
Hulp vragen is niet voor watjes

Via mijn beroepsvereniging NOBCO werd ik geattendeerd op het uitgebreide artikel over coaching in Margriet. Het artikel opende met “Het taboe om hulp te vragen is doorbroken. Coaching wordt gezien als instrument om jezelf te verbeteren.” En wat ben ik daar blij mee!
Als ik mensen adviseerde om naar een coach te gaan dan kreeg ik best vaak de reactie “Dat is niks voor mij. Ik red mezelf wel” of “ik ben toch geen watje”. Alsof hulp vragen een schande is. Ik denk juist het tegenovergestelde. Voor mij getuigt dit van kracht om professionele hulp te vragen als je ergens mee zit en er zelf niet uitkomt of met je ontwikkeling aan de slag wilt. Gelukkig merk ik ook bij mensen in mijn omgeving een omslag en dat vind ik mooi
Hulp vragen bij burn-outklachten is wel een ding
Vooral richting werkgevers vinden mensen het vaak moeilijk om toe te geven dat het even niet meer gaat. Soms voelen mensen zich niet veilig om zich ziek te melden. Er zijn ook bedrijven waar dit niet bespreekbaar is. Soms zijn mensen ook bang om hun baan te verliezen. Omdat ze een tijdelijk contract hebben of als kostwinner moeten zorgen voor brood op de plank. Ze proberen juist alle ballen in de lucht te houden totdat het echt niet meer gaat. Dat is zo jammer want hoe langer je wacht, hoe langer het duurt voordat je kunt herstellen. En wat veel mensen niet weten is dat een ‘verwaarloosde’ burn-out kan zorgen voor blijvende klachten.
Toegeven dat het niet goed met je gaat is de eerste stap
Of het nu gaat om burn-outklachten of een andere situatie waarin je de hulp van een coach kunt gebruiken. Veel mensen kennen wel iemand in hun omgeving die ze graag willen helpen maar ze weten niet goed hoe. Je herkent deze situatie vast wel: een vriend of vriendin zit ergens mee. Elke keer krijg je hetzelfde verhaal. Je geeft tips, advies of draagt ideeën aan maar er verandert niets. Je hebt soms het gevoel dat je faalt maar je kunt de vinger er niet op leggen waar de schoen wringt. Hoe goed je ook je best wilt doen om de ander te helpen, het is als vriend of vriendin heel lastig om dit patroon te doorbreken. Je bent dan te dichtbij en wilt ook je vriendschap niet op het spel zetten.
Het feit dat iemand geen stappen zet heeft altijd een reden
Het is nooit een kwestie van onwil. Meestal gaat er een heel verhaal achter schuil. Want iedereen krijgt in zijn leven een rugzak met ervaringen mee. Leuke maar ook minder leuke en verdrietige gebeurtenissen vormen je tot wie je nu bent. Bij de een wordt de rugzak meer gevuld dan bij de ander. Je kwetsbaarheid tonen kan heel erg eng zijn. Vaak is het angst voor verandering. Het is makkelijker om bij iemand die je goed kent je verhaal te doen. Het kan eng zijn om hulp te vragen bij een onbekende.
Daarom maken we altijd eerst kennis voor de start van een coachtraject
Het is fijn om in een eerste gesprek kennis met elkaar te maken en elkaar te leren kennen. We praten over wat iemand bezighoudt en vaak komt de coachvraag dan ook al snel op tafel. Meestal zitten we binnen een kwartier in een eerste coachsessie. Een van de mooiste momenten vind ik dat iemand aan het eind van dat gesprek zegt dat hij of zij blij is dat hij of zij de stap heeft gezet. En bij de volgende coachsessies zie je de verandering al snel. Aan de houding, aan de glimlach op het gezicht en aan de opdrachten waaraan hij of zij actief werkt.
Een coach helpt je om in de spiegel te kijken
Anders dan sommigen denken graven we niet in je verleden. Soms is het nodig om wat terug te kijken waar bijvoorbeeld je patroon vandaan komt. Je houdt altijd zelf de regie in wat je wilt vertellen en wat niet. We kijken vooral waar je aan wilt werken, wat je anders zou willen en wat je nodig hebt om dat te kunnen doen. Dit gaat stapsgewijs. Als je de ballast die in je rugzak zit probeert op te ruimen bij een professionele coach dan wordt de relatie met je vrienden en vriendinnen weer zoals die hoort te zijn. Je vrienden en vriendinnen zijn er natuurlijk om bij elkaar hun hart te luchten maar zij zijn er ook om je leven een stukje leuker te maken.
Kun je wel wat hulp gebruiken en weet je niet goed hoe je het aan moet pakken?
Je bent van harte welkom voor een kop koffie of thee en ik denk graag met je mee. Stuur mij een berichtje via Whatsapp of bel 06-83604514. Een e-mail sturen naar d.steenbruggen@coachunique.nl kan natuurlijk ook.