Geef jij het goede voorbeeld?

Geef jij het goede voorbeeld?

Pas sprak ik een jonge ondernemer. Eigenaar van een startend bedrijf dat loopt als een trein. “Ik werk meer dan 60 uur in de week. Mijn medewerkers maken zich wel eens zorgen en zeggen dat ik rustiger aan moet doen. Ik weet wel dat ik niet goed bezig ben. Soms heb ik zelfs lichamelijke klachten” vertelde hij mij. Om vervolgens op een ander onderwerp over te gaan. Ik merkte dat hij het niet leuk vond om over te praten.

Hoe lang houd je dit vol?

Ambitieus zijn en succes met je bedrijf is prachtig. Per slot van rekening is werken aan je passie meestal een van de redenen dat je met je bedrijf bent gestart. En als je bedrijf dan succesvol is dan ben je blij en mag je trots zijn op het resultaat. Maar wat als dit ten koste gaat van jezelf? En van je gezondheid? Hoe lang houd je dit vol en hoe lang wil je dit nog zo volhouden? Je wilt niet de hamster worden die in het rad aan het rondrennen is.

Stoppen met rennen en vliegen

Veel mensen vinden het lastig om toe te geven dat het soms wel eens te veel is. Dat ze wel uit het rad van rennen en vliegen willen stappen. Vaak weten ze niet eens hoe ze dat moeten doen. Hun werk is hun leven. Hard werken is het motto. Bij ons thuis was het spreekwoord “van hard werken is nog nooit iemand dood gegaan” heel normaal. Daar ben ik mee opgegroeid. Ik weet niet anders en herken dit heel goed.

Prachtige natuur

Gelukig heb ik inmiddels geleerd dat het beter is om af en toe een tandje terug te schakelen. Dat je ook tijd moet nemen voor ontspanning. Creatief bezig zijn, met de fiets er op uit, een mooie wandeling in het bos en daarna lekker met een boek op de bank. Zoals vandaag. De zon schijnt vandaag heerlijk. Het heeft gevroren dus het ziet er buiten prachtig uit. Ik ging er met mijn gezin vanochtend heerlijk op uit. Een stevige wandeling gemaakt en genoten. De natuur was prachtig zoals de foto’s laten zien. Een gezonde portie vitamine D opgehaald, een frisse neus en we kunnen er weer tegen aan.

Je mist veel

Als je alleen maar met je werk bezig bent en altijd doorrent, dan is dat niet goed voor je gezondheid en je mist veel. Van je gezin, van buiten, van de wereld om je heen. Als je wandelt heb je fijne gesprekken. Over onderwerpen waar je soms wat minder makkelijk over praat. En als we de wandeling niet hadden gemaakt, dan hadden we de prachtige rijp op het gras, de zon op het ijs en de blauwe lucht niet gezien. De specht, de roodborstjes en pimpelmeesjes niet opgemerkt. En niet te vergeten: we kregen een frisse blos op onze wangen en genieten straks van de warmte van de houtkachel.

Hoe hoog ligt de lat?

Hoe zit het met je gezin als je werk altijd op nummer 1 staat? Heb je daar voldoende aandacht voor? En voor de medewerkers die voor je werken? Hoe zorg je er voor dat je aandacht blijft houden voor hun welbevinden en welk voorbeeld geef je zelf? Je hebt als leidinggevende ook een voorbeeldfunctie. Als je altijd maar aan het werk bent, leg je onbewust de lat ook voor je medewerkers en de mensen om je heen hoger. In een tijd dat werkstress een belangrijke factor is voor het ontstaan van burn-outs wel iets om over na te denken. Want goed voorbeeld doet goed volgen.

Nieuwe energie

Dus als je er voor wilt zorgen dat je medewerkers gezond blijven, denk dan ook eens na wat je zelf zou kunnen doen om wat meer tijd voor jezelf te nemen. Ontspanning is nodig om met nieuwe energie verder te kunnen. Even een lunchwandeling, ‘s avonds de telefoon op stil en een rondje hardlopen kost helemaal niets maar levert je zo veel op. Wedden dat je je beter voelt?