Je accu weer opladen

Je accu weer opladen

“Ik voel me uitgeblust. Ik ben echt toe aan vakantie” zei een vriendin deze week tegen mij. Ze is niet de enige. Ik spreek veel mensen die niet kunnen wachten tot het vakantie is.

Massale burn-out na de vakantie?

Japke-d. Bouma schreef hier ook over in haar column in NRC. Ze kreeg veel reacties van lezers die zich herkenden in haar column waarin ze schreef over haar vermoeidheid die ze niet goed kon verklaren. Ze vraagt zich of er een massale burn-out op de loer ligt na de coronacrisis. En ik verwacht dat ze gelijk heeft. Want door de coronacrisis lopen veel mensen op hun tandvlees. Voor sommigen bracht het virus ook veel stress mee. Je zult maar tot de risicogroep behoren. Het leven stond op de kop. Ons ritme was anders. We gingen er minder op uit en we waren minder actief. Dat maakt moe. De afgelopen periode eist zijn tol. Ook het thuiswerken vroeg en vraagt veel van ons allemaal. We hebben echt vakantie nodig om onze accu weer op te laden en uit onze dagelijkse sleur te komen. Om actief te zijn en te genieten van even niets doen.

Iets om we naar uit te kijken

Deze week popte het woord perspectief ineens weer bij mij op. Een woord dat ik tijdens de coronacrisis niet meer kon horen maar dat had toch een wat andere lading. We hebben iets nodig om naar uit te kijken. Een dagje uit, op vakantie gaan, een concert bezoeken of naar een festival gaan. Uitkijken naar iets dat je leuk vindt is belangrijk. Een beetje zoals kinderen vol verwachting uitkijken naar hun verjaardag of het sinterklaasfeest. Waar kijken we deze zomer naar uit? Want hoe graag we ook op vakantie willen. Het voelt heel dubbel. Normaal gesproken zijn we al weken van te voren bezig met het voorbereiden voor de vakantie. We halen boeken over onze bestemming. Zetten spullen klaar en maken de caravan gereed voor drie weken buitenland. En nu hebben we zelfs nog niets gepland.

Waar gaan we naartoe?

Op vakantie gaan is voor mij nu wel een ding. Want waar ga je dan naar toe? Dit jaar niet naar Griekenland, Groot-Brittannie, Frankrijk, Italië of Zweden. Naar het buitenland vind ik geen goed idee want voor je het weet zit je in code oranje of zelfs rood. Ik wil wel graag weer veilig en gezond thuiskomen. Veel bestemmingen in Nederland zitten al vol dus even een weekendje weg zit er ook niet echt in. We gaan maar eens kijken wat er de komende weken nog mogelijk is in Nederland. Want Nederland is ook prachtig en er zijn ook in Nederland nog veel plekken waar we nog nooit zijn geweest. Als het niet goed gaat met het virus zijn we snel weer thuis.

Stress in de vakantie

Het is goed om te beseffen dat vakantie niet altijd de rust oplevert waar iemand heel erg naar verlangt. Op vakantie gaan kan voor sommigen heel stressvol zijn. De vakantievoorbereidingen vragen tijd en als je er al helemaal doorheen zit, dan kun je dit er meestal niet goed bij gebruiken. Het duurt dan wel even voordat je bent afgekickt van je werk en kunt afschakelen. Sommigen worden ziek in de vakantie. Ze hebben een druk en stressvol jaar achter de rug. Als ze tot rust komen, slaat soms een griepje of verkoudheid toe. Helaas is de vakantie voor anderen het moment dat ze merken dat ze te veel over hun grenzen zijn gegaan. En dan komt de ‘klap’ tijdens de vakantie. Soms zelfs met een burn-out tot gevolg.

Een mooie zomer

Ik wens iedereen een mooie zomer. Of het nu thuis is of op vakantie. Even geen verplichtingen en doen waar je zin in hebt doet iedereen goed. Heb je het gevoel dat je er even helemaal doorheen zit en hierbij wel wat hulp bij kunt gebruiken? Ook in de zomermaanden kun je bij mij terecht. Want we zijn een groot deel van deze zomer gewoon bereikbaar voor coaching en de ondersteuning van bedrijven bij burn-outpreventie. Bel 06 – 83 60 45 14 of stuur even een WhatsAppbericht.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.