Met een warm dekentje op de bank

Met een warm dekentje op de bank

Hadden we toch vandaag echt pech met het weer zag ik op het journaal. Op veel plekken in het land zonnig maar vooral over Twente (hoorden wij in de Achterhoek helaas ook bij) lag de hele dag een strook mist. Waterkoud en somber. Meer valt er niet over te zeggen.

Zonder jas naar buiten

Je zou er bijna depressief van worden. Wat een grijze grauwe dag. Het voelde ijskoud aan (komt natuurlijk ook omdat ik steeds zonder jas naar buiten loop). De verwarming op mijn kantoor is lekker warm en ik geniet als ik tussen de middag achter een heerlijke kop verse erwtensoep zit die ik gisteren heb gemaakt. Het is echt zo’n dag om met een kop warme chocolademelk op de bank te hangen met een warm dekentje en een fijn boek.

Het leven bestaat niet alleen uit werken

Vandaag gun ik mij daar de tijd niet voor. Want er ligt nog veel werk te wachten. Maar later in de week heb ik wat uurtjes voor mijzelf gepland. Het leven bestaat niet alleen uit werken. Een paar jaar geleden was dat wel anders. En dat is ook niet zo gek. Want vroeger bij ons thuis zaten we niet te lanterfanten op de bank. Er was altijd wel iets te doen. En met een opa die op zijn 90e nog hielp bij onze verhuizing en die de achtertuin van ons nieuwe huis stond om te spitten in de regen (en nee, onze tuin is zeker geen postzegel van twee vierkante meter) kreeg ik het ‘goede’ voorbeeld mee.

De boel de boel laten

Dat je naast hard werken ook de tijd moet nemen voor jezelf, dat je ook bij moet tanken door niet met je werk bezig te zijn, dat heb ik in de loop der jaren wel geleerd. Niet dat ik dat altijd heel makkelijk vond. De boel de boel laten zat (en zit) niet echt in mijn systeem. Want als je gewend bent om overal altijd je schouders onder te zetten en voor een ander klaar te staan, dan zeg je niet zo gauw ‘sorry, ik ben er even niet’ of ‘doe het lekker zelf’.

Een stortvloed aan excuses

Als ik in een coachsessie vraag ‘wanneer deed je voor het laatst iets voor jezelf?’. Dan zie ik vaak een schrikreactie. Er komt dan altijd een stortvloed aan excuses en uitvluchten waarom ze echt geen tijd heeft om een middagje voor zichzelf te nemen, dat er deadlines zijn of dat collega’s vrij zijn, er ziekte is in het team, ze met haar moeder naar het ziekenhuis moet, haar zoon moet voetballen enzovoort enzovoort.

Hoe schakel je af?

Maar als je altijd aan het werk bent en niet af en toe tijd neemt voor jezelf. Hoe schakel je dan af? En hoe zorg je er voor dat je je accu weer op kunt laden voor een volgende werkdag? Uit onderzoek is gebleken dat als je niet zorgt voor voldoende ontspanning, dit uiteindelijk een negatief effect heeft op je lijf. Met alle gevolgen van dien, bijvoorbeeld het ontstaan van een burn-out. En als dit te lang duurt dan kun je van een burn-out zelfs blijvende schade overhouden.

Valkuil van te veel werken

Het spreekwoord is wat afgezaagd maar ‘de boog kan niet altijd gespannen zijn’ klopt nog steeds als een bus. We vallen door drukte op ons werk, ons gezin dat veel van ons vraagt en de zorg voor de mensen die ons dierbaar zijn nog vaak in de valkuil dat we te veel werken en te weinig tijd nemen voor ons zelf. En de enige die dat kan veranderen dat zijn we zelf.

Waar word je blij van?

Wandelen, hardlopen, sporten, naar buiten gaan, een boek lezen, een taart bakken, schilderen, knutselen, fotograferen of een andere hobby oppakken. Het maakt niet uit wat je doet als je er maar voor zorgt dat je er plezier uit haalt. Dat je iets doet waar je blij van wordt. En dan niet eenmalig maar plan elke week een paar uur voor jezelf. Je zult zien dat dit je helpt om bij te tanken en dat je weer lekkerder in je vel komt te zitten. En heb je er geen zin in om alleen iets te gaan doen? Bel een goede vriendin en maak een wandelafspraak. Op de manier sla je twee vliegen in een klap want zo spreek je elkaar ook weer eens iets vaker als je elkaar weinig ziet.

Hulp nodig?

Loop jij jezelf de laatste tijd ook steeds vaker voorbij en vind je het lastig om jouw accu op te laden? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.

Inspiratie in je mailbox?

Vind je het leuk om mijn blogs te lezen maar wil je er niet naar zoeken op Facebook? Meld je dan aan voor mijn inspiratiemail.

Meld je hieronder aan voor mijn inspiratiemail
en je ontvangt regelmatig gratis tips, frisse
ideeën en inspiratie.

Natuurlijk ga ik zorgvuldig met je gegevens om
en stuur ik je alleen deze inspiratiemails.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.