Je vindt me toch wel aardig?

Je vindt me toch wel aardig?

Gisteravond gaf ik de masterclass ‘Weer grip op jouw agenda’. Tjonge, wat mooi om dit te mogen doen en wat gaaf dat de deelnemers hun persoonlijke verhaal wilden delen. In deze korte podcast vertel ik je hier meer over.

Je loopt op je tandvlees

We spraken over volle agenda’s. En hoe het komt dat je agenda zo vol is en je zo veel werk hebt waardoor je op je tandvlees loopt. ‘Ik begin de dag met een lijst van de dingen die ik wil doen maar aan het eind van de dag heb ik alleen maar andere dingen gedaan’ zoals een van de deelnemers vertelde.

Vooral ad hoczaken

Als je naar je takenlijst kijkt dan zie je dat er allemaal vaste taken zijn die gedaan moeten worden. Dat is de technische kant. Maar als je kijkt naar je echte agenda van een dag, dan ziet die agenda er heel anders uit. En bestaat die waarschijnlijk vooral uit ad hoc zaken.Collega’s die binnenlopen, de telefoon die rinkelt. Elke keer is er wel iets waardoor je je aandacht ergens anders op moet richten. Wist je dat het na elke verstoring zo’n 20 minuten kost om weer met je aandacht te komen bij wat je deed? Tel maar eens uit hoeveel uur per dag er op die manier als zand door je vingers loopt.

Een volle agenda veroorzaak je vaak zelf

En vaak denk je dat je zo druk bent omdat ‘anderen’ steeds iets van je vragen. Of dat ze je elke keer opzadelen met nieuwe klussen. Ik help je direct maar uit de droom: de volle agenda en de drukte veroorzaak je voor een groot deel zelf. Natuurlijk zijn er (in je werk of thuis) zaken die nu om voorrang vragen en die je echt (nu) moet doen. Maar als je heel eerlijk bent tegen jezelf. Hoeveel dingen staan op je ‘ik moet-lijstje’ die eigenlijk helemaal niet zo dringend zijn? Maar die je doet omdat je vindt dat je het moet doen? Maar waar komt dit toch vandaan?

Hoe organiseer je je werk?

Hoe je je werk organiseert is ook een belangrijke factor. Zoals een van de deelnemers gisteravond zei: ‘Mijn mail bekijk ik de hele dag door. Dat kost me veel tijd. Twee keer per dag de mail bekijken zou misschien meer rust geven maar er komen steeds nieuwe vragen binnen en als ik er niet direct iets mee doe dan gaan ze wel bellen’. Ze vertelde er bij dat ze vaak ook ’s avonds thuis de mail nog doorneemt zodat ze de volgende dag meer tijd over heeft.

Je wilt aardig gevonden worden

Maar hoe dringend zijn die mailtjes nu eigenlijk? Of de vragen waarmee je collega’s steeds bij je binnenkomen? ‘Hoe komt het dat jij direct in actie komt?, vroeg ik de dames die meededen. ‘Je wilt aardig gevonden worden’ en ‘je hoopt dat de ander een andere keer iets voor je doet’. Dit is de spijker op zijn kop. Je doet dit heel onbewust. Het is helemaal niet reëel maar een oude ‘angst’ want stel nou dat je collega boos zou worden?

Loop maar over mij heen

Als jij elke keer het werk oppakt dat je collega’s laten liggen, je niet duidelijk aangeeft dat je in het weekend niet gebeld wilt worden omdat je collega’s hun probleem ook best zelf op kunnen lossen, dan zeg je als het ware ‘loop maar over mij heen en dump al het werk maar bij mij’. Dan is het niet zo gek dat je agenda overloopt en je je moe en opgebrand voelt. Je cijfert jezelf steeds weg en geeft altijd voorrang aan de ander. ‘Ik wrong mij altijd in allerlei bochten om het maar voor een ander goed te regelen’ zei een van de deelnemers.

Andere keuzes maken en prioriteiten stellen

In de masterclass heb ik de dames die meededen laten zien hoe je andere keuzes kunt maken als je weet hoe je beter prioriteiten kunt stellen. Aan de hand van een eenvoudig schema kun je de taken in je takenlijst indelen in wat belangrijk en urgent is en wat niet. Dan zul je ontdekken dat veel taken echt niet zo belangrijk zijn als je zelf dacht. En als je dan weet waarom je altijd ja zegt en waarom je het lastig vindt om nee te zeggen, dan heb je de eerste stap gezet om het te veranderen.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk

Een eyeopener was dat ‘goed voor jezelf zorgen’ in het rijtje staat van ‘niet urgent, wel belangrijk’. Met het inzicht ‘Wil je goed voor een ander zorgen, dan is het belangrijk dat je eerst goed voor jezelf zorgt’ sloten we de masterclass af. Een mooie afsluiting van een bijzondere avond.

Mezelf vaak weggecijferd

Ook ik heb ermee geworsteld dat ik vaak te veel hooi op mijn vork nam omdat ik niet duidelijk durfde te zijn en nee zeggen lastig vond. Want stel nu dat de ander mij niet aardig vond als ik zei dat ik iets niet zou doen. Ik heb mijzelf ook te vaak weggecijferd om een ander overeind te houden. Gelukkig heb ik veel bijgeleerd en ik begrijp de vrouwen die ik coach zo ontzettend goed.

Je bent geen onaardig mens als je nee zegt

Goed voor jezelf zorgen betekent niet dat je egoïstisch bent. Je grenzen aangeven zorgt voor duidelijkheid in wat een ander van jou kan verwachten. Je bent daarmee helder in wat je wel en niet voor een ander kunt betekenen. En je bent geen onaardig mens als je nee zegt. Je collega’s waarderen je echt wel om wie je bent als je een keer zegt: hoe stop, en niet verder.

Ze vinden me niet altijd lief

Als feedback kreeg ik gisteravond de reactie dat de deelnemers mijn nuchterheid prettig vonden. En die feedback koester ik enorm. Als coach ben ik misschien wel eens te duidelijk en te recht door zee. Ze vinden mij niet altijd ‘lief’ want soms is het echt nodig om even wat los te maken. Maar alles wat ik doe, doe ik met een warm hart, betrokkenheid, humor en veel empathie en ik weet dat ik op die manier de ander verder kan helpen.

Gaat dit over jou?

Denk je nu: mijn agenda is elke dag overvol en het werk loopt me echt over mijn schoenen. Dit gaat over mij. Hier kan ik wel wat hulp bij gebruiken. Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via 06-83 60 45 14. Of lees meer over mijn individuele coachtraject waarin ik je leer hoe je andere keuzes kunt maken zodat je weer lekker in je vel komt te zitten.

Inspiratie in je mailbox

Vind je het leuk om mijn blogs automatisch in je mailbox te ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.