Koningsdag: van vrijmarkt naar coachtraject

Koningsdag: van vrijmarkt naar coachtraject

Inmiddels beginnen we al wat gewend te raken aan Koningsdag. Net als veel anderen verspreek ik me nog wel eens en heb ik het over Koninginnedag. Logisch natuurlijk. Koninginnedag op 30 april zit al jaren in ons systeem. Dat Koningsdag op 27 april is, is voor mij ook nog wel even wennen. Misschien blijft er altijd wel een beetje een gevoel van feestelijkheid kleven aan 30 april.

Een koude Koningsdag

Bij Koningsdag denken we aan oranje, een vrije dag met feestelijkheden. Ook de vrijmarkt met kraampjes met te verkopen spulletjes hoort voor mij bij Koningsdag. De zolder en de schuur opruimen. Speelgoed uitzoeken en met een kleedje en tafeltje al heel vroeg naar de vrijmarkt om een goed plekje te vinden. Dit jaar is het koud, zelfs kouder dan afgelopen Kerst. Sommige vrijmarkten zijn zelfs afgelast.

Wat mag er weg en wat wil je houden?

De voorpret is leuk maar soms ook lastig Wat nemen we mee en vooral: wat mag er niet mee? Wat willen we bewaren? Soms is de doos met spullen die niet verkocht mogen worden groter dan de doos met rommelmarktspullen. Het voorbereiden van een kraampje voor de vrijmarkt kunt je vergelijken met een coachtraject. Ook in een coachtraject gaan we opruimen. Kastjes worden geopend. Meestal voorzichtig. Ervaringen en herinneringen worden uit de kast gehaald. Soms gaat er ineens een hele grote kast open en staan er een heleboel spullen voor de kast. We beginnen met het uitzoeken. Wat is belangrijk? Wat niet. Wat mag weg en wat willen we zeker houden. Er komen spullen voorbij waarvan we niet meer wisten dat we ze hadden en ze roepen herinneringen op. Even vergeet je de tijd en vergeet je dat je aan het opruimen bent. Soms zijn er zaken waarvan we nog niet goed weten wat we er mee willen. We nemen de tijd om dat uit te zoeken en soms zetten we de spullen even aan de kant. Ook zitten er soms breekbare spullen bij die we voorzichtig oppakken. Sommige spullen zijn kostbaar. Die krijgen een speciale plek.

Supertrots

Vaak duurt het even voor we alle spullen hebben uitgezocht. Op verschillende plekken in huis staan kasten open en liggen spullen her en der. We bergen de spullen die we willen houden weer op in de kasten en zijn trots op ons opgeruimde huis. Nu het huis is opgeruimd, gaan we het huis ook nog even een schoonmaakbeurt geven. De spullen voor de vrijmarkt zetten we klaar in een doos. We plakken overal een prijsje op en gaan ze verkopen. Vaak blijven er nog wel spullen over die na de vrijmarkt nog weken in een doos blijven staan, wachtend op een volgende vrijmarkt of opruimmoment. Nog even de link naar een coachtraject: als je er midden in zit, vraag je je soms af wanneer de rommel weer opgeruimd zal zijn. Net als bij het opruimen van de kasten heeft dit tijd nodig. Ik ken zelf ook het proces van opruimen en ordenen die bij een coachtraject horen. Ik ken de moeilijke momenten van het opruimen. De spiegels waar je liever niet in wilt kijken maar die je helpen om verder te kunnen. Ik heb zelf ervaren dat ik daardoor alleen maar sterker ben geworden. Als ik deze weg niet was gegaan, was ik niet daar gekomen waar ik nu ben. Mijn coachpraktijk CoachUnique is het resultaat waar ik supertrots op ben.

Kippenvel

Je weet dat het moment gaat komen dat je kijkt naar wat je hebt bereikt. Je kijkt terug op een zoektocht en soms moeilijke keuzes. Je hebt voor dilemma’s gestaan: wat wilde je bewaren? Wat wilde je weggooien? Welke ervaringen kwam je tegen die moeilijk waren om aan te kijken en welke herinneringen bewaar je die je dierbaar zijn. Voor mij als coach is dit een geweldig moment. Ik heb het opruimen van dicht bij meegemaakt en de dilemma’s gezien. Ik zag de moeilijke momenten en de zware keuzes. Na afloop zie ik een opgeruimd mens met energie om verder te gaan. Dat geeft mij kippenvel en een gevoel van blijheid. Geslaagd met vlag en wimpel!

Een toost op het leven!

Dus: op naar de vrijmarkt (als hij doorgaat)! Met warme kleren aan en een opgeruimd gemoed. Om feest te vieren en een toost uit te brengen: op het rood, wit, blauw en vooral op het leven dat door het opruimen weer een beetje fijner geworden is.

Ik wens iedereen een fijne en als het kan morgen een zonnige Koningsdag.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.