Ik kan het zelf!!

Ik kan het zelf!!

Het meisje bij de supermarkt wil perse zelf de boodschappen op de band leggen. Ze is een jaar of vier en het lukt niet goed want ze kan er niet goed bij. Haar moeder probeert haar te helpen maar ze laat heel duidelijk merken dat dat echt niet de bedoeling is.

Zo herkenbaar

Het zit er al vroeg in bedenk ik mij als ik mijn boodschappen in mijn fietstas pak. Alles zelf willen doen. Wat herken ik dat goed. In de meeste gevallen probeer ik altijd eerst zelf uit of iets me lukt (tenzij het heel technisch is, of over auto’s gaat, dan laat ik dat echt liever aan een ander over. Is echt beter, geloof me).

Soms moet je gewoon hulp vragen

Ik heb inmiddels geleerd dat het soms echt beter is om hulp te vragen. Daar kwam ik natuurlijk ook vaak pas achter na lang uitproberen (en heel veel frustratie verder). Soms heb ik gewoon de kennis niet in huis (dat is meestal de makkelijkste reden om hulp te vragen). En soms heb je gewoon een blinde vlek en heb je hulp nodig om te zien waar die blinde vlek zit en waar het niet goed gaat.

Je hebt niet door hoe het je belemmert

Alles altijd zelf willen doen zit er zo ingebakken, dat je niet eens meer door hebt hoe je jezelf daarmee belemmert. Vooral als het gaat om zaken die ons persoonlijk raken, dan blijkt het nog lastiger te zijn om hulp te vragen. Dat zie ik zo vaak in mijn praktijk. En het viel mij weer op toen ik vorige week in gesprek kwam met een dame waar ik een hele tijd geleden al eens mee had gesproken. Ze zat toen niet zo lekker in haar vel, op haar werk had ze steeds gedoe met een collega en eigenlijk liep ze op het randje van een burn-out.

Er was niets veranderd

Ook nu kwam er weer een heleboel ‘bagger’ voorbij. Er was nog niets veranderd. Maar op het moment dat ik vroeg of ze er een keer over door wilde praten (de plek waar we waren was daarvoor niet echt geschikt), begon ze allemaal excuses te maken: het zou wel gauw beter worden als dit en dat zou veranderen, ze wilde eerst iets anders proberen, het viel allemaal echt wel mee, ze kon er nu veel beter mee omgaan, ze had een lieve vriendin waarmee ze heel goed kon praten enzovoort enzovoort.

Geen idee wat ze moest doen

Nu ben ik het wel gewend dat mensen zich soms in allerlei bochten wringen als het allemaal wat te dichtbij komt. Ik zag dat ze schrok toen ik zei dat er volgens mij in de tussentijd niet veel was veranderd. Dat het alleen maar slechter zou gaan als ze niets zou doen en dat ik niet het idee had dat ze wist hoe ze het aan moest pakken. Dit kwam binnen zag ik aan haar gezicht.

Ik draai er nooit omheen

Als je me een beetje kent dan weet je dat ik er meestal niet om heen draai. Niet omdat ik onaardig wil zijn. Ik zeg dit altijd vanuit oprechtheid met de beste intentie om een ander verder te helpen omdat ik weet dat alleen duidelijk zijn je verder helpt. Met een beetje meepraten, ‘ach en oh zeggen’ of wat is het zielig en vervelend allemaal bereik je niets (en dat gebeurt al veel te veel). Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. En soms is het nodig om iemand echt even wakker te schudden.

Het moest even landen

Wat ik zei moest dus echt even landen. Gelukkig kwam er langzaam een kleine glimlach op haar gezicht. En durfde ze toe te geven dat ze inderdaad niet goed wist wat te doen en er toch wel eens over door wilde praten. Want alleen al je verhaal kunnen doen kan al zo veel opluchting geven.

Je leven wordt zo veel makkelijker

Ik moest aan haar denken toen ik het meisje in de supermarkt zag. Je leven wordt zoveel makkelijker als je durft te zeggen ‘ik weet het even niet, help mij hierbij’. Doe je dat niet, dan blijf je worstelen en in kringetjes ronddraaien. Met alle gevolgen van dien. Vind je het lastig om hulp te vragen als je niet zo lekker in je vel zit en kom je niet in actie, dan moet je daar vaak een grote prijs voor betalen. De kans is groot dat je uitvalt met een burn-out en daarmee doe je jezelf en ook je gezin tekort. Hulp vragen is geen teken van zwakte maar juist je kracht. Want het is ontzettend dapper als je durft te zeggen: ik kan het even niet alleen.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat ook over mij. Bel mij op 06- 83 60 45 14 om een afspraak te maken of stuur mij een berichtje en ik denk graag met je mee.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.