Je bent toch geen deurmat?

Je bent toch geen deurmat?

‘Je bent toch geen deurmat?’. Die zin flapte uit mijn mond. Ik schrok er zelf een beetje van. Eerst keek ze me vragend aan. ‘Dat is eigenlijk wat ik doe hè?’. Ik zie een flauw lachje om haar mond. ‘Ik laat altijd iedereen over me heen lopen’.

Niets is haar te veel

Ze is echt te lief voor deze wereld. Iedereen kan op haar bouwen. Niets is haar te veel. Meerdere keren per week gaat ze naar haar ouders. Het bed afhalen (want dat willen ze de thuishulp liever niet vragen), boodschappen doen (jij weet precies wat we nodig hebben) en de tuin doen (er ligt nog zo veel blad).

Ze zegt toch nooit nee

Haar collega’s weten dat zij het wel oppakt als het werk in de knel komt. Ze hoeven er vaak niet eens om te vragen want dan heeft zij de klus al gedaan. Iedereen ken haar zwakke plek: ze zegt toch nooit nee. Ondertussen heeft ze al zo veel overuren bij elkaar gespaard dat ze ze maar niet meer opschrijft. ‘Daar krijg ik alleen maar gezeur over’. Ze heeft geen poetshulp thuis. ‘Belachelijk, want ik werk toch maar parttime?’.

Haar ogen branden

Nu loopt ze op haar tandvlees. Ze voelt zich doodmoe en ik zie de tranen branden in haar ogen als ze vertelt hoe het thuis gaat. Twee pubers die na het sporten de vieze kleren in de bijkeuken op de grond laten vallen. Haar partner die moppert omdat ze te veel met haar werk bezig is. Dat ze de kinderen veel te veel verwent omdat ze alle klusjes zelf doet en dat ze zo vaak voor haar ouders in de weer is. ‘Maar hij stapt ook gewoon over de stofzuiger die in de gang staat. Op zondag gaat hij er met zijn mountainebikevrienden op uit en dan ga ik maar de badkamer poetsen anders komt het er niet van’.

Ze buitelt over de excuses

Als ik haar vraag wat zij graag zou willen en wat zij doet om te ontspannen, hoe zij haar leven leuk houdt, buitelt ze over allerlei excuses. Ze heeft daar geen tijd voor. En dan wordt ze even stil. ‘Ik ben zo ontzettend moe en ik loop steeds vaker op iedereen te mopperen. Ik heb echt geen idee wat ik zou willen en ik kan nu helemaal niets bedenken wat ik leuk vind. Soms heb ik het gevoel dat ik in drijfzand zit en ik weet niet hoe ik daar uit kan komen’. Ineens zie ik een sprankeling in haar ogen. Ze gaat rechtop zitten: ‘ik ben hier zo klaar mee. Ik ben het zat! Zo wil ik het niet langer.

Eindelijk is er iets losgemaakt

Omdat ze nooit nee zegt, loopt iedereen gewoon over haar heen. Daardoor maakt ze zichzelf onzichtbaar maar dat heeft ze zelf nooit gezien. Met mijn onbedoeld onaardige opmerking over de deurmat heb ik iets losgemaakt. Eindelijk. We hebben hier al eerder over gesproken maar toen kon ze daar niets mee.

Ik wil geen bitch worden hoor!

De eerste stap die we gaan zetten is leren hoe ze beter voor zichzelf op kan komen en wat ze daarvoor nodig heeft. Ze leert nee zeggen op een manier die bij haar past (‘ik wil echt geen bitch worden hoor’). Minder stress en de druk verminderen op haar werk is het eerste waar we aan gaan werken. Want dat helpt haar om meer te ontspannen waardoor ze beter in haar vel komt te zitten en de wereld weer wat beter aan kan. We gaan kijken hoe ze beter prioriteiten kan stellen op haar werk. En met behulp van opdrachten voor thuis en op het werk gaat ze daarmee oefenen.

Ik krijg kippenvel

Als ze met een blij gezicht binnenkomt voor de volgende sessie en vertelt over haar successen, dan krijg ik kippenvel. Haar zelfvertrouwen neemt stapje voor stapje toe en voor mij zit een vrouw die weer plezier heeft in het leven.

Wil jij ook weer lekker in je vel zitten?

Denk je: dit gaat over mij en ik wil ook zo graag weer lekker in mijn vel zitten? Ik kan je hiermee helpen. Wacht niet langer en bel me vandaag nog om een afspraak te maken voor een gratis gesprek. Je kunt mij bereiken op 06-83 60 45 14 of een mail sturen naar d.steenbruggen@coachunique.nl.

Inspiratie in je mailbox?

Vind je het leuk om deze berichten automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.