Het moet echt pijn doen!

Het moet echt pijn doen!

Regelmatig krijg ik de vraag op welk moment mensen de keus maken om naar een coach te gaan. Deze vraag is enerzijds lastig te beantwoorden maar in de praktijk blijkt dat het antwoord best eenvoudig is.

STOP!

Mijn ervaring is dat de mannen en vrouwen die in mijn praktijk komen, meestal al langer met de vraag rondlopen hoe ze verder moeten. Hulp vragen is niet voor iedereen even eenvoudig. Vaak worstelen ze al een hele tijd met hun hulpvraag maar de pijn is vaak nog niet voldoende om ook echt stappen te gaan zetten. In die situatie komt er altijd een moment dat iemand niet meer verder kan. De pijn wordt te groot. Lichamelijk of geestelijk. Op een bepaald moment zegt ook je lichaam of je hoofd gewoon: STOP. En dat is niet zo gek als je kijkt naar de ratrace waarin velen van ons meerennen.

Een droomtoneelstuk van het leven

We leven in een prestatiemaatschappij waarin veel van ons wordt verwacht en we vaak zelf ook de lat enorm hoog leggen. Status, een succesvolle carrière, een leuk huis, een mooi gezin en een rijk sociaal leven zijn voor veel mensen belangrijk. De werkdruk in veel bedrijven en organisaties is hoog. Door de economische crisis is iedereen steeds een stapje harder gaan lopen. In veel branches is sprake van een personeelstekort en van medewerkers wordt verwacht dat ze nog wel een stapje harder kunnen. Sociale media maakt het allemaal niet makkelijker want je moet natuurlijk ook wel laten zien hoe prachtig je leven is en hoe geweldig het met je gaat. Dat je gezond leeft, actief sport, een leuke moeder of vader, partner bent en hoe goed het met je gaat. Alsof iedereen in een soort droomtoneelstuk van zijn of haar leven speelt en een reclamefilm maakt van hoe prachtig het allemaal is.

De pijn is groot genoeg

Als je lichaam of je hoofd STOP roepen dat het genoeg is geweest, dan heb je gewoon geen keuze meer. Je zit in de fase voor een burn-out of zit er al midden in. Je komt met een harde klap op de grond terecht, zeg maar rustig dat je in het diepste gat dondert dat je je maar voor kunt stellen. Je wordt helemaal teruggeworpen op je zelf. Het voelt het alsof je een emmer ijswater over je heen krijgt (en nee, dit is geen icebucketchallenge). Als je uit je bed komt ben je kapot. Je voelt je energieloos, moe, verdrietig, emotioneel. Je kunt niet slapen, hebt last van concentratieverlies, angstgevoelens. Aan het eind van de dag ben je blij dat je in je bed kunt vallen. Kortom: je zit er helemaal doorheen en je weet niet wat je overkomt. Je kent jezelf niet terug en hebt hulp nodig. Je kunt stellen dat de pijn groot genoeg is om in actie te komen.

Een kwestie van onmacht

Maar ja hulp vragen, hoe doe je dat dan? Het zou mooi zijn als je een beroep zou kunnen doen op vrienden of vriendinnen maar vaak hebben zij al genoeg aan zichzelf en hun eigen leven. En als iemand vraagt hoe het met je is en je zegt dat het niet goed met je gaat dan weten veel mensen niet hoe gauw ze weg moeten komen. Zeggen dat het niet goed met je gaat is een vraag om hulp. Helaas wordt dit vaak afgedaan met de dooddoener dat je moet proberen los te laten, lekker een paar dagen vrij moet nemen of dat je je niet te verantwoordelijk moet voelen. Soms wordt het zelfs uitgelegd als gezeur want veel mensen weten niet goed wat ze moeten doen als iemand om hulp vraagt. Dit is geen onwil maar vaak een kwestie van onmacht.

Een grote glimlach

Om terug te komen op de vraag wanneer iemand weet dat hij hulp nodig heeft en naar een coach gaat dan is het antwoord niet zo moeilijk. Bij een coach kun je je verhaal doen bij iemand die je niet kent. Dat maakt het vaak makkelijker om te vertellen wat je bezighoudt en wat je zou willen veranderen. In een coachtraject ga je actief aan de slag om er weer bovenop te komen. Je gaat bijvoorbeeld kijken naar je patronen en hoe je deze kunt veranderen om je weer beter te voelen. Ik wordt altijd heel blij als ik zie welke positieve verandering iemand tijdens een coachtraject doormaakt. Soms komen mensen de eerste keer binnen als een zielig vogeltje. Na een aantal gesprekken zijn ze energieker, hebben ze weer plannen en ideeën voor de toekomst en ziet hun leven er weer zonniger uit dan daarvoor. Ik ben ervan overtuigd dat coaching mensen inzicht geeft en een duwtje in de rug geeft om op eigen kracht weer verder te gaan. De grote glimlach op hun gezicht is voor mij het mooiste bewijs dat er is.

Hulp nodig?

Heb jij het gevoel dat je vastloopt en is de pijn zo groot dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken? Bel mij via 06-83 60 45 14. Een bericht sturen kan natuurlijk ook. Ik denk graag met je mee.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.