Je energievreters en energiegevers

Je energievreters en energiegevers

Heb je burn-outklachten en ben je bang dat je in een burn-out terecht komt? Kijk dan eens naar je energievreters en je energiegevers. Als je weet waar je energie van krijgt en wat je energie kost dan heb je de eerste stap gezet om een burn-out tegen te gaan.

Wat zijn jouw energievreters en energiegevers

Inzicht krijgen in je energievreters en je energiegevers is heel eenvoudig maar heel effectief. Teken op een papier twee kolommen met daarboven: mijn energievreters en mijn energiegevers. Stel jezelf de volgende vragen en noteer ze in de twee kolommen. De meeste dingen weet je diep van binnen al wel maar als het op papier staat wordt het concreter. Hieronder vind je ook een schema dat je kunt opslaan, uitprinten en invullen.

Mijn energievreters

  • Wat vind ik niet leuk om te doen?
  • Waar ben ik niet goed in?
  • Waar heb ik geen zin in?
  • Waarvan krijg ik stress?

Mijn energiegevers

  • Wat doe ik graag?
  • Wat vind ik leuk?
  • Waar ben ik goed in?
  • Waardoor vergeet ik de tijd?

De twee kolommen hoeven niet gelijk te zijn. Schrijf op wat voor jou belangrijk is en wat jij anders wilt gaan doen. Kijk daarna eens welke energiegevers je belangrijk vindt en welke energievreters je kwijt wilt. Welke stappen wil je gaan zetten om hierin iets te veranderen? Welke energievreter pak je vandaag nog aan en welke energiegever komt daarvoor in de plaats?

Maak een mooi ‘dagboek’

Wil je hier actief mee aan de slag, koop dan een mooi schrift dat je ook kunt gebruiken om je ideeën en plannen in op te schrijven. Je kunt het ‘dagboek’ zo uitgebreid maken als je wilt. Houd de komende weken eens bij hoe je je voelde en schrijf bijvoorbeeld elke avond eens een ding op waar je die dag blij van werd. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Een wandeling in het bos, het lezen van een fijn boek, een kop thee met een vriendin of een uurtje sporten kan al ontspanning geven. Dit dagboek wordt uiteindelijk een mooi naslagwerk. Als je terugleest zul je verrast zijn wat er al is veranderd, gewoon door af en toe eens stil te staan bij wat je doet.

Hulp nodig?

Het is niet altijd eenvoudig om zelf te zien wat je zou kunnen veranderen. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Bel mij of stuur een WhatsAppbericht naar 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

formulier energiegevers en energievreters