Goede voornemens?

Goede voornemens?

Het is al weer bijna Nieuwjaar. Het jaar is omgevlogen. Sla een tijdschrift open, kijk naar de TV en je kunt er niet om heen: goede voornemens. Vaak gaat het om minder eten of drinken of stoppen met roken. We nemen ons van alles voor en vaak weten we van te voren al dat we het moeilijk gaan krijgen. Als het even tegenzit, vallen we heel gauw weer terug in ons vertrouwde patroon. We zijn streng voor ons zelf en voelen ons schuldig omdat het ons weer niet is gelukt.

Ik doe niet mee aan deze race met goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als ik iets wil veranderen, dan doe ik dat op het moment dat ik er zelf klaar voor ben en niet omdat er een nieuw jaar aan komt. Elke dag is namelijk een nieuw begin, of het nu 1 januari of 18 mei is. Bij goede voornemens denk ik liever aan goed zorgen voor je zelf . Je leven inrichten op een manier die wel bij je past en je juist helpt om je doelen te realiseren.

De koek is op

Ik dacht terug aan een gesprek dat ik pas met iemand had over CoachUnique. Daarbij kwam de vraag voorbij hoe iemand nu weet dat het tijd is om hulp te zoeken en er voor kiest om naar een coach te gaan. Het moment dat het tijd is voor verandering is een heel natuurlijk moment dat je niet kunt sturen. Niemand staat ’s ochtends op en denkt: “kom, nu ga ik eens een coach zoeken want ik wil met mezelf aan de slag.” Ik hoefde niet lang na te denken over deze vraag. In het contactmoment met iemand die mijn hulp inroept, vertellen mensen vaak al veel over de weg die zij zijn gegaan voordat ze de telefoon hebben gepakt. Er is vaak al veel gebeurd. Hij of zij is door diepe dalen gegaan, heeft talloze slapeloze nachten gehad en veel gesproken met vrienden en vriendinnen. En ineens was het moment daar: nu moet het anders! De koek is op en ik heb hulp nodig om het op te lossen. In coachgesprekken vertellen mensen vaak dat zij zich dat moment nog heel goed kunnen herinneren. Het fijnste compliment voor mij is dan om te horen dat mensen blij zijn dat ze dit moment hebben aangegrepen om hulp te zoeken en dat ze contact hebben gelegd.

Toon je kwetsbaarheid

De zin “ik kan het niet meer alleen, ik heb hulp nodig” is voor veel mensen een van de moeilijkste zinnen om uit te spreken. Sommigen vinden zichzelf zwak als ze dit moeten toegeven. Ik ben juist altijd heel blij als dit in een coachgesprek naar voren komt. Juist je kwetsbaarheid tonen getuigt van kracht. Als je dat kunt, dan ben je klaar voor verandering in je leven. Kijk naar wat voor jou belangrijk is en ga daarmee aan de slag.

Soms is het nodig om ingesleten patronen te doorbreken. Vaak zie je zelf niet eens dat je zo vast zit in dit patroon dat je ook niet goed weet hoe je dit kunt doorbreken. In mijn coachpraktijk kom ik bijvoorbeeld vaak mensen tegen die altijd voor de ander klaar staan, moeilijk nee kunnen zeggen en zichzelf wegcijferen. Zij vinden het moeilijk om voor zichzelf te kiezen. Doordat de energie altijd gaat zitten in de ander, komen ze niet meer toe aan leuke dingen doen. Ze zijn het niet meer gewend en weten soms niet eens meer wat ze nou echt leuk vinden om te doen. Dan is het logisch dat het moeilijk is hier zelf verandering in aan te brengen en kun je wel wat hulp gebruiken.

Daar word ik zo blij van

Het mooiste moment voor mij is dan de schittering in de ogen van degene die tegenover mij zit als hij of zij een plan gemaakt om mee aan de slag te gaan. Vaak gaat het om kleine dingen. Hele kleine stappen die een groot verschil kunnen maken: het opzeggen van een vrijwilligersklus waar iemand al een tijdje tegen op ziet, een dagje winkelen, een museumbezoek of het zoeken van een nieuwe hobby. Ik word dan zo blij van de gesprekken die volgen. Mijn coachee straalt, de eerste stappen zijn gezet en ik weet dat er nog vele zullen volgen.

Toch een goed voornemen?

Ondanks dat ik niet mee doe aan de ‘standaard’ goede voornemens voor het nieuwe jaar heb ik ook wel een goed voornemen voor mijzelf. We hebben een druk jaar achter de rug met alle werkzaamheden voor CoachUnique. De verbouwing, de tuin en alle andere activiteiten. Daardoor bleef er te weinig tijd over voor de mensen die me dierbaar zijn. Ik heb te weinig tijd doorgebracht met vrienden en de leuke dingen in het leven. Als ik toch een goed voornemen moet kiezen voor 2017 dan zal het dat zijn: meer tijd en aandacht voor iedereen die me dierbaar is en genieten van de leuke dingen in het leven.

En verder houd ik de poster van Loesje in mijn achterhoofd:

 

 

 

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.