IJskoude handen

IJskoude handen

Huilend kwam onze zoon afgelopen dinsdag thuis van school. In eerste instantie dacht ik dat hij van de fiets gevallen was. Gelukkig! Hij had alleen maar hele koude handen die pijn deden na een lange rit op de fiets. Maar wat had ik met hem te doen.

Een fijn momentje samen

Het was ’s ochtends mistig en het vroor. Toen hij op school kwam waren zijn handschoenen helemaal wit van de bevroren mist. ’s Middags waren ze te nat en de reservehandschoenen waren toch kouder dan gedacht. Al snel werden zijn handen warmer door ze zachtjes te wrijven. Hij wilde ze al tegen de verwarming houden maar dat vond ik niet zo’n goed idee. Handen warm wrijven en samen met mijn puber op de bank, dat gebeurt niet meer zo vaak dus best even een fijn momentje samen.

Wennen aan een hogere temperatuur

Als je doorgestoken handen hebt dan moet je er voor zorgen dat de handen langzaam warm worden en de tijd krijgen om te wennen aan de hogere temperatuur. Dit heeft tijd nodig en dat kun je niet versnellen door ze tegen de verwarming of onder de hete kraan te houden. Dat werkt juist averechts. Langzaam je handen op temperatuur laten komen is het advies.

Wat is de vraag achter de vraag?

De ‘behandeling’ van doorgestoken handen is ongeveer hetzelfde als bij coaching. Eerst de tijd nemen om de coachvraag helder te krijgen. Als je dreigt vast te lopen in je werk en/of privé dan kan het moeilijk zijn om te ontdekken waar de pijn zit en wat je wilt veranderen. De vraag waar je mee worstelt hoeft niet altijd de ‘echte’ vraag te zijn waar je mee zit. Soms moeten we iets verder kijken.

Langzaam aan, dan breekt het lijntje niet

In een passend tempo gaan we ontdekken waar de pijn zit. Pas als we dat hebben gedaan kunnen we gaan werken aan de verandering. We maken een stappenplan en kijken op welke manieren het geleerde in de praktijk kan worden gebracht. Een vriendin van mij benoemde dit heel mooi naar de woorden van haar oma ‘langzaam aan, dan breekt het lijntje niet’.

Geef jezelf de tijd en ruimte

Gaan oefenen in het echte leven gaat met een stapje vooruit en soms met twee stapjes achteruit. Dat kan soms frustrerend zijn maar al die leermomenten heb je nodig om verder te komen. Uiteindelijk komt het goed, als je jezelf maar voldoende tijd en ruimte geeft om alle stappen te doorlopen. Veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf deze tijd te gunnen. Toch is dit de enige manier om er weer bovenop te komen. Om weer warme handen te krijgen zeg maar.

Kun jij wel wat hulp gebruiken?

Heb jij het gevoel dat je jezelf voorbij loopt en weet je zelf niet goed hoe je verder moet? Maak dan eens een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Bel of stuur een berichtje naar 06 – 83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.