Ik stop er mee!

Ik stop er mee!

Nee niet schrikken. Ik ga gewoon door. Maar dit zei de jonge vrouw tegenover mij tijdens de coachsessie afgelopen week. ‘Ik ben er helemaal klaar mee!’ zei ze. Terwijl ze dit vertelt schieten haar ogen vuur en ze gebaart heel druk met haar handen.

Weer een klus erbij

‘Ik kom al om in al het werk en ineens kwam mijn manager gisteren aanzetten met een nieuw project. Weer een klus erbij. Een van mijn collega’s is al een paar weken ziek. Ik doe het meeste van haar werk erbij en mijn andere collega gaat volgende week op vakantie. Dus ben ik de pineut’.

‘Iedereen is druk’

Op mijn vraag of ze dit heeft besproken met haar manager reageert ze een beetje spottend: ‘Mijn manager? Die luistert helemaal niet naar wat ik zeg. Toen ik zei dat ik al een tijdje het werk van mijn zieke collega overneem en dat het me allemaal niet lukt was haar reactie: “Iedereen is druk dus we moeten het samen oplossen”. Zij heeft makkelijk praten want zij hoeft het werk niet te doen. Maar ik zit er mee.’

Verdrietig

Als ze is uitgeraasd, zakken haar schouders naar beneden. Ze ziet er uitgeblust en zelfs een beetje timide uit. Tranen in haar ogen. ‘Ik word er zo verdrietig van. Afgelopen week heb ik al weer een paar keer werk mee naar huis genomen. Mijn vriend was boos, Hij vindt het belachelijk dat ik zo vaak moet overwerken, ook omdat ik de laatste tijd best vaak heel chagrijnig ben. Hij heeft eerlijk gezegd wel gelijk. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. Ik vind mijn werk best leuk maar elke keer die druk, ik kan er niet meer tegen. Je zult het wel heel raar vinden maar het liefst zou ik een baantje zoeken achter de kassa in de supermarkt’.

Genoeg aan mijn eigen gedoe

Dit is dus precies waarom ze aan dit coachtraject is begonnen. Ze wil haar werk goed doen en het andere mensen altijd naar de zin maken. Haar lat ligt enorm hoog en ze is soms best een beetje perfectionistisch. Nee zeggen. Dat komt niet in haar woordenboek voor. En ze geeft toe dat het niet alleen op haar werk zo is. ‘Een van mijn vriendinnen appt en belt me een paar keer in de week en elke keer is er wel iets aan de hand. Ik durf het niet tegen haar te zeggen maar ik kan er niet meer tegen dat ik steeds maar weer moet aanhoren wat haar allemaal dwars zit. Ik heb genoeg aan mijn eigen gedoe. Vaak heb ik geen zin om op te nemen maar ik doe het toch want ze belt me daarna toch wel weer’.

Ik los het allemaal wel op!

‘Je hebt je collega’s en je vriendinnen zelf aangeleerd om jou als deurmat te gebruiken’ zei ik tegen haar. Boem. Die kwam even binnen. Ik zag dat ze schrok. Vaak hebben we het zelf niet eens door maar als je eerlijk durft te zijn tegen je zelf dan zul je ontdekken dat je zonder dat je je dit bewust bent eigenlijk tegen de mensen om je heen hebt gezegd: ‘kom maar op met je klus, je gedoe, je vragen. Ik los het allemaal wel voor je op’.

Ze walsen over je heen

Altijd anderen uit de brand helpen, vaak werk naar je toe trekken, nooit eens zeggen: HO STOP, GENOEG IS GENOEG, heel voorzichtig nee zeggen of een beetje tegensputteren (wat vaak toch helemaal geen indruk maakt), zorgt er voor dat mensen gewoon over je heen walsen. ‘You teach people how to treat you’ las ik pas ergens. Een waarheid als een koe.

Meer invloed dan je zelf denkt

Toen ik de voorbeelden noemde waarover ze me had verteld zag ik een flauwe glimlach. We oefenen samen een vergelijkbare situatie en ik maak het haar niet makkelijk. Ze ziet dat ze zelf veel meer invloed heeft op de ‘ellende’ dan ze dacht. En dat ze er heel vaak zelf de ‘veroorzaker’ van is.

Geen werk meer mee naar huis

Komende week gaat ze oefenen op haar werk. Dat gaat zeker lukken want er komt vast wel weer een lastige situatie voorbij. En ze krijgt een opdracht mee: geen werk meer mee naar huis, iets plannen waar ze blij van wordt (‘lekker uit eten met mijn beste vriendin. Dan naar de film want dat is al te lang geleden’ zegt ze met een glimlach).

Tijd vrijmaken voor dingen waar zij blij van wordt

Het ‘dreigement’ dat ze er mee stopt was puur uit wanhoop. Want als ze een andere baan zou nemen, dan neemt ze zichzelf ook mee. Stap voor stap gaat het haar lukken om beter voor zichzelf op te komen en eerder nee te zeggen. En ze leert dat ze niet altijd alleen maar voor een ander hoeft klaar te staan maar dat het ook belangrijk is om tijd vrij te maken om te doen waar zij blij van wordt. Tijdens de coachsessies kijken we hoe waar ze tegenaan loopt en wat ze anders kan doen. Ik merk dat ze weer een stuk positiever naar de toekomst kijkt.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: dit gaat over mij. Ik kom ook om in het werk en ik weet niet wat ik anders kan doen? En wil je hier eens met mij over sparren tijdens een gratis gesprek? Stuur mij dan een berichtje. Elke week houd ik daarvoor twee plekken vrij.

 

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.