Gooi even € 30.000 over de balk

Gooi even € 30.000 over de balk

Je zit met vrienden gezellig rond de barbecue. Natuurlijk op anderhalve meter. Wat zou je zeggen als een goede vriend je zou vragen € 30.000 in het vuur te gooien. Of € 30.000 door het toilet te spoelen? Zomaar, omdat hij het leuk vindt. Je zou hem voor gek verklaren. Dat doe je toch niet? Je bent toch niet gek? Je gooit toch niet zoveel geld over de balk?

Een logische reactie

Toch gebeurt dit binnen heel veel bedrijven aan de lopende band. Vaak beseffen ze zich onvoldoende dat ze soms onnodig veel geld over de balk gooien omdat ze onvoldoende actie ondernemen om burn-out van hun medewerkers te voorkomen. Een op de zeven (en misschien wel zes) werkenden heeft last van burn-outklachten of een burn-out. Dat betekent dat de kans groot is dat ook binnen jouw bedrijf medewerkers op het punt staan om ziek te worden door een burn-out.

De kosten kunnen wel oplopen tot meer dan € 30.000

In deze tijd dat veel bedrijven het moeilijk hebben kun je dat geld echt wel beter gebruiken. Om er voor te zorgen dat je bedrijf kan blijven bestaan. En als het niet zo slecht gaat met je bedrijf door de coronacrisis, dan zou je daarmee hele mooie andere dingen kunnen doen. Investeren in innovatie van je bedrijf, nieuwe moderne apparatuur of een andere investering die op den duur weer veel waarde teruggeeft aan je bedrijf.

Er is vaak onvoldoende aandacht voor burn-outklachten

Dat is ontzettend jammer en het kost bedrijven veel geld. We hebben het dan nog niet over de medewerker met burn-outklachten en zijn of haar omgeving. Vaak komt het door te weinig kennis over burn-out en het ontstaan van een burn-out. Er is ook nog vaak sprake van onbegrip. Want helaas kun je aan de buitenkant niet zien of iemand burn-outklachten heeft. En mensen met burn-outklachten zijn vaak een meester in het bedenken van smoesjes om niet toe te hoeven geven dat het niet goed met hen gaat.

Het is allemaal niet zo hopeloos als het lijkt

Je kunt als werkgever veel doen om dit te voorkomen. Eigenlijk is de oplossing heel eenvoudig. Het lijkt een open deur maar is niet voor elk bedrijf vanzelfsprekend: zorg er voor dat je medewerkers geen burn-outklachten krijgen. Preventie is dus het toverwoord. Of simpel gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Helaas is burn-outpreventie bij veel mensen nog onbekend. Met burn-outpreventie kun je veel leed voorkomen. Want een burn-out is echt geen pretje en dat gun je niemand. En natuurlijk scheelt het ook veel geld als minder mensen in een burn-out terechtkomen.

Regel het aan de voorkant

Burn-outpreventie betekent in de praktijk dat je dus niet pas in actie komt als een medewerker uitvalt. In een plan voor burn-outpreventie regel je verschillende zaken die er voor kunnen zorgen dat medewerkers niet ziek worden door een burn-out. Je kunt burn-outpreventie opnemen in je beleid voor duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Een plan voor duurzame inzetbaarheid is ook breder dan alleen meer bewegen, advies over gezonde voeding of een werkgerelateerde opleiding. Een abonnement op de sportschool is prachtig maar als je wilt dat medewerkers gezond en vitaal zijn en blijven, dan hoort daar ook aandacht bij voor de mens achter de medewerker.

Je hebt inzicht nodig

Om vorm te geven aan burn-outpreventie is inzicht in de verzuimcijfers of een prachtig plan met de uitkomsten van een medewerkerstevredenheidsonderzoek niet voldoende. Iets verder kijken kan je bedrijf zo veel verder helpen. Vooral in deze tijd waarin het voor veel bedrijven moeilijk is het hoofd boven water te houden en er schaarste is aan deskundig personeel is het belangrijk om goed te zorgen voor je medewerkers.

Weet wat er binnen je bedrijf leeft

Wat heeft je bedrijf nodig? Wat vinden medewerkers echt belangrijk? Als je dat weet dan kun je een passend plan maken. Hoe zit het met de werkdruk, de teamsamenwerking en de werk-privébalans van medewerkers? Veel mensen vinden het moeilijk om grenzen te stellen, een vrije dag te nemen tussendoor of hebben moeite om werk en privé te combineren doordat ze bijvoorbeeld mantelzorger zijn. Grote kans dat zij daardoor te vaak over hun grenzen gaan en kans lopen op een burn-out.

Burn-outpreventie kun je zo breed maken als je wilt

Schrikt het woord burn-outpreventie je af? Dat is nergens voor nodig. Je kunt ook aan de slag gaan met een eenvoudig plan voor burn-outpreventie. Ook daarmee kun je al veel kunt doen om burn-out te voorkomen. Ik help je daar graag bij. Een totaalaanpak voor burn-outpreventie heeft natuurlijk het meeste resultaat. Naast inzicht en een concreet plan van aanpak is coaching en training heel effectief om goede resultaten te bereiken. Zo kan coaching en training medewerkers helpen om te leren grenzen te stellen, nee te zeggen. Door meer kennis over burn-out en het ontstaan daarvan en leidinggevenden te trainen in het herkennen van de signalen van een burn-out kunnen zij medewerkers veel beter begeleiden. Dit kan zelfs in veel gevallen helpen om een burn-out te voorkomen.

Burn-outpreventie is investeren in de toekomst

Dit levert je veel op. Natuurlijk op financieel vlak maar zorgt ook tevreden medewerkers, verbetering van de productiviteit en lagere verzuimcijfers. Het vraagt even een investering in tijd en het maken van plannen maar uiteindelijk wordt iedereen daar beter van: je bedrijf, je medewerkers, het personeelsverloop en uiteindelijk ook je klanten. Want als je medewerkers het fijn hebben op hun werk, dan heeft ook een positief effect op klantvriendelijkheid. En wie wil er nu niet werken binnen een bedrijf dat goed voor haar medewerkers zorgt?

Wil je aan de slag met burn-outpreventie?

Dan kan ik je daarbij helpen. Bel of stuur een Whatsappbericht naar 06 – 83 60 45 14 en ik denk graag met je mee in een totaalaanpak of een eenvoudig plan om burn-outpreventie in je bedrijf aan te pakken.