Moet jij ook altijd alles (alleen) doen?

Moet jij ook altijd alles (alleen) doen?

‘Ik heb zo ontzettend veel werk. Ik weet echt niet meer waar ik moet beginnen’. Met deze twee zinnen begint het kennismakingsgesprek met mijn nieuwe cliënte.

Een waarheid als een koe

Achter deze twee eenvoudige zinnen zit een hele wereld. Dat ze echt te veel werk op haar bord heeft, dat is een waarheid als een koe. Niet alleen op het werk maar ook thuis probeert ze te veel ballen in de lucht te houden. Ze loopt vast omdat die hoeveelheid werk niet past in het aantal uren dat een dag telt.

Ben jij overal verantwoordelijk voor?

Het probleem is echt niet alleen de hoeveelheid werk. Daarom stelde ik haar de vraag: ‘is al dat werk ook echt van jou?”. Ik zag een vragende blik in har ogen. ‘Wat is dat nu voor rare vraag? Hoe zo?’ ‘Natuurlijk is dat werk van mij‘ was haar reactie. Ik liet de vraag even inwerken. En toen ik vroeg ‘dus jij bent ook verantwoordelijk voor al die klussen’ viel het kwartje.

Echt geen hulp vragen hoor

Hier zit vaak het echte probleem. Veel mensen lopen vast omdat ze zich te verantwoordelijk voelen. Naast hun eigen werk helpen ze collega’s uit de brand en trekken ze veel werk naar zich toe omdat ze denken dat het fout gaat als zij het niet doen. Diep van binnen hebben ze wel vaak het gevoel dat zij altijd alles (alleen) moeten doen maar hulp vragen? Ho maar. Echt niet.

Het scheelt een heleboel druk en stress

Er zit een groot verschil tussen verantwoordelijk zijn (de taken die echt bij jou horen) en je verantwoordelijk voelen (denken dat jij de hele wereld op je schouders moet nemen). Als je dit verschil leert zien, dan kun je ook je manier van werken aanpakken. Het scheelt een heleboel druk en vooral stress als je je alleen maar hoeft te richten op je eigen werk en je niet meer verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Dat maakt je leven een heel stuk fijner.

Gratis e-book

Over verantwoordelijk zijn en je verantwoordelijk voelen schreef ik in mijn e-book. Vul hieronder je e-mailadres in en je kunt het e-book daarna downloaden.

Met het aanvragen van dit e-book
ga je akkoord met toezending van inspiratiemails

door CoachUnique.