Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Hoe goed zorg jij voor jezelf?

Bij een ongeval of calamiteit is een belangrijke regel dat je eigen veiligheid niet in gevaar mag komen. Deze regel is heel logisch en kennen we allemaal. Toch is dit een regel die we in het dagelijks leven vaak met voeten treden. We hebben het vaak helemaal niet door dat we bezig zijn om onze gezondheid in gevaar te brengen.

Allemaal even te veel

We rennen ons zelf soms voorbij en zijn aan het week uitgeput. Drukte op het werk, wassen, strijken, boodschappen doen, rijden naar de sportclub, gymspullen wassen, helpen op school en zorgen dat alles in ons gezin blijft draaien. Als daar dan ook de zorg voor een van onze ouders bijkomt dan kan het zijn dat het even allemaal te veel wordt.

Moeilijk vol te houden

Zoals Heleen*, de jonge vrouw waarmee ik vorige week sprak. Ze werkt in de zorg en heeft het daar heel erg naar de zin. Ze vindt het fijn om mensen te helpen en ze probeert zo vaak mogelijk even een praatje te maken met de oudere mensen die ze verzorgt. De wisselende diensten hakken er behoorlijk in. Er is veel wisseling van collega’s en als er dan een collega ziek wordt, dan moet ze alles omgooien om diensten over te nemen. Omdat er veel geschoven wordt met de roosters, heeft ze soms hele rare diensten. ’s Ochtends vroeg beginnen en aan het eind van de dag voor een paar uur weer terugkomen om de uren vol te maken. Ze geeft aan dat ze het steeds moeilijker vindt om dit vol te houden. De kinderen brengt ze al heel vroeg in de ochtend naar haar ouders en ’s avonds is de zorg voor de kinderen in handen van haar partner. Het loopt allemaal maar ze wordt er niet gelukkiger van. Soms twijfelt ze of ze wel in de zorg wil blijven werken.

Een warm gevoel

We praten over een oplossing die voor haar goed zou voelen. Een belangrijk punt dat naar voren komt is haar grote verantwoordelijkheidsgevoel. Ze blijft nog wel eens een beetje langer om haar werk af te maken en gaat ook niet direct weg bij de oude dame die nog graag even haar verhaal wil vertellen. Daardoor maakt ze meer uren dan ze op papier heeft. Ze schrijft de uren vaak niet op want ‘ach, ik krijg er een warm gevoel van als ik zie dat iemand blij is als ik ben geweest’.

Zorg goed voor jezelf

En daar zit nu net de kneep. Veel medewerkers in de zorg zijn zeer begaan met hun cliënten. Voor velen van hen is niets te veel en ze staan altijd voor hun cliënten klaar. Hun hart zit op de goede plaats en ik heb ontzettend veel respect voor hun inzet. Hun geduld en niet afnemende zorg voor mensen die het moeilijk hebben. Hun verantwoordelijkheidsgevoel is enorm en hun cliënten gaan voor alles. De vraag is echter hoe lang ze dit vol kunnen blijven houden. Want als je alles geeft en daardoor zelf in de knel komt, hoe gaat het dan? Juist voor mensen in zorgverlenende beroepen is het van groot belang om goed voor zichzelf te zorgen. Want alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor een ander zorgen.

Grenzen leren stellen

Voor Heleen is duidelijk geworden dat er echt iets moet gebeuren. Ze gaat in gesprek met haar leidinggevende over de uren die ze werkt en de wisselende diensten. Ze wil heel graag in de zorg blijven werken maar wel op een manier die beter past bij haar wensen en haar gezin. We gaan samen kijken hoe ze beter grenzen kan leren stellen en om kan gaan met haar soms te grote verantwoordelijkheidsgevoel.

Hoe zorg jij er voor dat je gezond blijft?

Heleen heeft op tijd aan de bel getrokken en ze gaat actie ondernemen. Maar hoe goed zorg jij eigenlijk voor jezelf? Als er geen ongevallen en calamiteiten zijn maar het dagelijks leven veel van je vraagt, hoe zorg je er dan voor dat je zelf gezond blijft? Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan eens contact met mij op. Ik denk graag met je mee. Je kunt mij bereiken per e-mail via d.steenbruggen@coachunique.nl of telefonisch 06-83 60 45 14.

 

*In verband met privacy is Heleen niet haar echte naam.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.