Meer gemakzucht graag

Meer gemakzucht graag

Wat is dat toch met dat enorme verantwoordelijkheidsgevoel dat het leven soms zo moeilijk maakt. Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel zorgt er bij veel mensen voor dat ze vastlopen. Een beetje meer gemakzucht zou echt helpen.

In mijn praktijk zie ik vooral vaak dat vrouwen het moeilijk vinden om zaken los te laten. Ze ervaren dit niet alleen in hun werk; ook thuis is de druk vaak hoog. Het is ook niet zo gek dat sommigen vastlopen. Als alles loopt zoals het lopen moet dan gaat het meestal wel. Komt er een kink in de kabel doordat een kind ziek wordt of je meer mantelzorgtaken krijgt dan wordt het ineens een ander verhaal.

Een overvolle agenda

Ik weet niet hoe jouw agenda er uitziet maar die van mij loopt wel eens over. Voordat ik ’s ochtends aan het werk ga, heb ik er soms al een werkdag op zitten. Het ontbijt verzorgen, broodtrommels vullen, het eten voor ’s avonds klaarzetten zodat er op tijd een gezonde, warme maaltijd op tafel komt. Na het werk is er nog de muziekles, sport, het ‘even’ overhoren van huiswerk en vaak heb ik ’s avonds ook nog afspraken. De gesprekken en de voorbereiding daarvan vragen tijd en aandacht. Mijn wekelijkse blog, de artikelen voor de website en de andere activiteiten voor mijn praktijk kunnen ook niet blijven liggen. Tussendoor moet het huis worden gedaan, de was gedraaid en moeten er nog boodschappen worden gehaald. Ik probeer regelmatig bij mijn moeder langs te gaan en als het even kan ook het contact met vrienden te onderhouden.

Halt!

Op dat soort dagen moet ik mijzelf soms even halt toeroepen. Want ik kan niet alles en zeker niet alleen. En dat betekent keuzes maken en vooral heel veel loslaten. Tijd nemen om naar buiten te gaan, een boek te lezen of gewoon even helemaal niets doen heb ik echt nodig. Ik ben er steeds beter in geworden om prioriteiten te stellen en ben me er steeds meer van bewust wat echt belangrijk is. In het huishouden heb ik een aantal zaken waarvan ik vind dat ze elke week moeten en wat schoon moet zijn. Andere zaken kunnen echt wel een dag of een weekje blijven wachten. Een beetje meer gemakzucht helpt mij echt om het leven wat makkelijker te maken.

Inzicht en loslaten

Hun enorme verantwoordelijkheidsgevoel is voor veel mensen het grootste struikelblok. In coachsessies maak ik daarbij vaak gebruik van praktische oefeningen. Inzicht krijgen in de dingen waar je energie van krijgt en wat je energie kost is meestal al een goed begin. Ook het invullen van een levenswiel om te kijken hoe tevreden je bent op al je levensgebieden geeft veel inzicht. Het is vaak wel even schrikken. Want wat je diep in het hart echt belangrijk vindt is meestal niet datgene waar de meeste aandacht naar uit gaat. Juist dat inzicht is de winst in een coachtraject. Als je zorgt voor een betere balans tussen je hoofd en je hart ben je goed op weg. Ik vind het prachtig als ik een kwartje (soms zelfs een hele euro) zie vallen als iemand ontdekt waar de knelpunten zitten. En als we daarop doorpraten dan leidt dit vaak tot een grote glimlach. Want deze ontdekking is het begin van echte verandering. Iets om heel erg blij van te worden.

Hulp nodig?

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het stellen van prioriteiten? Stuur een berichtje of bel naar 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

 

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.