Hoe lang kun je een elastiekje uitrekken?

Hoe lang kun je een elastiekje uitrekken?

De wekker loopt bij ons elke dag om 5.45 uur af. Zoonlief stapt om iets voor zeven op de fiets om naar school te gaan. Hij is iets meer dan een uur onderweg. Respect. Want ondanks de regen, wind en kou heeft hij nog niet een keer geklaagd.

Zo vroeg opstaan heeft als voordeel dat ik ’s ochtends al heel veel werk kan verzetten voordat ik in de praktijk aan de slag ga. Ik ben echt een ochtendmens en ik vind het prettig om ’s ochtends direct aan het werk te gaan. Ik kan dan heel rustig werken en het geeft me meestal een fijn gevoel als ik in korte tijd al veel heb kunnen doen.

Onrust in mijn hoofd

Toch zijn er dagen dat het anders is. Het lijstje met acties is soms groter dan dat ik tijd heb. Gesprekken voorbereiden, verslagen uitwerken, artikelen en blogs schrijven voor de wekelijkse inspiratiemail, de administratie et cetera, et cetera. Dan heb ik het gevoel dat alles wat ik vind dat ik moet doen, niet snel genoeg gaat. Ik pak dan meerdere klussen tegelijk op met het gevolg dat de onrust in mijn hoofd alleen maar groter wordt. Mijn valkuil is dan dat ik de hele dag achter elkaar doorwerk om alles af te krijgen. Ik merk dan vaak niet eens wat voor weer het buiten is. Pas als mijn mannen weer thuiskomen van werk en school verlaat ik mijn werkplek omdat er gekookt moet worden.

Helemaal gesloopt

Op die momenten roep ik mijzelf een halt toe. Want af en toe een hele dag intensief aan het werk zijn is prima maar als het een gewoonte wordt om van ’s ochtends vroeg tot eind van de dag binnen te zijn en achter de computer te zitten zonder een goede pauze is echt niet gezond. Als ik dat doe dan weet ik dat ik me aan het eind van de dag helemaal gesloopt voel.

Een frisse neus halen

Ik bouw daarom tegenwoordig regelmatig een pauzemoment in. En dan natuurlijk niet om bezig te zijn met de telefoon of de IPad maar echt even iets anders doen dan op een beeldscherm loeren. Regelmatig een kop thee halen, tussen de middag naar buiten of met de fiets een boodschap doen. Even een frisse neus halen helpt mij om mijn hoofd weer leeg te maken. Als ik dan weer aan het werk ga, heb ik weer energie en de nodige dosis vitamine D opgedaan om weer aan de slag te gaan.

Ik kan niet alles tegelijk

Om zicht te houden op mijn werk gebruik ik gele briefjes en houd ik een to-do-lijst bij in een speciaal schrijfblok. Het ziet er niet altijd heel overzichtelijk uit maar het zorgt er voor dat ik beter prioriteiten kan stellen. Natuurlijk zijn er werkzaamheden met een strakke deadline maar niet alles hoeft direct, nu meteen. Ondanks dat ik het misschien wel zou willen: ik kan niet alles tegelijk. De dag heeft dan wel 24 uur maar dat betekent niet dat ik 24 uur aan het werk moet zijn. Dat houdt geen mens vol.

Veel mensen staan onder druk

In gesprekken die ik voer met mensen die dreigen vast te lopen en op weg zijn om in een burn-out terecht te komen, hoor ik heel vaak dat het takenpakket dat mensen op hun werk hebben, te groot is om in het beschikbare aantal uren te doen. Omdat er vaak strakke deadlines worden gesteld en leidinggevenden soms te weinig oor en oog hebben voor het welbevinden van hun medewerkers, staan veel mensen onder druk. Ze krijgen het werk niet af in de tijd die ze er voor hebben. Op hun werkplek zijn te veel verstoringen en is er soms te weinig rust om het werk goed te kunnen doen. Om het werk af te krijgen nemen ze steeds vaker het werk mee naar huis om in hun vrije tijd het werk af te maken. Dat betekent vaak dat ze in het weekend en ’s avonds niet los kunnen komen van hun werk en niet voldoende af kunnen schakelen. In die gevallen ligt een burn-out echt op de loer. Als je een elastiek te lang uitrekt, dan weet je ook dat het knapt.

De vicieuze cirkel doorbreken

Tijdens de gesprekken gaan we dan kijken wat iemand zelf kan doen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Vaak kunnen hele kleine dingen al helpen om stappen te zetten en een burn-out te voorkomen. Werken met prioriteitenlijstjes, regelmatige pauzes en geen werk mee naar huis nemen zijn belangrijke aandachtspunten. In een coachtraject komt ook vaak iemands persoonlijkheid wel aan de orde. Want als je een hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebt of perfectionistisch bent, dan kan je dat soms best tegenwerken. Het is ook belangrijk om de werkdruk bespreekbaar te maken bij een leidinggevende. Want als een medewerker geen signalen geeft dat de druk te hoog is, kan de leidinggevende hier ook geen actie in ondernemen. Het is dan wel belangrijk dat leidinggevenden ook echt luisteren en oor en oog hebben voor de medewerker. En dat er ook echt iets gebeurt waar een medewerker iets mee kan.

Fietsen naar het werk

Om mijzelf gezond te houden, overweeg ik om binnenkort ook maar eens op de fiets te stappen naar het werk. Want er is niets mooier dan ’s ochtends de zon op te zien gaan boven de landerijen. Helaas kost dat zo veel meer tijd wat met afspraken niet altijd handig is. Maar eens zien hoe ik dat in kan passen in mijn planning want een goede gezondheid is ook heel belangrijk. Misschien toch wachten tot de lente?

Ik denk graag met je mee

Vind je het moeilijk om prioriteiten te stellen? Loopt het werk je soms over je schoenen en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Ik denk graag met je mee wat je kunt doen om hier verandering in te brengen. Stuur een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook naar d.steenbruggen@coachunique.nl.

Training ‘Neem weer de regie op je leven’

Wil je echt in actie komen, kijk dan eens naar de training ‘Neem weer regie op je leven’. Tijdens deze intensieve en vooral gezellige trainingsdag leer je prioriteiten stellen en maak je een plan van aanpak waar je direct thuis mee aan de slag kunt. De eerstvolgende training staat gepland op vrijdag 13 december aanstaande. Meer informatie vind je op de website of neem contact met mij op via 06- 83 60 45 14 en ik vertel je graag meer.

 

 

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.