
Meer kennis over burn-out helpt!

Het is echt vijf voor twaalf. Tijd om in actie te komen. Er moet meer kennis worden gedeeld over burn-out en het ontstaan er van. Want alleen dan kunnen we er voor zorgen dat mensen niet in een burn-out terecht komen. Daar maak ik mij sterk voor. Vooral in deze tijd dat we met zijn allen vanuit huis werken ligt een burn-out op de loer. Het kan niet zo zijn dat de groep mensen met een burn-out nog harder stijgt dan voor de coronacrisis.
Hopelijk komt er met meer kennis ook meer begrip want mensen met burn-outklachten hebben helaas nog best vaak te maken met onbegrip vanuit hun omgeving. Aan de buitenkant zie je niets en een bloedonderzoek die een burn-out aantoont bestaat (nog) niet. De klachten worden daarom nogal eens afgedaan als aanstellerij. Dat zorgt er voor dat veel mensen zich niet ziek durven te melden met een burn-out en over hun grenzen heen blijven gaan.
Werken terwijl je ziek bent
Ik kon het niet geloven maar het gebeurt echt: er zijn werkgevers die de klachten van een medewerker niet serieus nemen en aan hun medewerker die zich heeft ziek gemeld met burn-outklachten vragen om toch te komen werken omdat anders de bezetting niet rond komt. Thuisblijven of zeggen dat het niet goed met je gaat is dan niet eenvoudig.
Je kunt de hele wereld aan
Vaak zijn mensen met burn-outklachten er ook heel goed in om dit te ‘verbergen’. Ze doen de klachten af als even een beetje moe, te hard gewerkt of te veel gedoe. Ze kunnen altijd de hele wereld aan dus dit zullen ze ook wel even zelf overwinnen. Want hulp vragen komt in hun woordenboek meestal voor. Met het gevolg dat ze door blijven worstelen en verbaasd zijn dat ineens het licht uit gaat. Dat hadden ze even niet aan zien komen.
Een sluipend proces
Soms is het leven zwaarder dan anders. Er gebeurt iets naars of er zijn problemen waardoor je overbelast raakt. Dat kan er voor zorgen dat je in een burn-out terechtkomt.
Een burn-out komt niet van het een op het andere moment. Het is een sluipend proces. De meeste mensen krijgen ook regelmatig signalen van hun lichaam. Als je de signalen negeert dan kan een burn-out je inderdaad overvallen. Als je terugkijkt dan herken je meestal wel dat er meer aan de hand was.
Ga met klachten naar je huisarts
Het is belangrijk dat als je merkt dat je niet jezelf bent, je niet goed in je vel zit, vermoeidheidsklachten hebt en prikkelbaar bent, je op tijd aan de bel trekt. Want voorkomen is beter dan genezen. En een burn-out is geen schande. Een burn-out kan iedereen overkomen. Ga naar je huisarts om andere, medische oorzaken uit te sluiten.
Klachten die kunnen wijzen op een burn-out
Wat je precies ervaart als je burn-outklachten hebt is voor iedereen anders. Heb je drie of meer klachten zoals hieronder staan en heb je deze klachten langer dan een half jaar, dan kan is de kans groot dat je last hebt van een burn-out.
Bij een burn-out kun je het gevoel hebben dat je problemen je boven het hoofd groeien, je voelt je machteloos alsof je geen grip meer hebt op je situatie en de controle over je leven verliest. Het lukt je niet meer om je gewone dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Bijvoorbeeld op je werk, thuis, in je contacten of in het verkeer.
Overige klachten
- Je voelt je lichamelijk moe en uitgeput
- Je hebt last van geestelijke moeheid, bijvoorbeeld moeite om je te concentreren of dingen te onthouden
- Je bent snel boos, geïrriteerd, prikkelbaar
- Je slaapt onrustig
- Je huilt gemakkelijk
- Je kunt niet goed tegen lawaai, drukte
- Je hebt een opgejaagd gevoel
- Je piekert veel
Lichamelijke klachten
- hoofdpijn
- duizeligheid
- pijn op de borst
- hartkloppingen
- maagklachten of buikpijn
Hulp nodig?
Heb je klachten en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak geheel vrijblijvend een afspraak via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee. Een Whatsappbericht sturen kan natuurlijk ook.