Geen kerststress!

Geen kerststress!

Net als elk jaar zeggen we tegen elkaar dat het jaar zo snel is gegaan. We kunnen ons niet voorstellen dat het nu al weer kerst is. Om mij heen hoor ik mensen praten over de drukte rondom Kerst en alles wat ‘nog even moet’. Op het werk moeten zaken worden afgerond en ook thuis is er genoeg te doen. Spullen klaarleggen voor school en de sportclub, iets lekkers maken voor het kerstdiner op school en het is fijn dat het huis een beetje schoon is en de boodschappen in huis zijn.

Hamsteren

Om te voorkomen dat alles op het laatste moment moet en de rijen in de winkels heel lang zijn, heb ik op tijd wat ritjes naar de supermarkt gemaakt. Lekker op de fiets want dat is sneller en het is niet eens zo koud. Ik heb mij weer verbaasd. Het leek wel of mensen aan het hamsteren geslagen waren. Winkelmedewerkers waren bezig om alle vakken weer gevuld te krijgen.

Zweet op je voorhoofd

Ik vind het wel leuk om door de winkels te lopen als het niet zo druk is. Je ziet mooie gerechten die je alleen in deze tijd van het jaar ziet. De meeste winkels geven ook een magazine uit met mooie plaatjes en heerlijke recepten. Ook in weekbladen kun je niet om de feestelijkheden heen. Harmonieuze families aan tafel, iedereen is heeft zich mooi uitgedost en er staat heerlijk eten op tafel. Met Kerst moet je uitpakken!

Het ziet er allemaal prachtig uit maar in de praktijk is het toch echt een beetje anders. Sjouwen met boodschappen. Tien keer terug naar de winkel omdat je weer een belangrijke ingrediënt bent vergeten. Je hebt een overvolle koelkast en diepvriezer (help, waar laat ik al die spullen?). Het menu dat je hebt bedacht blijkt toch iets moeilijker te zijn dan je had verwacht. De oven staat vol. Er is geen plek meer op het aanrecht en de berg afwas is niet meer te overzien. Voordat je je in je mooie kerstjurk kunt hijsen, heb je al zo veel stress gehad dat het zweet op je voorhoofd staat. Niet echt bevorderlijk voor je make-up die er volgens de bladen natuurlijk ook geweldig uit moet zien. En dan is het kerstfeest nog niet eens begonnen….

Geen kerstkookgekte voor mij

Ik blader heel graag door de kerstmagazines en kooktijdschriften. Nadenken over wat we met Kerst gaan eten vind ik geweldig. Ik geniet van de mooie plaatjes. Omdat ik echter weet dat ik niemand hier in huis een plezier doe met hoogdravende culinaire recepten (die waarschijnlijk niet lukken zoals ze op het plaatje staan), houden we het dus ook dit jaar lekker simpel. Ik heb al een paar jaar geleden besloten niet mee te doen aan de kerstkookgekte en als het even kan de kerststress ‘buiten te sluiten’. Dat bevalt me prima. Kort voor de Kerst haal ik boodschappen in huis die we nodig hebben. Oma eet op kerstavond mee. We gaan luisteren naar kerstliederen van het kinderkoortje en het jongerenkoor. Op eerste kerstdag ontbijten we met een eitje en een croissantje. We koken eenvoudige gerechten die we allemaal lekker vinden. Op het wensenlijstje staan draadjesvlees, rundercarpaccio, gebakken aardappeltjes voor oma en op de andere dagen bakken we misschien wel een frietje of eten we stamppot.

Samen zijn

Het gaat niet om het mooiste jurk, het lekkerste recept of de meest feestelijk gedekte tafel. Dat is alleen maar buitenkant. Geen volgepropte dagen (en maag) zodat je na deze dagen tijd nodig hebt om weer bij te komen. Thuis de kaarsjes aan en als het lekker weer is, een lange wandeling in het bos. Kerst is voor mij de gezelligheid van het samen zijn. Samen zijn met wie je dierbaar is. Ik voel me bevoorrecht en ben dankbaar voor alles wat we hebben en dat we samen Kerst kunnen vieren. Er zijn mensen die het moeilijk hebben of het minder goed hebben dan wij. Laten we met Kerst voor hen een kaarsje aansteken, als teken dat we aan hen denken.

Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen toe.

candle-1170008_960_720

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.