Hoe houd je het hoofd boven water?

Hoe houd je het hoofd boven water?

“Goed voor jezelf zorgen hoor”. Dat is iets wat we vaak tegen elkaar zeggen. Maar hoe doe je dat als je te druk bent om alle ballen in de lucht te houden? Als het je over je schoenen loopt en er aan alle kanten aan je wordt getrokken?

Ik zag het deze week in mijn directe omgeving. Een vriendin die helemaal vastloopt omdat ze als mantelzorger te veel druk op haar schouders heeft. Door allemaal regels is er geen mogelijkheid om de zorgvraag binnen de reguliere zorg op te lossen en het lukt niet om via instanties hulp te krijgen bij het vinden van een oplossing. Dat maakt me verdrietig en tegelijkertijd ook boos.

Veel mensen hebben burn-outklachten

Ze is helaas niet de enige. Voor veel mensen is dit de dagelijkse praktijk. De combinatie van een gezin, zorgen voor (een van) je ouder(s) of je partner en in veel gevallen een drukke baan zorgt er voor dat veel mensen moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Een op de zeven werkenden heeft te maken met burn-outklachten. Hoeveel mensen daarvan ook mantelzorger zijn weet ik niet maar ik denk dat we schrikken om hoeveel mensen het gaat.

Van het kastje naar de muur

Omdat de regels rondom de zorg in Nederland de laatste jaren aanzienlijk zijn veranderd, is er steeds minder professionele hulp nodig en komt er steeds meer druk te liggen op de mantelzorgers. Ondanks dat de overheid zegt steeds meer in te zetten op de ondersteuning voor mantelzorgers, is de praktijk vaak schrijnend. Op het moment dat er meer hulp nodig is, raken ze verstrikt in regels, loketten en vooral verwarring. Ze vragen zich steeds vaker af of ze bij het kastje of bij de muur zijn. Als de zorgvraag hoger wordt, dan zou er meer hulp ingezet moeten kunnen worden. Natuurlijk is het budget van de zorg niet onbegrensd maar wat meer samenwerking tussen zorg- en hulpverleners en vooral minder regels zou echt al helpen.

Een muur van bureaucratie

Een luisterend oor, begrip en praktische hulp zijn zo belangrijk. Veel mantelzorgers geven het op als ze voor de zoveelste keer tegen de muur van bureaucratie aan zijn gelopen. Omdat veel zorgverleners ook tegen dit soort muren aanlopen, is er ook bij professionals een soort ‘afschuifmethodiek’ ontstaan. Als hulpvrager weet je soms niet meer waar en op welke manier je een oplossing kunt vinden. Er blijft dan niet veel anders over dan maar weer zelf de schouders er onder te zetten.

Loslaten is niet zo makkelijk

Vraag is hoe lang ze dit vol kunnen houden. Veel mantelzorgers zijn 24/7 bezig met het zorgen voor een ander. Ze cijferen zichzelf weg, staan continu onder druk en voelen zich verantwoordelijk voor de zorg van hun naaste. Van hun omgeving horen ze vaak dat ze moeten loslaten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want wie neemt de zorg dan over? En helaas hebben veel mantelzorgers al de ervaring opgedaan dat het niet goed ging als ze dat wel deden.

Op het tandvlees

Veel mantelzorgers geven wel signalen af dat het niet goed gaat maar helaas worden deze signalen vaak niet gehoord of gezien. Een groot aantal mantelzorgers loopt al op het tandvlees. Wat nu als alle mantelzorgers in Nederland zich massaal ziek zouden melden voor hun ‘mantelzorgbaan’? Dan was er een groot probleem maar werd er wel veel duidelijk.

Beter leren zorgen voor jezelf

De manier waarop de zorg in Nederland is geregeld kunnen we niet veranderen. Daarom moeten we kijken wat we wel kunnen doen. Ook kleine veranderingen maken al een groot verschil. Bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden en praktische hulp te geven als iemand dat nodig heeft. In mijn praktijk probeer ik vooral te helpen door te kijken hoe iemand beter voor zichzelf kan leren zorgen. Ook leren hoe je kunt loslaten kan daarbij helpen. Niemand is er mee geholpen als je als mantelzorger er zelf aan onderdoor gaat. Beter leren voor jezelf te zorgen, wat vaker hulp vragen en proberen meer te vertrouwen op anderen, kan wel helpen. Als je leert wat meer afstand te nemen van de situatie waar je in zit kun je anders leren kijken. Want jij bent de enige die verandering kan brengen in je eigen situatie.

Kan ik je helpen?

Heb je te maken met burn-outklachten? Ben je mantelzorger, heb je te maken met te hoge werkdruk of loopt het privé niet zo lekker? Als je dreigt vast te lopen en je kunt daar wel wat hulp bij gebruiken, neem dan contact met mij op en ik denk graag met je mee. Een afspraak maken kan natuurlijk ook. Je kunt een bericht sturen of bellen naar 06-83 60 45 14.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.