Maak je niet overal zo druk over

Maak je niet overal zo druk over

Je kunt je over heel veel dingen druk maken. Boos worden, er slecht van slapen zodat je de volgende dag met een zwaar hoofd naast je bed staat. Maar hoeveel zin heeft het om je druk te maken over dingen waar je helemaal geen invloed op hebt? Daarover gaat mijn blog van vandaag.

Trek een regenjas aan

Want je kunt er niets aan veranderen dat het de hele dag bewolkt is, de bladeren in de herfst van de bomen vallen of zoals vandaag de regen met bakken uit de lucht komt. Ik ga dan gewoon iets anders doen en kijk er niet naar (scheelt een boel frustratie). Of ik trek een regenjas aan als ik niet als een verzopen kat thuis wil komen.

Glimlach gewoon terug

Maar naast het weer waar we helemaal niets aan kunnen veranderen, zijn er ook veel andere zaken waar we geen invloed op hebben. De chagrijnige caissière in de supermarkt (gewoon blijven glimlachen, misschien lacht ze wel terug). Dat je al weer moet vragen aan je collega om de informatie waar je al weken op wacht. Of omdat je een extra klus moet doen door een zieke collega is het nog steeds niet lukt om een vervanger te regelen.

Een kort lontje

Hoe zinvol is het dan dat je hier buikpijn van krijgt en dat je dit laat belemmeren. In je werk en thuis. Dat je een kort lontje hebt omdat het niet loopt als je zou willen of dat je de hele dag achter de feiten aan loopt. Dit vreet energie. Als je je continu druk maakt over dit soort zaken maar niet zelf in actie komt, dan is de kans groot dat je daardoor vastloopt.

Gemangeld tussen werk en thuis

Hier sprak ik over tijdens een coachsessie met een cliënte. Door ziekte van collega’s komt veel werk op haar schouders. Ze neemt daarom ook vaak werk mee naar huis en vaak blijft ze wat langer om nog even iets af te maken. Het helpt weinig en het werk stapelt zich op. Het begint steeds meer te wringen en ze voelt zich gemangeld tussen haar werk en thuis. “Er verandert niets en het lukt mij niet meer elke keer weer al het werk van mijn collega’s op te pakken. Zo wil ik het ook niet meer en ik doe het ook niet langer!” zegt ze met klem.

Je houdt de situatie zelf in stand

Ik vraag haar om op te schrijven waar ze in deze situatie zelf invloed op heeft en waarop niet. En wat ze al heeft gedaan om de dingen waar ze wel invloed op heeft, te veranderen. Het vel papier wordt al snel vol. “Het is wel confronterend. Als ik dit zo zie staan wordt een stuk duidelijker waar het knelt”. Dat haar collega’s ziek zijn, daar kan ze niks aan doen maar ze realiseert zich dat ze wel zelf kan bepalen hoe zij daarmee omgaat. Ze ziet nu ook dat ze de situatie zelf in stand houdt als ze niet aan de bel trekt.

Niet zeuren

Doordat ze elke keer extra werk mee naar huis neemt loopt alles gewoon door. Daardoor heeft ze zelf te veel werk op haar bordje. Raakt ze gefrustreerd. Heeft ze thuis een kort lontje. Zij is degene die hier het meeste last van heeft en ook de enige die er iets aan kan doen. Werkdruk stond al vaker op de agenda van het team en ze wilde hier niet weer over zeuren tegen haar leidinggevende. Maar ze ziet nu dat dit niets oplost. Als zij zelf niets doet dan is zij waarschijnlijk de volgende die ziek thuis komt te zitten. Kort na ons gesprek krijg ik een berichtje dat ze al met haar leidinggevende heeft gesproken en dat ze samen kijken naar een oplossing. Ze voelt zich opgelucht

Maak jij je ook overal druk om?

Herken je dit? En maak jij je ook druk over zaken waar je helemaal geen invloed op hebt maar heb je daar wel last van? Download dan mijn e-book met tips om weer grip te krijgen op je agenda.  https://www.coachunique.nl/gratis-ebook/

Blogs in je mailbox?

En wil je deze blogs in je mailbox ontvangen zodat je er niet naar hoeft te zoeken op Facebook? Meld je dan hieronder aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

 

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.