
Moet jij altijd alles oplossen?

‘Wie maakt even de planning voor dit project zodat we allemaal weten wat we moeten doen?’. Alle ogen kijken jouw kant op. Je krijgt het heel erg warm en je voelt dat je wangen rood worden. Je mond wordt droog en je tong voelt als schuurpapier. Het blijft oorverdovend stil. Voor je het weet zeg je ‘ik doe het wel’. Stotter, stuntel. ‘Kan iemand anders dan zorgen voor het verslag van vandaag want daar heb ik dan geen tijd voor?’ Maar door het gerammel van kopjes en geroezemoes reageert er niemand. Na een ‘fijne dag’ is de vergaderruimte leeg.
Je bent er weer ingetrapt
Je kunt je zelf wel voor je kop slaan. Daar zit je dan. Je zit bijna te janken. Ben je er weer ingetrapt. Weer heb je ja gezegd op een nieuwe klus. En dat terwijl je al zo vol zit nu je collega ziek is. Als je naar je werkplek loopt staan je collega’s bij de koffiemachine te kletsen. ‘Kom, we gaan lunchen’ hoor je een van de collega’s zeggen. Je twijfelt of je mee zult gaan. Maar dat zit er nu echt niet in. Je mailbox zit vol en die planning moet volgende week echt wel af.
Zeg jij overal ja op?
Herken je dit? Dat je denkt dat jij altijd alles op moet lossen? Dat jij je zo verantwoordelijk voelt dat je overal ja op zegt? Of dat je werk naar je toetrekt omdat je denkt je collega’s het toch niet oppakken en jij het dus maar moet doen. En dat terwijl je agenda al overloopt en je al meer werk op je bord hebt dan je eigenlijk aan kunt. Dit houd je niet vol en als je zo doorgaat dan kom je op een bepaald moment om in het werk. Voor je het weet gaat het van kwaad tot erger en zit jij met een burn-out achter de geraniums.
Ontdek je patroon
Wil je dit voorkomen en wil je er voor zorgen dat er minder werk op je bord komt, dan is het belangrijk om te weten wat er in dit soort situaties precies gebeurt. Als je weet wat je in dit soort situaties denkt, voelt en doet dan ontdek je daarin een patroon. En als je weet wat jouw patroon is dan heb je de oplossing in handen om het anders te gaan doen.
Een ongemakkelijk gevoel
Een van mijn cliënten was altijd bezig om alles wat er in het team niet goed liep, op te lossen. Daardoor kwam haar eigen werk in de knel. Dit leidde tot vervelende situaties en ze liep daardoor helemaal vast. Samen hebben we gekeken naar vergelijkbare situaties in haar werk en thuis. We keken naar een van die situaties, wat ze op dat moment dacht, wat ze er bij voelde en wat ze daarna deed. En zo ontdekte ze haar eigen patroon. Ze reageerde vooral op situaties waarbij een ander stil werd. Ze dacht dan meteen aan wat zij kon doen om het op te lossen en het kwam niet in haar op dat een ander ook iets zou kunnen doen. Hoe langer het stil bleef, hoe ongemakkelijker ze zich voelde. En om het ongemakkelijke gevoel kwijt te raken, vertelde ze haar oplossing. En het kan geen verrassing zijn dat de klus dus weer op haar bordje lag, En thuis ging het al niet veel anders.
De spijker op zijn kop
Ze dacht altijd dat het werk vooral op haar bord kwam omdat anderen het werk bij haar neerlegden. Maar ze zag dat zij haar omgeving had geleerd dat zij het allemaal wel zou regelen. En ze moest lachen toen ik tegen haar zei ‘you treat people how to treat you’. Dit was echt de spijker op zijn kop. Ze had dit nooit zo gezien maar met deze ‘ontdekking’ had ze de sleutel in handen om het anders te gaan doen. Ze probeerde dit uit in de praktijk en dat was natuurlijk niet altijd even makkelijk. Want de mensen om je heen staan niet direct te juichen als jij ineens niet meer overal ja op zegt of al het werk op je schouders neemt. En soms viel ze nog wel een keer in haar valkuil maar met vallen en opstaan zette ze door. Ze ontdekte dat zij niet overal verantwoordelijk voor was, ondanks dat ze zich soms wel heel verantwoordelijk voelde. En dat de wereld helemaal niet in elkaar donderde als ze een keer nee zei en niet direct opsprong om in actie te komen.
Herk jij jezelf hierin?
Is dit voor jou herkenbaar en wil je ook ontdekken hoe jij er voor kunt zorgen dat je minder werk op je bord krijgt? Maak dan een afspraak via 06-83 60 45 14 en ik denk graag met je mee.
Gratis e-book
In mijn e-book schrijf ik over het verschil tussen verantwoordelijk zijn en je verantwoordelijk voelen. Benieuwd hoe jou dit kan helpen? Download dan dit gratis e-book.