Even helemaal niets moeten

Even helemaal niets moeten

We zijn al weer een aantal dagen op weg in het nieuwe jaar. De feestdagen lijken best al lang geleden. De kerstboom hebben we afgelopen week al weg gehaald en het huis lijkt er een stuk opgeruimder door.

Omdat het nog kerstvakantie was had ik zelf ook een paar dagen vrij. We hebben niet zo veel bijzonders gedaan. Uitslapen, shoppen, een rondje fietsen en daarna genieten met een kop thee en een stapel tijdschriften op de bank. Heerlijk bladeren door de AllerHande of de Libelle. De houtkachel en de kaarsjes aan. Ook hebben we de uitzendingen van de CupCakeCup terug gekeken, wat natuurlijk resulteerde in het bakken van een heerlijke cake. We zijn spontaan een dagje naar Amsterdam geweest en hebben het Rijksmuseum bezocht. Prachtige kunst en wat een bijzonder mooi gebouw. Slenteren langs de grachten, een kopje koffie in een klein cafeetje en rondkijken in kleine winkeltjes. Het was een leuke dag maar het was bitter koud en we waren blij dat we weer in ons warme huis terug waren.

In huis hebben we alleen de reguliere zaken gedaan. Na de vakantie gaan we wel weer aan de slag. Er ligt nog een stapel strijkwas te wachten en van een grote opruimklus die ik me had voorgenomen, kwam niet veel terecht.

Niets moeten

Even helemaal niets moeten was fijn. Het gebeurt niet zo vaak dat we een paar dagen achter elkaar thuis zijn in een schoolvakantie. In de zomervakantie gaan we altijd op vakantie en in de andere schoolvakanties lukt het vaak niet om meerdere dagen vrij te nemen. Door geen vaste plannen te maken, geen wekker te zetten en weinig verplichtingen te hebben, kon ik mijn accu weer lekker opladen. Het is niet zo erg dat ik niet ben toegekomen aan de huishoudelijke klussen die ik me had voorgenomen. Als mijn accu is opgeladen, komt er meer uit mijn handen en zit ik lekkerder in mijn vel.

Het moet anders!

Ik weet dat ik de neiging heb om de ‘leuke’ dingen als eerste te schrappen als ik te veel aan mijn hoofd heb, te druk ben op mijn werk of thuis. Inmiddels heb ik uit eigen ervaring geleerd dat dit de verkeerde keuze is. Ik weet hoe het is om tegen een muur van vermoeidheid te lopen en er even helemaal niets meer gaat. Dit was leerzaam maar ik wil dat echt niet nog een keer meemaken.

Als ik merk dat mijn dagen bestaan uit eten, slapen en werken, dan gaat er een soort alarmbel af. Dit moet anders! Ondanks drukke werkzaamheden probeer ik elke de middag een rondje te lopen. Dit maakt mijn hoofd leeg en geeft me weer energie voor de rest van de dag. Mijn boodschappen doe ik zo veel mogelijk op de fiets. Natuurlijk moet ik een paar keer fietsen om de wekelijkse boodschappen thuis te krijgen maar niets is zo heerlijk als ’s avonds na het werk een frisse neus te halen.

Een opgeladen accu

Maandag begint het echte leven weer met school, werk, de sportclub en muziekles. Het zal best even wennen zijn. Opstaan als de wekker afloopt en in de auto als het nog donker is. Niet treuzelen met ontbijt en aankleden maar binnen een redelijke tijd klaar om naar het werk of naar school te gaan. Ik had mee voorgenomen om geen goede voornemens te maken maar ik neem me wel voor om de komende weken vaker een dagje vrij te plannen. Gewoon om leuke dingen te gaan doen, tijd voor mezelf te nemen of een opruimklus in huis op te pakken waar ik op dat moment wel zin in heb. Ik wil de accu graag opgeladen houden.

Neem gas terug!

Door altijd door te rennen en niet goed af te schakelen, maak je grote kans op een burn-out. In coachgesprekken en mijn omgeving hoor en zie ik dat mensen hiermee worstelen. Bij velen ligt een burn-out op de loer of is de grens al gepasseerd. Het lijkt tegenstrijdig: als je heel druk bent je werk en drukke bezigheden aan de kant te zetten voor iets leuks. Even niets te doen, te sporten of met een vriend of vriendin uit eten te gaan. Je hoofd en lichaam hebben echter de tijd nodig om de accu weer op te kunnen laden en dat lukt niet als jij altijd maar door rent. Als je zelf niet op tijd gas terugneemt, trekt je lichaam wel aan de noodrem. Met alle gevolgen van dien.

Een duwtje in de rug nodig?

Heb je te veel aan je hoofd en merk je dat de emmer bijna overloopt, kijk dan eens naar je agenda. Wanneer deed je voor het laatst iets dat je leuk vond? Waar krijg jij energie van? Je agenda is misschien erg vol maar er is altijd wel een gaatje te vinden om de fiets te pakken, een lekkere boswandeling te maken of een boek te lezen. Dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Heb je een duwtje in de rug nodig of ben je op zoek naar tips? Kom eens langs voor een kop koffie of thee (natuurlijk met een koekje). Ik deel graag mijn ervaringen en help je graag op weg om hierin een goede start te maken. Wanneer zet jij de eerste stap naar verandering?

Kopje en bordje met logo CoachUnique

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.