het vinden van een baan die echt bij haar past en ik weet dat het haar gaat lukken.

Je kunt meer dan je denkt

Veel mensen vinden het – net als ik – moeilijk om hulp te vragen. De stap om contact te leggen met een coach is vaak ook heel groot, vooral hier in de Achterhoek. We zijn gewend om zelf onze zaken op te lossen. Om de drempel wat lager te maken, kunnen mensen contact met mij leggen voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik wil graag laten zien dat het juist heel krachtig is om hulp te vragen en dat dit je alleen maar verder kan brengen. Je kunt vaak veel meer dan je zelf denkt. Daarvoor is het nodig om oude patronen te herkennen en het lef te hebben om je kwetsbaar op te stellen. Ik zie mijzelf als ervaringsverbinder: ervaringen in je leven kunnen je helpen om oplossingen te vinden voor moeilijke situaties in je leven van nu.

Heel erg dankbaar

Ook voor mijzelf blijft de combinatie van een gezin, een eigen praktijk en werken in loondienst soms jongleren met de tijd. Gelukkig herken ik de signalen als ik over mijn grenzen heen ga. Ik weet nu beter wat belangrijk voor mij is en kan daardoor beter keuzes maken. Mijn sociale contacten verdienen soms wel wat meer aandacht dan ze nu krijgen en ik ben op nog op zoek naar een manier om daar een betere vorm voor te vinden. Om zelf in balans te blijven, fiets ik veel en ben ik vaak creatief bezig. Ik schilder regelmatig en volg een keramiekcursus, waar ik ontzettend van geniet, zowel van het werken met klei als van het contact met de andere cursisten.

Mijn man en mijn zoon denken ook actief mee over de activiteiten van CoachUnique. Daar ben ik heel dankbaar voor. Zonder hun steun zou ik dit niet allemaal kunnen doen. Ik was ontroerd toen mijn zoon vorig jaar een stukje over mij en CoachUnique in de schoolkrant van zijn basisschool had geschreven omdat hij vond dat er meer bekendheid moest worden gegeven aan mijn praktijk.

Trots op mezelf

Regelmatig verbaas ik mij ook over mijzelf en vooral over wat ik nu durf. Vroeger was ik zo verlegen dat ik in de klas mijn vinger niet durfde op te steken. Nu organiseer ik workshops. Ik stap tijdens netwerkbijeenkomsten op nieuwe mensen af en vind het nog leuk ook. Van een vriendin hoor ik nu vaak dat ik trotser zou mogen zijn op mijzelf en op wat ik allemaal doe. Dat advies probeer ik ter harte te nemen. Ik gun iedereen dat hij of zij oude patronen los kan laten om zich te kunnen ontwikkelen tot het mooie mens dat daar onder verstopt zit en wil ik daar graag bij helpen.“

Bron: magazine Vrouw in de regio, voorjaar 2018. Meer informatie www.vrouwinderegio.nl.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.