Mijn opa

Mijn opa

Vanochtend fietste ik door het buitengebied. Het was rustig op straat. Wel een beetje fris maar heerlijk om buiten te zijn. Want we zijn al zo veel binnen. En daar word ik niet echt blij van.

Fietsen geeft mij altijd een gevoel van vrijheid. Ik voel me daarna altijd fijn, mijn hoofd is leeg en ik kan er weer tegen aan. Mijn boodschappen doe ik ook zo veel mogelijk op de fiets. Dat betekent soms een paar keer heen en weer fietsen maar ook daar geniet ik van. Want ook een klein stukje fietsen zorgt er voor dat ik lekker buiten ben en actief blijf.

Samen bramen plukken

Ik moest ineens aan mijn opa denken. Zelfs toen hij al de 90 ruim was gepasseerd maakte hij nog elke dag een lange fietstocht. Naar zijn broer of zus die in een andere plaats woonden of gewoon een rondje door het Twentse landschap. Weer of geen weer, hij ging er op uit. Hij zwaaide naar iedereen die hij kende en maakte met hen een praatje. Als hij terugkwam zaten zijn fietstassen vaak vol appels of een ‘maaltje’ sperziebonen. We aten daarom vaak zelfgemaakte appelmoes en de kelder stond vol potten met groente. In de zomer gingen we vaak samen fietsen. We plukten bramen en ik vergeet nooit hoe hij het voor elkaar kreeg om aan de andere kant van de sloot de mooiste bramen te vinden. Hij zat onder de schrammen en zijn kleren waren vaak stuk van de doorns maar dat deerde hem helemaal niet.

Genieten van zijn pensioen

Ik denk daar nog vaak aan terug. We vonden het heel gewoon wat hij allemaal deed en dat hij zo vitaal en bij de tijd was. Achteraf bezien is dit best heel bijzonder. Want hij heeft altijd heel zwaar werk gedaan bij ‘het zout’ zoals hij dat noemde. Zijn droom was timmerman worden. Hij kreeg echter nooit de kans om te leren en moest dus al op jonge leeftijd aan het werk op de boerderij. Hij had het dus echt verdiend om van zijn pensioen te gaan genieten.

Stil zitten kon hij niet

Mijn opa vond het echter vreselijk dat hij met pensioen ‘moest’. Stil zitten kon hij niet. Hij woonde bij ons in huis en hij was altijd bezig. Bomen zagen in de tuin, koken en bakken en als hij de kans had was hij aan het klussen en verbouwen. Op zijn negentigste hielp hij de plaatselijke bakker met het rondbrengen van het brood naar de winkels. Hij was degene die bij een verhuizing iedereen aan het werk zette en voor het omspitten van onze nieuwe achtertuin draaide hij zijn hand niet om.

Gezond door actief te blijven

Ik besef mij vaak dat we veel van hem zouden kunnen leren. Hij hield zichzelf gezond door actief te blijven: mentaal en lichamelijk. Hij had interesse in zijn (klein)kinderen, hij volgde het nieuws en onderhield contact met de mensen die hij kende. Door zijn fietstochten en het werk in en om het huis bleef hij tot op hoge leeftijd fit. Als de e-bike toen had bestaan dan had hij dat geweldig gevonden.

Voor mij een voorbeeld

Hij is voor mij een voorbeeld. Goed zorgen voor jezelf kan ook op een eenvoudige manier. Ga ontdekken wat bij je past om gezond en vitaal te blijven. Voor mij is dat regelmatig buiten zijn. Werken in de tuin, op pad met de fiets of een fijne wandeling maken en dan genieten van het prachtige landschap in onze fijne Achterhoek. Zo houd ik mijzelf gezond. En volgend zomer toch weer een paar plastic zakjes in de fietstas voor een lekker portie bramen.

Werken aan vitaliteit

Veel mensen vragen zich af hoe ze er voor kunnen zorgen dat ze gezond blijven. We werken met zijn allen langer door, de werkdruk is soms (te) hoog, de werk- en privébalans is niet altijd optimaal. Hoe zorg je dan goed voor jezelf? Ook veel werkgevers worstelen met het vraagstuk van duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Want het ziekteverzuim stijgt en het wordt steeds lastiger om goed gekwalificeerd personeel te krijgen en goede medewerkers te behouden. Oplossingen om te werken aan vitaliteit hoeven echt niet moeilijk te zijn. Met een beetje creativiteit kun je dit ook heel goed integreren in het dagelijkse leven en inpassen in je werk.

Hulp nodig?

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan een afspraak via 06 – 83 60 45 14 of stuur een Whatsapp bericht en ik denk graag met je mee. Ik help MKB-ondernemers met <50 werknemers bij de groei van hun bedrijf door medewerkers vitaal, bevlogen en productief te houden waardoor hoog verzuim wordt voorkomen.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.